Tuuli Seinberg • 13. november 2014 • 2 min
Jaga lugu:

Juhatuse liikme tasude tulumaksustamine muutub

Deloitte Advisory vanemkonsultant Sigrid Polli.  Foto: Erakogu

Uuest aastast on mitteresidendist juhatuse või nõukogu liikmele makstud tasu tulumaksuga maksustatav ka juhul, kui maksjaks ei ole Eesti juriidiline isik või mitteresidendi Eesti püsiv tegevuskoht.

Deloitte Advisory vanemkonsultant  Sigrid Polli selgitab, et hetkel kehtiva tulumaksuseaduse redaktsiooni kohaselt maksustatakse mitteresidendist juhtimis- või kontrollorgani liikme tasud (ehk peamiselt juhatuse ja nõukogu liikme tasud) Eesti tulumaksuga, kui tasu maksjaks on residendist juriidiline isik või mitteresidendi Eestis asuv püsiv tegevuskoht.

Uuest aastast täpsustatakse tulumaksuseadust selliselt, et mitteresidendist juhatuse või nõukogu liikmele makstud tasu on tulumaksuga maksustatav ka juhul, kui maksjaks ei ole Eesti juriidiline isik või mitteresidendi Eesti püsiv tegevuskoht. Täpsustuse mõtteks on, et nimetatud tasude maksustamine toimuks Eestis olenemata sellest, kes on tasu maksja. Ehk et maksustamise aspektist ei ole vahet, kas sellist tasu maksab residendist või mitteresidendist isik, määravaks on asjaolu, et tasu saadakse Eesti äriühingu või püsiva tegevuskoha juhtimis- või kontrollorgani liikme ametiülesannete täitmise eest (sõltumata nende täitmise kohast). Eelpool toodud näite korral peab uuest aastast mitteresidendist juhatuse liikmele makstud tasude pealt maksma tulumaksu Eestis. Lisaks rahalisele tasule maksustatakse uuest aastast ka mitterahalist tulu.

Lähemalt loe Äripäeva teemaveebist raamatupidaja.ee.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt