Jaemüük seljatas kriisieelse taseme

Anu Jõgi 02. juuni 2014, 13:47

Kui seni jäi jaemüügi maht püsivhindades 2007. või 2008. aasta samale kuule alla, siis aprillikuu müügimaht ületas esmakordselt ka neid aastaid, kommenteeris majandusministeerium statistikaameti andmeid.

Ministeeriumi teatel kasvas müük viimase kahe aasta kiireimas tempos. "Järgnevatel kuudel nii kiire müügi kasvamine enam tõenäoline ei ole ning pigem on oodata stabiliseerumist eelnevate kuude keskmisel tasemel," edastas pressiteade.

2014. aasta aprillis ulatus jaemüük statistikaameti andmetel 404 miljoni euroni, kasvades aastaga 8%. Jaekaubandusettevõtete müügitulu oli 485 miljonit eurot, kasvades aastaga 10%.

Ministeeriumi hinnangul on esimeses kvartalis jätkunud kiire reaalapalga kasv hakanud üha rohkem sisekaubandust mõjutama. Koos Euroopa Liidu keskmisest madalama tööpuudusega on tekkinud olukord, kus kasvab nii sisekaubandus kui ka kodumajapidamiste hoiuste jääk. Samas hoiatab ministeerium, et tuleviku suhtes peaks ikkagi ettevaatlikuks jääma, kuna Eesti väiksuse tõttu ei saa eratarbimine jääda majanduse veduriks, vaid selle kõrval peaks kiiremas tempos suurenema ka ekspordimaht, mis on selle aasta esimestel kuudel hoopis langustendentsi näidanud.

Eesti Konjunktuuriinstituudi koostatav kaubandusbaromeeter oli mais võrreldes aastatagusega oluliselt kõrgem. Tunduvalt paremaks hinnati müüki viimasel kolmel kuul, kuid veidi tagasihoidlikumad olid ootused järgnevate kuude müügi suhtes. Tarbijate kindlustunne kahanes mais aasta varasemaga võrreldes ühe punkti võrra. Aastaga on mõnevõrra paranenud tarbijate hinnangud enda majanduslikule ja rahanduslikule olukorrale, kuid suurenenud on kartus riigi rahandusliku olukorra suhtes järgnevatel kuudel.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
02. June 2014, 13:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing