Saksamaa mures Google’i monopoli pärast

Raido Neemre 16. mai 2014, 23:05

Saksamaa kõrge ametnik hoiatas, et Google’il on nii domineeriv turupositsioon, et tõsiselt peaks kaaluma firma lammutamist. 

“Seda on aga raske ellu viia, kuna Google on registreeritud USAs. Google lahkumine Euroopa turult oleks aga viimane abinõu firmadele, mis püüavad ennetada internetigigandi konkurentide väljatõrjumist,” sõnas Saksamaa majandusminister ja asekansler Sigmar Gabriel.

“Sellised lahkulöömised on toimunud elektri ja gaasi võrgustikega ning seda peab ka siinkohal tõsiselt kaaluma,” märkis ta Frankfurter Allgemeine Zeitungis ilmunud artiklis.

“See võib olla ainult viimane abinõu. Seetõttu me keskendumegi internetiplatvormide monopolidevastastele regulatsioonidele.”

Google on oma domineeriva positsiooni tõttu Euroopas, kus ettevõttel tõsiseltvõetavad konkurendid puuduvad, aastaid seisnud silmitsi tugeva kriitikaga.

Gabrieli kommentaarid peegeldavad Euroopa valitsuste ja ettevõtete muresid, et USA rivaal hävitab Euroopa konkurendid.

Neljapäeval avaldasid 400 ettevõtet, sh peamised Saksamaa ja Prantsusmaa kirjastajad, et nad kavatsevad Google vastu esitada monopolivastase kaebuse. Grupeering, mis kutsub ennast Avatud Interneti Projektiks, väidab, et Google reklaamib otsingutes vaid oma tooteid ning seda rivaalide arvelt.

Gabrieli pressiesindaja Stefan Rouenhoffi sõnul uurib minister mitmeid Google äri aspekte, sh ettevõtte privaatsusreeglite järgimist ning legaalsete maksuvähenduste meetmeid, mis on Euroopa valitsusi tüüdanud.

Ta rõhutas, et Google  ja teiste intrernetiettevõtete lahkulöömine on legaalselt võimalik, kuid keeruline.

Rouenhoff märkis, et selle asemel, et ettevõte Saksamaa turult välja tõrjuda, püüab Saksamaa jõustada EL-i tasemel uusi monopolivastaseid regulatsioone, mis nõuavad firmadelt nagu Google garantiid, et ka rivaalid kajastuvad nende otsingumootori tulemustes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
16. May 2014, 23:05
Otsi:

Ava täpsem otsing