Saastetasu langetas Tallinna Vee kasumit

Rainer Saad 25. aprill 2014, 10:05

Tallinna Vee müügitulu kasvas selle aasta esimeses kvartali võrreldes möödunud aasta sama ajaga 4,8%, kuid puhaskasum langes täiendavalt arvestatud saastetasu kulu tõttu 18,6%.

Veefirma esimese kvartali puhaskasum oli 5,06 miljonit eurot, mis on 18,6% vähem kui eelmisel aastal samal perioodil, kuna saastetasudeks maksti 0,86 miljoni eurot ehk 398,1% rohkem kui mullu. Müügitulu suurenes 4,8%, 12,69 miljonilt eurolt 13,31 miljoni euroni.

Saastetasu kasv on tingitud keskkonnaameti poolt 2013. aasta detsembris väljastatud veeloast, milles vähendati seniseid piirmäärasid tsingi ning vase sisalduse osas puhastatud heitvees 400-kordselt. Kaasaegne reoveepuhastuse protsess, mis on kasutusel ka Paljassaare reoveepuhastusjaamas, võimaldab reoveest eemaldada ligikaudu 70% raskemetallidest.

Seega, ei ole ettevõttel täna tehniliselt võimalik määrusest tulenevaid piirmäärasid saavutada. Uued piirmäärad tekitavad segadust ja probleeme kogu Eesti veesektoris, kuna käesoleval hetkel on selgusetu, kuidas seadusest tulenevaid nõudeid rakendada.

Sellest tulenevalt suurenes saastetasu 2014. aasta 1. kvartalis 0,86 miljoni euro ehk 398,1% võrra. Ilma lisanduva saastetasu kuluta oleks 1.kvartalis põhitegevusest teenitud ärikasum suurenenud 5,4% võrra 6,5 miljoni euroni.

Swedbanki analüütikud ootasid, et Tallinna Vee I kvartali käive jääb mullusele ehk 12,65 mln euro tasemele. Puhaskasumi osas oodati 16% vähenemist 5,23 mln eurole. LHV Pank ootas Tallinna Vee käibele 1% kasvu 12,8 miljoni euroni ja puhaskasumile 1% langust 6,1 miljoni euroni.

Veefirma teatas majandusaruandes, et kui täiendav saastetasu mõju kõrvale jätta, on ettevõtte esimese kvartali tulemused head. Administratiivkulud on mõnevõrra kasvanud seoses õigusabi kuludega, mis omakorda tulenevad käimasolevast tariifivaidlusest. Muud kulud ja tulud on võrreldes 2013. aasta 1. kvartaliga jäänud stabiilseks.

Swedbanki hinnasiht Tallinna Vee aktsiale on 12,6 eurot koos hoia soovitusega. LHV-l on neutraalne soovitus ja aktsia õiglase väärtuse vahemik 13,70-14,30 eurot. Eile sulgus aktsia 13,5 eurol.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    28. April 2014, 12:16
    Otsi:

    Ava täpsem otsing