Aktsiaturu mull on aegade hullem

Mait Kraun 28. juuli 2014, 12:35

Fondihaldur ning aktsiaturu analüütik John Hussman avaldas iganädalases kommentaaris, et aktsiahinnad on mullis ning olukord on halvem 1929. ja 2007. aastast.

„Ärge looge pettekujutelmaid – see on kõrgelt arenenud aktsiaturu mull. Ajaloolisest vaatepunktist kõige usaldusväärsemaid näitajaid vaadates on hinnatase hullem kui 1929., 1972., 1987. või 2007. aastal,“ ütles Hussman.

Tema sõnul viitab tugevasti mullile tsükliliselt korrigeeritud aktsiahindade ja kasumi suhe (Schilleri P/E). Samuti finantssektori väliste turgude koguväärtuse suhe SKPsse, vahendab MarketWatch.

„Mulle tundub, et investorid on loobunud elementaarsest arvutustest,“ ütles Hussman. Tema sõnul on sellise olukorra põhjustajaks Föderaalreserv.

„Lihtne tõsiasi on, et turu tõusu taga ei ole õiglase väärtuse leidmine, vaid mingisugune ettekujutus, et Föderaalreservil on võim panna aktsiaturg diagonaalis liikuma. Samuti ollakse sõltuvuses madalatest intressimääradest, näiliselt ei jäeta investoritele muud võimalust, kui hoida aktsiaid,“ ütles Hussman.

Tema sõnul on suur osa Föderaalreservi loodud lisarahast investeeritud aktsiaturgudesse. Samuti usub Hussman, et Föderaalreserv saab mulli lõhkemist veelgi edasi lükata. „Kui arvestada investorite praeguse arusaamaga turust, on Föderaalreservil võimalik kukkumist edasi lükata, lõpptulemus on aga sedavõrra tunduvalt hullem.“

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
30. July 2014, 10:16
Otsi:

Ava täpsem otsing