Eliisa Matsalu • 23. aprill 2014 kell 13:09

Hansson: Tallinna pank võib olla maksumaksjale riskiks

Savisaare planeeritav Tallinna munitsipaalpanga loomine tuleb hoolikalt läbi mõelda, et ei kaasneks riske maksumaksjatele, ütles Eesti Panga president Ardo Hansson.

„Kui vaadata viimast Euroopa  finantskriisi, siis olid tihti just riiklikus omandis pangas need, kes sattusid raskustesse,“ rääkis Hansson. Tema ütlust mööda tuleks meeles pidada, et sellise panga loomine moodustab teatud riski ka maksumaksjale.

„Selleks et panka luua, tuleb vaadata, et tal oleks piisavalt kindel ärimudel, piisavalt puhvreid ja oskuseid panka juhtida,“ märkis Hansson. Ta lisas, et seaduste järgi tuleb pankade loomisel taotleda vastavat  litsentsi finantsinspektsioonilt. „Seal on vastavad protseduurid ja selged kapitali- ja muud nõuded, mida peab järgima. Alates novembrist liigub see pädevus ka Euroopa keskpanka, kes hakkab neid litsentse väljastama,“ märkis ta.

Hetkel kuum