Mait Kraun • 28. juuli 2014 kell 12:48

Fondid tõstsid kullapanuseid

USA majanduse taastumine on viimastel nädalatel kaalunud üle Ukraina konflikti mõjud ning kulla hind on kaks nädalat langenud. Riskifondid on aga suurendanud panuseid hinna tõusuks.

Valitsuse andmetel suurendasid fondihaldurid üle-eelmisel nädalal oma panuseid 3,1% võrra. Peamiselt nähti riskifaktorina Ukraina ning Gaza konflikti, mis peaksid kulla hinnale soosivalt mõjuma.

Hinnad langesid pärast fondide optimismi hiljuti aga viie nädala madalaimale tasemele, sest nõudlus vähenes. Tõenäoliselt mõjutasid konfliktid hinda ajutiselt ning USA majanduse taastumise märgid vähendasid nõudlust, kirjutab Bloomberg.

„Inimesed ostsid suurema konflikti kartuses kulda. Kui pinged aga vähenevad, väheneb ka hinnatõus,“ ütles investeerimisfirma Kanaly Trust investeeringute juht James Shelton. „Nagu me näeme, on majandus tugevnemas ning me ootame kulla hinna langust.“

Samas usuvad mitmed analüütikud, et kulla tõusufaas alles algab. Investeerimisfirma Greystone Asset Managementi analüütikud Doug Loud ja Jeff Mosseri ütlevad, et kõik märgid näitavad tõusutrendi jätkumist.

Loudi ja Mosseri sõnul on peamisteks põhjusteks vähenev kullapakkumine, poliitiliste pingete süvenemine ja tootmiskulude kasv. „Kullatootjatel on vaja, et hind püsiks umbes 1500 dollari juures untsist. Kui hind on pikalt madalamal, ei tule uusi kaevandusi juurde. Nõudlus ja pakkumine viitavad, et hind peaks kõrgemale liikuma,“ ütles Mosseri MarketOracle’ile

Eelmisel nädalal langes kulla hind 0,4%. Täna püsib kulla hind stabiilselt 1305 dollari juures untsist.

Hetkel kuum