Koristusfirma üllatustulemus

06. mai 2014, 19:02

Väike-Maarjast tuule tiibadesse saanud OÜ Puhastusekspert on kerkinud Eestis oma ala tipptegijaks  ja tõestanud, et ka puhastus- ning koristuskoolitus võib tagada kiire kasvu.

Firma juht, energiast pakatav Helge Alt on nii hõivatud inimene, et isegi sobivat kokkusaamisaega on raske leida. Viimaks pakub ta optimaalse lahenduse: kohtume ühel aprillikuu hommikul Tartu raekoja platsi kohvikus, pärast vestlust ruttab Alt psühholoogiaalasele enesetäienduskursusele.

Alt segab teetassis suhkrut ja ütleb alustuseks, et tal on Tartus täna juba üks kohtumine seljataga. "Tõin oma kolleegile vajalikke puhastusseadmeid ja -aineid," seletab ta. "Tegelikult elab kolleeg Jõgevamaal Tormas ja teeb täna tööd Võrus, kus on käimas eripuhastustööde tutvustamise nädal." Alt lisab justkui muuseas, et enne Tartusse sõitmist istus ta varahommikul kodus Väike-Maarjas tunnikese arvuti taga ning toimetas pakilised tööasjad ära.

Puhastuseksperdi põhimeeskonnas on kaheksa inimest ja kõik nad elavad Eestimaa eri paigus. "Meie inimesed ei ole igapäevaselt koos ja see teeb meeskonnatöö eriti keeruliseks," tõdeb Alt. "Ometi on meil väga kokkuhoidev meeskond. Meie inimesed on ääretult tublid ja kõik me oleme edu nimel vaeva näinud."

Aastail 2010-12 kasvas Puhastuseksperdi ärikasum ligi viis korda ja käive pea kolm korda. Alti kinnitusel olid eelmise aasta majandusnäitajad tagasihoidlikumad, kuna 2013. aastal eraldasid nad Puhastuseksperdist töötute sotsiaalsed tegevused ja muud mittepuhastusalased tegevused ning selleks moodustati uus ettevõte OÜ Keerub.

Väike-Maarja õppekeskuses töötanud Helge Alt, erialalt käsitöö- ja kodunduse õpetaja, sattus 1998. aastal ettevõtlusesse juhuslikult. Kui tollane vallavanem küsis Altilt, milline on koristajate optimaalne arv koolis, hakkas ta vastust otsima ning sai kontakti Soome firmaga Siimisoft, mis toodab koristustööde mõõtmisprogramme. Siimisofti omanik Hannu Ahlqvist soovitas Altil tõlkida programm eesti keelde ning luua oma firma.

"Kuna ma olin parasjagu beebiootel, oli mul turvaline koolitöölt ära tulla, sest kui ma oleksin erafirmaga ebaõnnestunud, oleksin saanud pärast lapsehoolduspuhkust tagasi tööle minna," meenutab Alt. "Tegelikult sisenesin ma ettevõtlusesse õnnelikul hetkel. Koristusturg hakkas 1990ndate lõpus vaikselt edenema. Ma sain areneda koos turuga - turg arendas mind ja mina turgu."

OÜ Puhastusekspert algne äriidee oli koristustööde mõõdistamine. Õige pea hakkas Puhastusekspert korraldama koristusalaseid koolitusi ning 2001. aastal lisandus töötute ümberõpe. Kuna kursuseid tuli korraldada kõikjal üle Eesti, suurenes vajadus töötajate järele.

"Muide, mitmed oma töötajad oleme leidnud just töötute kursustelt," toonitab Alt. "Koolitus ei seisne ainult selles, et õpetame töötule, kuidas tolmu pühkida. Me aitame neil ka eneseväärikust tõsta. Et nad tunneksid, et oskavad midagi ja et nad on tööturul väärtuslikud."

Töötukoolitused võivad ärgitada lausa oma firmat looma. Alates eelmise aasta suvest pakub näiteks Hiiumaal koristusteenust OÜ H&R Puhastus, mille asutajaks on endine töötu Kai Kallas. "Oma firma loomise idee sai alguse halvast kogemusest seoses puhastusteenusega, mul tekkis trots tõestada, et seda teenust saab osutada palju paremini," räägib Kallas. "Puhastuseksperdi koolitustel sain aru, et koristamine on tegelikult lahe asi. Sain koolitajatelt tohutult indu ja julgust teha oma firma."

Helge Alti sõnul on koristamise juures kõige olulisem saavutada mõistlik puhtus võimalikult ökonoomselt. "Koristuses on kahjuks ääretult palju mõttetut tööd, me sahmime, aga tulemust ei ole," toonitab ta. "Meie õpetame, kuidas õige koristus aitab firmal tegelikult säästa. Puhtas töökeskkonnas on töötajate produktiivsus tunduvalt kõrgem. Hollandis näiteks mõjutas koristusturgu see, kui keegi tõestas doktoritöös, et kui koristus on halvasti tehtud, siis vähemalt viis protsenti tööajast tegelevad töötajad halva koristuse üle kaeblemisega."

Alt loodab, et tema meeskond on viie või kümne aasta pärast ikka koos ja neil on piisavalt väljakutseid. "Meie eesmärk on aidata võimalikult paljudel ettevõtetel koristust mõistlikuks teha. Ma väga tahaks, et ettevõtteid, mis mõistavad puhtuse väärtust, oleks järjest rohkem," märgib ta.

TAUST

Mis on kiire kasvu põhjused?

1. Töösse suhtumine. Kui teed midagi südamega, midagi sellist, mis teeb teise inimese elu paremaks, siis tulevad kõik muud asjad, nagu näiteks edu ning kasum, nagu iseenesest.

2. Kindel meeskond. OÜ Puhastusekspert põhimeeskond on olnud väga püsiv. Tegutsemisaastate jooksul on firmas ainult kaks endist töötajat ehk et vaid kaks inimest on firmast lahkunud. Koolitusfirma hulbib nagu ookeanilainetel - kui saadakse hange, on tööd üle pea, ja kui hankeid ei ole, tuleb nuputada, kuidas inimestele stabiilne töö tagada. Et paat ookeanilainetel ümber ei läheks, on panustamine meeskonda äärmiselt tähtis.

3. Pidev enesearendamine. OÜ Puhastusekspert töötajad peavad olema kompetentsed ja pädevad koristusvaldkonnas ja samas olema ka head õpetajad. See, et sa oskad ise koristada, ei tähenda veel, et oskad teisi inimesi hästi õpetada. Mitmed Puhastuseksperdi inimesed on omandanud töö kõrvalt pedagoogilise kõrghariduse.

ÜKS KÜSIMUS

Milline vanasõna iseloomustab kõige paremini teie tegevust?

Helge Alt, OÜ Puhastusekspert juht:

Kui tahad liugu lasta, pead ka kelku vedama. Enne liuglemist ehk tulemuse nautimist tuleb tohutult tööd teha ja vaeva näha. Samas pole need pikad tööpäevad ja magamata ööd minu jaoks olnud alati niivõrd vaev, vaid see on lausa põnev olnud. Tegelikult ei saa muidugi käituda vaid nii, et rühid ja rühid tuimalt mäkke ja vahepeal üldse kelguga alla ei lase. Meile meeldib ikka vahepeal liugu lasta ja siis taas edasi rühkida. Liulaskmine on puhkus ja meie firmas on raudselt kaks üritust aastas - jõulupidu ja suvepäevad -, kuhu on oodatud kõik pereliikmed.

TASUB TEADA

Koristuskoolitaja kolm soovitust

1. Kasvata eneseusku. Sa pead ise uskuma, et see, mida teed, on õige asi. Kui sa ise oma tegevusse ei usu, ei usu seda ka sinu koostööpartnerid ja kliendid. Muidugi oli mul alustades hetki, kui kahtlesin, kas olen piisavalt hea, nii koolitaja kui firmajuhina. Kahtluseuss peab samuti olemas olema, sest kui eneseusk on liiga suur, on oht ülbeks minna samuti liiga suur.

2. Tee kõike võimalikult hästi. Hiljuti kommenteeris üks puhastusvaldkonna inimene meie firma Facebooki leheküljel irooniliselt, et Eestis on teenuse valdkonnas tõeliselt heal tegijal päris lihtne läbi lüüa. Sest nii palju pakutakse meil madalat hinda ja kehva kvaliteeti. Seega peaks just väikefirma motoks olema: see, mida teed, tee hästi.

3. Ära pelga abi küsida. Ei pea sugugi kõike ise leiutama ja tegema. Võid isegi ju lõpptulemuseni jõuda, aga see võtab tunduvalt rohkem aega ja energiat. Ära häbene abi küsida oma ala professionaalidelt. Meie firma annab nõu koristusvaldkonnas, aga samas oleme me ise väga palju abi küsinud näiteks meeskonna arendamisel. Ettevõtteväline inimene näeb olukorda hoopis teise pilguga ning tema nõuanne on värskendav.

KOMMENTAAR

Õie Aasna, Eesti Maaülikooli kinnisvaraosakonna administraator:

Esimest korda osalesin Helge Alti koolitusel 2001. aastal ja hiljem olen koolitustel käinud regulaarselt. Koristus on nii innovaatiline, et muidu jääd rongist maha, kui vähemalt üks kord viie aasta jooksul ei koolita end.

Puhastuseksperdi inimesed on alati kursis sellega, mis koristusvaldkonnas muutumas. Nad on hästi abivalmis, ükskõik mis probleem mul on olnud, olen alati neilt saanud vajalikku nõu. Neil on aega oma klientide jaoks.

Mina vastutan maaülikooli peahoone ja spordihoone puhtuse eest. Puhastusekspert on pööranud mind usku, et koristada saab ka niiöelda ilma veeta. Minu suhtumine nöörmoppi on muutunud. Samuti olen aru saanud, et koristustegevust tuleb osata koordineerida, siis on ka tulemus tõhusam. Sageli paraku tähendab koristus seda, et tegevus on, aga tulemust ei ole.

MIS ON MIS

OÜ Puhastusekspert

" Asutatud 30.10.1998 Väike-Maarja vallas.

" Tegeleb puhastus- ja koristuskoolituse ning -nõustamisega.

" Tänavuses Gaselli TOPis 251. kohal.

" 2009. aastal oli Gaselli TOPis 60. kohal, võitnud koolitusfirmade TOPi 2009 ja 2012. aastal.

" Omanikud: Helge Alt ja Ivar Alt.

" Töötajaid 8.

" 1999 - alustas koristusalaste koolitustega.

" 2001 - hakkas tegelema töötute ümberõppega.

" 2003 - sai puhastusvaldkonnas kutseandjaks.

" 2010 - avas kontori ja koolitusklassi Tallinnas.

" Koolitanud tegutsemisaja jooksul kokku ligi 12 000 inimest.

.

KES ON KES

Helge Alt

" Lõpetanud 1993 Tallinna Pedagoogikaülikooli käsitöö, kodumajanduse ja joonestamise õpetajana.

" Kaitses 2008 Tartu Ülikoolis magistrikraadi koristamise õpetamise teemal.

" Aastail 1993-98 töötas Väike-Maarja õppekeskuses õpetajana, täiendõppeosakonna juhatajana ning viimati arendusdirektorina.

" Puhastusteeninduse kutsete kutsekomisjoni esimees.

" Jagab tasuta koristusnõuandeid veebikeskkonnas vastused24.ee.

PANE TÄHELE

* Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.

* Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja kasum enne makse aastatel 2010, 2011 ja 2012. 2010. aasta müügitulu peab olema üle 100 euro ja 2012. aasta müügitulu alla 13 miljoni euro.

* Gaselli TOPi jõudis tänavu 1115 ettevõtet.

LOE LISAKS

Lood gasellettevõtteist

* Põdrasamblik toidab laiahaardelist äri" Räpina firmast OÜst Mosolem

* "Eri valdkonnad hoiavad vee peal" Valgamaa firmast OÜst Starfeld 

* "Maiusetootja magus äri" Järvamaa firmast OÜst Convi Food Sweets

* "Tubli loomus armatuurvõrgust" Harjumaa firmast OÜst Eesti Traat

* "Kasvõi läbi halli kivi" Tallinna firmast OÜst Agio Ehitus

* "Kihk oma töökoja järele" Tartumaa firmast OÜst Albero Balsa

* "Töö kaotus ärgitas ettevõtjaks" Tallinna firmast OÜst Aerogistica

* "Allvee-ehitaja jäi masus vee peale" Narva firmast OÜst Akvamarin

Gaselliliikumist toetab LHV

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. May 2014, 08:22
Otsi:

Ava täpsem otsing