Ken Rohelaan • 26 november 2014

SEB: kriis õpetas säästma

SEB juhatuse liige ning jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonna juht Eerika Vaikmäe-Koit.  Foto: Andras Kralla

Tarbijate säästmisvõimekuse kasv on SEB juhatuse liikme Eerika Vaikmäe-Koidu sõnul oluline ja püsiv trend, mida on näha alates 2009. aastast, õpetades inimesi rohkem väärtustama varuraha.

Konjunktuuriinstituudi andmetel suudab Eesti peredest 45% raha kõrvale panna, aasta tagasi suutis säästa vaid 37,5% küsitletutest.

SEBs jaepanganduse ja tehnoloogia valdkonda juhtiv Vaikmäe-Koit ütles, et ilmselt õpetasid kriisiaastad, kui oluline on omada rahalist tagavara ja samaaegselt viisid tähelepanu eemale teistest säästmisvõimalustest nagu fondid ja aktsiad. "Samas, ei saa öelda, et Eesti inimesed investeeringuid pelgavad, näiteks oma kodudesse investeeritakse hea meelega," lausus ta.

Vaikmäe-Koidu sõnul tuleneb säästmise kasv eelkõige inimeste kasvavast sissetulekust, mis tuleneb Eestis valitsevast tugevast palgasurvest, ja üldisest finantsvõimekuse kasvust, mida omakorda soodustab ka madal inflatsioonimäär.

Vaikmäe-Koidu teatel on Eesti elanikud oma investeerimisotsustes pigem konservatiivsed (eelistatakse deposiite). "Vajadus turvatunde järgi on tugev ja see toetab säästmise trendi pikaajalises perspektiivis," märkis ta.

Tarbijate rahandusliku olukorra paranemise mõju peegeldub Vaikmäe-Koidu sõnul eelkõige sisetarbimise kasvus, eriti hetkel valitseva madal inflatsiooni tingimustes. "Samas, seda mõju ei peeta oluliseks. Majanduse mootoriks on eelkõige eksport," täpsustas ta.

Hetkel kuum