18. september 2014
Jaga lugu:

Puhkepäev. Neli päeva disaini

Neljapäevast on Tallinnas märksõnaks disain. Seda näeb vaateakendel, sellest räägitakse loengutel ja seminaridel, seda saab vaadata näitustel ja kinolinal – algab IX Disainiöö.

Disainifestivali sisukama osa moodustavad töötoad ja vestlusringid. 25. septembril toimuval rahvusvahelisel seminaril “Disaini viggad ja õppetunnid” toovad spetsialistid näiteid heast ja halvast disainist ning arutlevad vigadest õpitu üle.

Esinejate seas on tuntud aksessuaari disainer Elissa Bloom (USA), tööstusdisainer Paolo Favaretto (Itaalia), disaini-strateegid Steinar Valade-Amland ja Mikal Hallstrup (Taani), ajakirjanik Michael Dumiak (USA), disainerid Tania De Bruycker (Belgia) ja Martin Pärn (Eesti).

Töötubades on nii noortel kui ka vanematel võimalik õppida tundma infograafikat, tutvuda XX sajandi disaini-ikoonidega, muinasjuttudest inspiratsiooni saanud esemetega ning mõtiskleda üldse selle üle, mis on hea disain ja kust seda leida võib.

Hea ja halb disain. Heast ja halvast rääkides on võimalik kõigil maailmaparandajatel ka ise kaasa lüüa, et välja selekteerida hea ja halb disain. Disainiöö korraldajate sõnul algatatakse internetipõhise aktsiooni, kuhu koondatakse soovitavalt parandusettepanekutega kasutajavaenulikku disaini. Tulemustega saab tutvuda näitusel “Disaini viggad”, mis avatakse 25. septembril Heliose kino ruumides (jääb avatuks kuni 4. oktoobrini).

Disainiteemalisi väljapanekuid leiab aga linnaruumist veel. Peale Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi on näitused avatud veel ka Lennusadamas, kus saab näha moe ja mere puutepunkte, LHV kontoris, kus üleval Toivo Raidmetsa toolidenäitus, Eesti Kunstiakadeemias, kus näeb ülevaadet EKA tekstiilidisaini osakonna õppetöödest läbi aegade jm.

Brunod ootavad jagamist. Disainiöö kulminatsiooniks on tänavu disainiauhindade jagamine 26. septembril Lilleküla jalgpallihallis.

Tootedisaini auhind Bruno antakse parimale disainilahendusele kahes kategoorias: parim tööstusdisain ja parim autoridisain. Nominenid valis žürii välja septembri alguse 145 kandidaadi seast. Finalistide, keda on kokku 79, silmapaistvamaid töid tasub minna uudistama eelnevalt aga teatris NO99 avatavale näitusele.

Lisaks kuuluvad festival kavasse juba traditsiooniks saanud üritused nagu rahvusvaheliste esinejatega PechaKucha Night välkloengud, heategevuslik disainioksjon, valgus-show’d ja muidugi  moeetendus “Moes on Disain”.

 

Disain

IX Disainiöö

25.–28.09 Tallinna erinevais paiguswww.disainioo.ee

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt