• Jaga lugu:

  Neinar Seli püüab meediat survestades krimasjast pääseda

  Neinar SeliFoto: Erik Prozes

  Varem korduvalt uurimise all olnud ja nüüd korruptsioonikuriteos süüdistatav Tallinna Sadama nõukogu liige Neinar Seli üritab pooleliolevast kriminaalasjast puhtalt välja tulla advokaadi abiga, kes survestab ajakirjandusväljaandeid fakte ümber lükkama.

  Jüri Käo, ettevõtja ja endine Eesti Energia nõukogu esimees:Ma arvan, et see kriminaaluurimine ei ole tekkinud heast tahtest, seda uurimist on tekitatud ja see on kahetsusväärne juhus. Minule on see protsess jätnud ebameeldiva mulje. Neinar Seli on ajanud ja tahtnud ajada Olümpiakomitee asja ja teinud seda minu meelest hästi. Kuidas see protsess alguse sai, et sellise kaudse hääletuse fakti osas kriminaalasi algatati, ei ole minu arust hea toon ka õiguskaitseorganite poolt. Sellise asja peale saan aru, et alati võib seadust nii lugeda ja kriminaalasja algatada, aga selle oleks võinud tegemata jätta. Ma arvan, et seal oli poliitiline surve.

  Läinud aastal oktoobri viimasel päeval kogunes Tallinna Sadama nõukogu, mis otsustas toetada Olümpiakomiteed 250 000 euroga. Samal koosolekul hääletas väidetavalt rahastamise poolt ka toonane nõukogu esimees Seli, kes on ühtlasi Olümpiakomitee president.Prokuratuur algatas Seli suhtes kriminaalmenetluse. Teda süüdistatakse sisuliselt kahel toolil korraga istudes võimupositsiooni kuritarvitamises. Ametlikult on Selile esitatud süüdistus korruptsioonivastases seaduses kehtestatud toimingupiirangute teadvas rikkumises suures ulatuses. Süüdimõistmise korral ähvardab teda rahatrahv või kuni aastane vangistus.Pärast kriminaalasja algatamist on Seli püüdnud tõestada, et ei osalenud sellel hääletusel. Toonane majandusminister Juhan Parts aga ütleb, et see ei vasta tõele. Äripäev küsis eksministrilt, kas tema teada Seli hääletas. „Ja, muidugi! Ta on ise seda avalikult öelnud. See hääletus läks 4:3 ja minu teada tegi sadam selle kohta ka pressiteate, et just nimelt tänu sellele ja Seli ise ütles, et tänu tema häälele üldse see tore otsus saadi vastu võtta.“Samal istungil osalenud ettevõtja, Tallinna Sadama endine nõukogu liige Veiko Tišler ei mäleta, kas ja kuidas Seli hääletas: „Vaadake, seda ma ei oska täpselt öelda, kuidas keegi hääletas. Mäletan, kuidas ma ise hääletasin ja ilmselt oleks mõistlik lisada, et minu andmetel käib asjas kriminaalmenetlus ja ka uurija on palunud mul mitte väga detailidesse laskuda.“Augustis Olümpiakomitee Euroopa Liidu komisjoni esimeheks saanud Seli ei soovinud sellesse loosse selgust tuua, vaid põikles ajakirjanike küsimuste eest ning soovitas pöörduda oma advokaadi poole. „Advokaadiga rääkige. Ma ei taha kohtuprotsesse hakata mõjutama läbi ajakirjanduse,“ sõnas Seli. Teda esindav advokaat Leonid Tolstov jättis aga küsimusele sootuks vastamata.Ehkki Seli ei soovi enda sõnul meedia kaudu kohtuprotsessi mõjutada, räägib tema senine tegevus vastupidist. Suvel saabus Äripäeva toimetusse nõudekiri Seli advokaadilt Tolstovilt, kus ta väitis, et Neinar Seli ei ole Äripäevale kinnitanud hääletamist Tallinna Sadama nõukogu koosolekul. Advokaat viitas oma kirjas, et Postimees on juba avaldanud vabanduse ning nõudis, et ka Äripäev teeks sama.Nimelt kirjutas Postimehe majandusportaal E24 11. augustil: „Neinar Seli ei ole Postimehele kinnitanud, et hääletas 31.10.2013 toimunud Tallinna Sadama nõukogu koosolekul, kus arutati Eesti Olümpiakomiteele raha eraldamist.“Endine majandusminister Parts, kes on Seli hääletamises veendunud, ütles Postimehes avaldatut kommenteerides: „Ma lugesin ja naersin tükk aega, aga see oli naer läbi pisarate, et Postimees avaldas ju mingi õienduse. Küsiks pigem vastu, olles ka uudishimulik inimene, et miks Postimees sellise õienduse avaldas?“Postimehe peatoimetaja Merit Kopli sõnul lükkasid nad faktid ümber, sest neil polnud võimalik oma väiteid nii palju hiljem tõestada.Äripäev ei lükanud nõudekirja tõttu fakti ümber, sest toimetusel on säilinud salvestis aastatagusest Tallinna Sadama nõukogu koosoleku järgsest usutlusest. Toonane Olümpiakomitee president väitis siis, et võtab oma hääle tagasi.Äripäev küsis Selilt, miks ta ühel hetkel lubab hääle tagasi võtta, teisel hetkel väidab, et ei hääletanudki. Paraku põikles Seli taas vastusest, põhjendades seda ajapuudusega.Lisaks levivad kuulujutud, et mullu oktoobris peetud sadama nõukogu istungil toimunust pole isegi lindistust ja protokoll on võltsitud. Endine Tallinna Sadama nõukogu liige Tiit Riisalo väitis Äripäevale pärast teiste nõukogu liikmetega arupidamist: „Sellega on selline kentsakas lugu, et sellest koosolekust ei olegi protokolli, isegi politseil ei õnnestunud seda leida.“Kevadel valitsuse vahetuse tõttu majandusministri ametist taandunud Parts sõnas: „Seda protokolli on sadam kohustatud saatma ministeeriumile ja nad ei ole seda siiamaani saatnud minu teada. Ma ei tea, kas nüüd on, aga tollel ajal nad ei saatnud.“Äripäeva kasutuses on nõukogu protokoll, kus puudub ülevaade sellest, kes ja kuidas sponsorluse poolt hääletas. Selles protokollis on lakooniliselt kirjas, et sponsorluse otsus on tühistatud AS-i Tallinna Sadam nõukogu 18. novembri 2013. aasta otsusega.Partsi sõnul võidi protokollis parandused teha paar päeva pärast koosolekut, kus Seli toetas oma häälega Olümpiakomitee rahastamist. „Siis sadama juristid analüüsisid seda ja leidsid, et seal on olemas teatud teo tunnused. Täna me siis olemegi selles kohas, kus me oleme.“Endine Estonian Airi nõukogu liige Heldur Meerits sõnas, et tõenäoliselt hoitakse Seli sadama nõukogus erakondliku kuuluvuse tõttu. Ligi 13 aastat järjest Tallinna Sadama nõukogusse kuulunud Seli ei ole taandunud riigifirma nõukogust kriminaaluurimise tõttu. Küll aga taandati ta hiljuti esimehe kohalt lihtliikmeks. „Ilmselt on tema positsioon Reformierakonnas nii tugev, mis muud imet siin ikka on. Sellega, et ta vana spordimees on, vist nagu seost ei ole,“ märkis Meerits.Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni juht ja endine partei peasekretär Kristen Michal sõnas teemat kommenteerides: „Seli on minu teada on taandunud Tallinna Sadama nõukogu esimehe positsioonilt, et vältida huvide konflikti spordi toetamisel ja kui siin öelda, et kriminaalmenetlus on pooleli, siis seda ongi raske hinnata, sest üldiselt ka kriminaalasjades kehtib süütuse presumptsioon.“Michal jätkas, et Eesti Olümpiakomitee ei ole Neinar Seli isiklik eraorganisatsioon. „Tegemist on ikkagi kogu Eesti spordi toetamisega. Ootame sellised menetlused ja arutelud ära. Kui seal tuleb üht- või teistpidi otsus, siis kindlasti Neinar Seli teeb ise oma otsused,“ lisas ta.Järgmine kohtuistung peetakse 13. oktoobril. 
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Kaamose tegevjuht: Lätis (veel) buumi ei ole
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
Läti kinnisvaraturu viimaste aastate kasvutempo pole küll selline nagu Eestis, aga see-eest tugeva kasvupotentsiaaliga, nendib kolm aastat lõunanaabrite turul tegutsenud Kaamos Kinnisvara värske tegevjuht Taimo Murer.
USA aktsiaturud langesid enne suurfirmade tulemusi
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Suurte tehnoloogiafirmade tulemusi oodanud USA börsid sulgusid miinuses, lõpetades nii viiepäevase ralli.
Raadiohommikus: börsid ja miks energia nii kalliks muutub
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Kolmapäeval teatab teise kvartali tulemused elektroonikatööstus Harju Elekter. Ettevõtte juht Tiit Atso kommenteerib neid ja tulevikuplaane-väljavaateid Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis.
Äripäeva TOPi võitja käibest kadus pea pool: kriisiaasta oli nagu äratuskell! Valmistuvad buumiks, palkavad 100 töötajat
Laevaehitusfirma LTH-Baasi käive vajus läinud aastal pea poole võrra, ka kasum vähenes võimsa tempoga. "
Laevaehitusfirma LTH-Baasi käive vajus läinud aastal pea poole võrra, ka kasum vähenes võimsa tempoga. "