Mait Kraun • 5. november 2014
Jaga lugu:

Kuld kukkus nelja aasta põhja

Kullakangid Kongo Demokraatlikust Vabariigist
Kullakangid Kongo Demokraatlikust Vabariigist  Foto: Bloomberg

Kuld langes nelja aasta madalaimale tasemele. Lühemas perspektiivis on kulda negatiivselt mõjutamas tõusev dollar ning kallinevad aktsiahinnad. Samuti head majandusnäitajad USAs.

Kulla detsembrikuu tulevikutehingu hind on täna langenud 2 protsenti madalamale ning kaupleb 1145,70 dollaril untsi kohta. Spot kuld langes madalaimale tasemele alates 2010. aprillist ning jõudis 1137,10 dollarini untsist, vahendab CNBC.

Tehnilised analüütikud on ütelnud, et 1150 dollari piirist läbi murdmine tähendab suure tõenäosusega seda, et kuld suundub testima ka 1000 dollari piiri. See tähendaks 2011. aasta 1920 dollari suurusest hinnast ligi 50protsendilist langust.

Viimase nädala jooksul on kuld kaotanud oma hinnast ligi 100 dollarit. 2013. aastal tegi väärismetall esimese langusaasta 12 aasta jooksul. Selleks, et 2014. aasta samuti miinuses lõpetada, peab kuld püsima allpool 1195 dollari piiri.

Hõbe langes täna 4 ja poole aasta madalaimale tasemele ning odavnes 3,5 protsenti 15,17 dollarini untsist.

„Kulla hinnad on suuresti mõjutatud spekulantide poolt, kes pagevad praegu börsil kaubeldavatest fondidest ning derivatiividest,“ ütles Gold Junior fondi juhtiv Angelos Damaskos. Eeldatavalt on spekulantide tegevuse tõttu ka liikumine hinnas võimendatud.

„Kui arvestada makromajanduslikke jõude nagu näiteks dollari tugevus, siis võib lühikeses perspektiivis oodata, et kuld võiks madalamale minne,“ lisas Damaskos.

Investorid on uskumusel, et USA majanduse olukord on paremas. Eelmisel kahel kvartalil on majanduskasv olnud kümne aasta kiireim. Dollar tugevneb ning väliskaubanduse aastane puudujääk on rekordmadalal tasemel. Suurem osa investoritest väldib kulda või panustab selle langusele.

Samas tuleks ka riske teadvustada. Ei teata, kui suur negatiivne mõju võib turgudele olla Föderaalreservi (FED) stimuleerimisprogrammi lõpetamisest. Näiteks ütles endine FEDi juht Alan Greenspan, et stimuleerimist ei ole võimalik turgudel kaost tekitamata ära lõpetada.

Tuleks ka meelest pidada, et intressimäärad on vaatamata varaostude lõpetamisele ikkagi nullilähedal. Kui peaks tekkima uus majandussurutis, siis ainuke võimalus deflatsiooni vältida on alustada uue varaostu programmiga. See peaks kullale aga positiivselt mõjuma. 

Seotud lood
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt