Rasked ajad ei heiduta

15. detsember 2014, 07:45
Aspen Grupp juhataja Kaidar Erik
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141215/NEWS/141219910/AR/0/Kaidar-Erik.jpg

Aspen Grupp OÜ on jõudnud oma tänasele positsioonile tänu masinapargi uuendamisele ja täiustamisele, samuti aitas käibekasvule ning Äripäeva ettevõttete müügikasvu koondtabeli esisajasse platseerumisele kaasa mahuka projekti teostus.

Aspen Grupp OÜ juhataja Kaidar Erik ütleb, et 2013. aasta hüppelise käibe ja kasumi kasvu tõi Eesti ajaloo suurima mahuga lammutustööde objekti ehk Aidu karjääri põlevkivitootmiskompleksi edukas teostamine, kirjutab 15. detsembri kuukiri Ehitus. "Edukuse võti oli masinapargi uuendamine ja selle täiustamine lammutusspetsiifikast lähtuvalt," selgitab Erik. "Tänu masinapargi tootlikkusele, operaatorite meisterlikkusele ja taibukale projektijuhtimisele saime selle võimalikuks."

Eriku sõnul on ettevõte uhke selle üle, et Aspen Grupp OÜ on eksisteerinud lammutusturul alates 2005.aastast. "Selle aja jooksul oleme tunnistajaks paljude konkurentide tulekule, pankrotistumisele või siis nimevahetusega uuestisünnile," kinnitab ta. "Ka kõige raskemal masuajal, mil tasusime eeskujulikult riigimaksud, tööliste palga, tarnijate ja koostööpartnerite arved, jäime ikka Aspen Grupp OÜ-ks." Samuti peab Erik ettevõtte tugevaks küljeks sõnapidamist ja ausust. "Jäätmed käitleme nõuetekohaselt, mitte ei kaeva neid maasse," toob ta näite. "Kui on ette nähtud hoonete vundamentide likvideerimine, siis seda ka teeme, samuti purustamisel ja sõelumisel esitame õiged mahud ja kaalud."

Erik räägib, et korralike rasketehnika operaatorite töötasud on jõudnud juba tasemele, mil piiri taha ei vaadata ja selles segmendis on tööjõu liikumine minimaalne. "See-eest madalamalt tasustatud ja mitte nii suurt kvalifikatsiooni omavaid korralikke käsi-lammutustöölisi on leida ääretult raske," tõdeb ta. "Kuna oleme teostanud töid ka Läti Vabariigis, siis oleme sealt tagasi tulles ka kaks lätlast kollektiivi kaasanud."

Fiktiivsete hanked panevad kukult kratsima

Erik jutustab ka, et kuna ettevõte on turul olnud juba nii pikka aega ja tööde käekiri on usaldusväärne, siis peatöövõtjad neid juba teavad ja esitavad ka päringu. "Riigihankeid jälgime pidevalt ja üritame ka kõigist pakkumustest osa võtta," kinnitab ta. "Lisaks võiduvõimalustele annab riigihangetel osalemine ülevaate turul toimuvast – kes on konkurendina juurde tekkinud ja milline on üldine hinnatase."

Ta räägib, etjuba mitmendat aastat toetab KIK räämas ja ohtlike hoonete lammutamist. "See on küll tänuväärt ettevõtmine, kuid kahjuks on siin levinud küllaltki massiliselt fiktiivsete hangete läbiviimist," märgib Erik. "Selle eesmärk on hankija omaosaluse katmine kunstlikult kõrgeks aetud hinnaga, ja tagantjärgi hangete hinda ja mahtu kõrvutades, võtavad müstilised hinnad kukalt kratsima." Ta lisab, etselleks, et asi muutuks ausaks ja läbipaistvaks, peaks kõik hanked viidama E-Riigihangete Keskkonda.

Käesoleval aastal on Eriku sõnul tunda tugevat hinnasurvet ühelt poolt objektide vähesusest ja teiselt poolt uute lammutajate turuletulekust. "Kuna kogu ehitusvaldkond on kokku tõmmanud, siis lammutajaks on hakanud ka pinnasetööde teostajad, karjääride opereerijad, trassiehitajad jne, piisab vaid ekskavaatori olemasolust," ütleb ta. "Läbi raskuste oleme siiski suutnud töölised tööga kindlustada ja tehnika töös hoida." Erik lisab, et 2015.aastaks ennustab ta ettevõttele mõningast käibe kasvu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
15. December 2014, 07:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing