Kaisa Gabral • 10. november 2014 kell 8:20

Vitsur ekspordist: raskem on mõneks ajaks seljataga

Analüütik Heido Vitsur.  Foto: Raul Mee

LHV majanduseksperdi Heido Vitsuri sõnul ei saa mürki võtta selle peale, et eksport nüüd vaid kasvama hakkab, kuid tema hinnangul hetkeseisuga tundub, et hullemad ajad on möödas.

”Natuke aega on eksport meil siin juba paranenud, nii tööstuslik tootmine kui ka eksport ise. See ekspordi number 7% päris üllatav ei ole, kuid meeldivalt hea uudis küll,” kommenteeris Vitsur ekspordi 7%-list kasvu septembris. 

 ”Kindel ei saa selles olla, et trend on püsiv. Mõned kuud on olnud küll ju kasv. Viimase paari aasta jooksul on selliseid võnkeid olnud sageli ja need pole olnud elujõulised. Loota ju võib, kuid mürki selle peale võtta veel ei julge, et trend püsiv on,” rääkis Vitsur.

Soomes oli ekspordi kasv 11%. Vitsuri sõnul on see samuti positiivne märk, sest Soome oli tema sõnul vahepeal ikka üsna nukras seisus. ”Soomes kinnitati, et nad tulevad olukorrast välja,  ja paistab, et nad tulevadki. Trend on püsinud positiivne. See, et Soomes see number 11% peale jääb, seda nüüd vast mitte, aga lootust on, et raskem on mõneks ajaks seljataga,” lisas Vitsur.

 ”Kui ei tea täpselt, mis oli selle võnke taga, kas üks suurem partii või mis, siis see võib mõjutada ühe kuu näitajaid. Trend on olnud positiivne, ja see, et see positivsena ka jätkus, see on igatahes julgustav,” lisas Vitsur.

Kaupade eksport kasvas Eestis 2014. aasta septembris 7% ja import 9% võrreldes eelmise aasta septembriga, teatas statistikaamet. Kõigest kuu varem kahanes eksport aastases võrdluses 3% ja import 6%.

Ekspordi ja impordi suurenemist mõjutas enim elektriseadmete ning keemiatööstuse tooraine ja toodete kaubavahetus. Selle aasta üheksa kuu kokkuvõttes kaupade eksport ja import siiski kahanes – mõlemal suunal 3%.

Hetkel kuum