Fondijuht: vali aktsiad juhuslikult

Raido Neemre 25. juuli 2014, 19:24

30-aastase börsikogemusega David Harding otsustas viis aastat tagasi turule koha kätte näidata kahe lihtsa investeerimisidee kogumiga. Üks neist põhines 50 aktsia juhuslikul valimisel. 

„Sa valid aktsiaid juhuslikkuse alusel ning käsitled neid võrdselt. Me katsetasime seda ideed ning meil läks kohe S&P 500st paremini,“ sõnas mees, kes haldab enam kui 25,5 miljardit dollarit.

Harding lõi nendele põhimõtetele tuginedes oma ettevõtte ning soovitas olla impulsiivne teistelegi. Viis aastat hiljem on tema loodud pikaajaline süsteem turgu edestanud täpselt sellel määral nagu ta ootas ning on sellega teeninud miljard dollarit.

„Pikaajaliste aktsiate hulgas ei ole see suur summa, kuid kahtlemata on see siiski märkimisväärne,“ lisas ta.

Fondihaldust ümbritsevad vaidlused ei ole midagi uut. Jae-ja institutsionaalsed investorid avaldavad üha enam arvamust selle üle, kas keerukad portfellid pakuvad ka paremaid kasumeid või järgivad nad lihtsalt indekseid nagu S&P 500.

Eelmisel aastal leidis Suurbritannia ajakiri Observer, et kodukass suudab edestada paljud fondijuhid; võlakirjaguru Bill Gross hoidis oma aktsiaid valivat kassi oma kodus kuni viimase hiljutise surmani.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. July 2014, 19:24
Otsi:

Ava täpsem otsing