Juhan Lang • 24. september 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Spekulandid noolivad Vene aktsiaid

Pärast seda, kui Venemaa Krimmi okupeeris ja Ukrainas sõjategevuse käima tõmbas, on investorid näidanud suurt huvi idanaabri ülimalt volatiilse aktsiaturu vastu, ent on jäänud täiesti külmaks sealsete võlakirjade suhtes.

Moskva Renaissance Capitali aktsiate ja derivaatide müügiesindaja Grigoriy Adamov ütles uudistekanalile Bloomberg, et kui aktsiaturgude käivet turgutavad geopoliitilised mured, siis sama ei saa öelda võlakirjade kohta. „Võlakirjaturul on inimesed lihtsalt käed klaviatuurilt tõstnud. Fondid ei müü võlakirju alla soetushinna.“

Samal ajal kui Vene aktsiate ja fondiosakute käive on tänavu Moskva börsi andmetel 24% kasvanud ja küündis augusti seisuga 6,7 triljoni rubla ehk 173,6 miljardi dollarini, on võlakirjadega kauplemine langenud 34%, 5,8 triljonile rublale. Viimati oli huvi sama leige 2010. aastal.

Ukraina konflikti järk-järgulise eskaleerumise ja sanktsioonide sõjaga kaasnes aktsiaturu ülikõrge volatiilsus. Seda ei saa öelda aga võlakirja turu kohta, kus nii valitsuse kui ettevõtete pakkumised on kokku kuivamas.

Ettevõtete võlakirjade emiteerimine on veebruari lõpust mullu sama perioodiga võrreldes langenud 61%, 18,3 miljardi dollarini. Moskva varahaldusfirma Sputnik Asset Management tegevjuht Alexander Losev ütles Bloombergi uudistekanalile trendi kommenteerides, et Vene aktsiaid liigutavad eeskätt „uskumatult suur hulk spekulante,“ kes püüavad mängida geopoliitilistele uudistele. „On üllatav näha, kuidas kõigest uudiste pealkirjad Ukraina kriisi kohta võivad turge liigutada.“

USA dollari põhiselt on Vene võlakirjad tänavu oma väärtusest kaotanud 17%. Bloombergi jälgitud 31 areneva turu seas on see halvim tulemus. Rubla on sel aastal dollari vastu kukkunud 14% ja jääb 24 areneva riigi valuutadest alla vaid Argentina pesole.

Läinud aastal kasvas järelturul võlakirjade kauplemismahud 48%, 8,8 triljonile rublale, mil Euroclear Bank hakkas Vene välisvõlga pakkuma välismaalastele. Võrdluseks, siis langesid aktsiate kauplemismahud 37%, 5,4 triljonile rublale.

Venemaa rahandusministeeriumi andmetel on riik tänavu müünud 132 miljardi rubla eest kohalikke võlakirju. Mullu oli see number 815 miljardit. Vene rublapõhine Micex aktsiaindeks on täna kerkinud 0,77% ja aasta lõikes langenud 4,23%.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt