Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Palmisaarele "unustatud"

    Variisik.Foto: Eiko Kink

    Murtud lubadused, anonüümsed käsud, ID-kaardi "kadumine" ja ühe otsa pilet välismaale jalust ära - selline on tankisti argipäev Eesti maksuskeemitajate lõa otsas.

    Näiteks praegu 32-aastase tankist Valdo jaoks lõppes kütuseäri skeemis osalemine Tenerifel, kust ta koos oma lapseootel elukaaslasega pääses lõpuks tagasi kodumaale tänu ema abile.
    Äripäeva käsutuses on pöörases kütuseäri skeemis kasutatud ettevõtte maksuotsused, kuhu koondatud erinevate osapoolte ütluste põhjal jutustamegi lood tankistielust.

    Skeem tõi mahuka uurimise

    Käesolevate tankistilugude keskmes oleva skeemi organiseeris Äripäeva lugejaile juba tuttav tandem Marko Kalev ja Jürgen Järvik, kes on küll praeguseks tülli pööranud, kuid kelle vägitegudele oleme valgust heitnud korduvalt. 

    Kalev ja terve hulk teisi kütuseäri maksuskeemi arvatavaid osalisi on ulatuslikus kütuseäri maksupettuses juba pikemat aega kahtlustatavad ja astuvad peagi süüdistatavatena kohtu ette. Prokurör koostab praegu süüdistusakti kriminaalasja kohtusse saatmiseks, kahtlustatavaid on kokku 14, neist 12 eraisikud. 

    Samas ei kuulu 12 kahtlustatava isiku hulka üks skeemi arvatavaid organisaatoreid Järvik, kelle kahtlustamiseks pole prokuratuuri väitel piisavalt tõendeid. Äripäev on kirjutanud, et Järviku kahtlustusest pääsemine selles juhtumis on väga üllatav, sest on mitmeid asjaolusid, mis teda skeemiga seovad.

    Ehitaja Valdo saab firmaomanikuks
    2011. aasta juuli lõpp. Ehitaja Valdo poole pöörduvad tema kolleeg ühelt kunagiselt objektilt Janno Simmer ja lapsepõlvesõber Kaspar Tarto, hüüdnimega Kapa. Nimetagem neid Valdo sõpradeks. Valdo saab sõpradelt pakkumise teenida 4000 eurot, kui ta hakkab juhatuse liikmeks ühes ettevõttes. 
    Sõbrad selgitavad Valdole, et ta peab hakkama käsitsi allkirju andma ja lisaks loovutama ajutiselt oma ID-kaardi koos paroolidega. Ülesanne ei näi lubatud raha eest kontimurdev ja Valdo on nõus korraldusi täitma. Ka Janno ja Kapa hierarhia on nüüd ja edaspidi selgelt paigas - Kapa on ses kolmikus ülemus, Janno jooksupoiss ja Valdo "musta töö" tegija.Algatuseks tuleb Valdol minna Tallinnas notari juurde, kus teda ootavad juba ettevalmistatud paberid allkirjastamiseks. Notarisse läheb Valdo üksi, aga Janno ja Kapa ootavad teda Kosmose kino juures.
    Info, millal notarisse minna, on Valdo saanud Jannolt ja seal peab ta paberitele alla kirjutama ning ostma ära osaühingu Baltic Ehitus (alates 2011 oktoobrist Baltic Fuel). Valdo saab tehingu jaoks kaasa 2500 eurot, kuid ta ei tea, kelle raha see on.
    Pärast notariskäiku läheb Valdo kohe teda oodanud Janno ja Kapa juurde ning annab saadud paberid nende kätte. Lisaks käib Valdo juba järgmisel päeval Janno käsul kodakondsus- ja migratsiooniametis ning taotleb omale ID-kaardi. Veel tuleb Valdol nädala jooksul käia LHVs ja Krediidipangas, kus ta avab "oma" ettevõtte nimele pangakontod ja sõlmib internetipanga kasutamise lepingud. Asjaajamine on Valdo jaoks mugav, sest sõber Kapa võtab ta pankadesse minekuks kodust auto peale ja viib pärast ilusti kodutreppi tagasi. Kõik paberid, sh erinevad paroolid ja ID-kaardi, annab Valdo kohe sõprade kätte. Kui pankades käidud, pole Valdo veel sentigi tasu saanud, kuid 4000 eurot lubatakse talle varsti ära maksta. 
    Nüüd tuleb Valdol hakata usinalt erinevaid lepinguid sõlmima. Selleks saab ta juhiseid sõber Jannolt. Näiteks käib Valdo tundmatu mehega lepingut sõlmimas Stockmanni juures parklas. See Tartust tulnud "äripartner" saabub kohtumisele uue musta Mercedesega, ta on tätoveeritud ja musklis. Valdo ei tea, kes see mees on, kuid lepingu järgi hakkab Tartust saabunud mehe firma Baltic Ehituselt kütust ostma. Sarnaseid lepinguid sõlmib Valdo mitmeid.

    Maksuametiga suhtlemise keeld

    Tankist Valdo sai oma värbajatelt muu hulgas juhised selleks, kuidas käituda, kui tema nimele kirjutatud Baltic Ehitusega seoses helistatakse maksuametist. Valdo teadis, et tema ei tohi midagi rääkida ja maksuametiga ajab vajadusel asju mees, keda Valdo ei tunne, kuid kellele nn vahemehed olevat kõik Valdolt saadud dokumendid üle andnud ja kes tegelikult Baltic Ehitusega tegeleb.

    Kriminaaluurimisest taolised korraldused skeemipunujaid siiski ei päästnud.

    Võõrkeelsed laenulepingud
    Üht järjekordset lepingut läheb Valdo sõlmima Meloni keskusse Tallinna südalinnas Estonia puiesteel. Selles kontoris toimetab tuntud skeemimeister, hämara kullaäriga silma paistnud jurist Sven Soeson. Eesti Ekspress on kirjutanud, kuidas Soeson tassis millalgi aastail 2010-2011 mõne kuu jooksul Tavidisse 135 kilo kuldehteid - seda oli koguselt üle poole Eesti riiklikust kullavarust. 
    Kuid tagasi Meloni kontorisse. Valdole allkirjastamiseks ettevalmistatud leping on ingliskeelne ja Valdo ei saa selle sisust aru. Valdoga kaasa tulnud Janno selgitab, et tegemist on laenulepinguga, millega Valdo nimel olev Baltic Ehitus laenab raha algkapitaliks. Tõepoolest, Soesoni juhitud LLoyd Investments väljastab "laenu" mitmetele maksuskeemi firmadele. Esimesel korral on Valdo ees oleva lepingu maht 200 000 eurot, teine kord juba 400 000. Maksuameti hilisemal hinnangul on laenulepingud vaid vormilised ehk fiktiivsed, kuid Valdo ei süvene ja annab allkirjad.
    Siinkohal on paslik öelda, et Valdoga samas skeemis ja sarnast tankistirolli täitnud Ivar sai taoliste laenulepingute tõttu hiljem kaela kopsaka nõude, sest kuhugi paberitesse oli peidetud ka tema isiklik käendus. Kuna Valdo Äripäevaga ei suhelnud, siis me ei tea, kas ka Valdo jäi hooletu allkirjade jagamise tõttu hiljem võlgadesse.
    Ühe otsa pilet Tenerifele
    Tankistielu kulgeb kokkuvõttes Valdo jaoks üpris sujuvalt, kuni mõni kuu pärast tema värbamist, 2011. aasta oktoobris või novembri alguses, võtab asi täiesti ootamatu pöörde ja Valdole tehakse selgeks, et ta peab Eestimaa tolmu jalgadelt pühkima. Lubatud 4000-eurost tasu pole ta saanud ja selle asemel tahetakse ta riigist välja ajada. 
    Janno teatab Valdole esmalt, et Valdo peab minema Kambodžasse eestlastele kuuluvasse hotelli, kus tema värbajatel pidavat olema oma tuttav. Valdo pole aga käsuga nõus ja vastuseisu lahendamiseks pakuvad sõbrad Valdole lõpuks võimalust ise koht valida, kuhu kolida, nii et tema eest tasutakse reisi-, elamis- ja söögikulu. Valdo valib sihtkohaks Tenerife ja teatab, et tahab kaasa võtta ka oma elukaaslase.
    Kapa lubab Valdole ja Valdo elukaaslasele elamiseks maksta 250 eurot nädalas. Selleks peab Valdo elukaaslane taotlema Swedbankis kaks pangakaarti, millest üks jääb Eestisse värbajate poolt raha kontole panemiseks ja ülekandmiseks ning teine Valdo ja tema kaaslase kätte, et Tenerifel raha välja võtta.
    Enne reisi kohtub Valdo Kapa ja Jannoga ning saab kätte ühe otsa lennupiletid Tenerifele koos mõnesaja euro kulurahaga. "Puhkusereis, sealt edasi Tenerifele," postitab Valdo elukaaslane 12. novembril sotsiaalmeediasse - minek on Barcelona kaudu.
    Esialgu sujub "välislähetus" tõrgeteta, ent Valdo kannatlikkus ei kesta Tenerifel kaua ja ta tahab juba jõuludeks Eestisse tagasi, kuna tema elukaaslane on lapseootel. Valdo suhtleb sel teemal Skype's Kapaga, kelle kasutajanimi on hans vänt ja kes on oma asukohaks märkinud Saksamaa. Seepeale saab Valdo telefonikõne Jannolt, kes pole tema tagasitulekuga nõus ja avaldab soovi, et Valdo koliks hoopis Austraaliasse, kus ta peaks farmi tööle saama. Valdo pole omakorda sellega kohe mitte nõus, paari kindel soov on Eestisse naasta.
    Siiski püsivad Valdo ja tema elukaaslane Tenerifel edasi, kuni 2012. aasta märtsis, pärast umbes neli kuud võõrsil elamist, ei saa nad enam elamiseks raha ja Valdo sisuliselt "unustatakse" palmisaarele. Valdo püüab Facebookis Jannoga suhelda, kuid saab seepeale telefonikõne, milles Janno keelab Valdol kategooriliselt Facebookis suhtlemise.
    Haihtunud ID-kaart
    Valdo elukaaslane postitab veel 23. märtsil sotsiaalmeediasse, et sooja on 25 kraadi ja nad ujuvad, seega on paar endiselt palmisaarel. Aprilli keskel postitab neiu juba, et "varsti-varsti koju". Kuid kojujõudmise varjus pool on paraku see, et tagasi Eestisse pääsemiseks laenab Valdo oma emalt umbes 1000 eurot. Värbajatest "sõpru" tema saatus ei huvita.
    Olgu öeldud, et 2012. aasta märts, mil Valdo saatuse hooleks jäetakse, on ühtlasi viimane kuu, mil seaduseauk võimaldab kogu maksuskeemil toimida. Alates 2012. aasta aprillist ei ole enam võimalik kütust omatarbeks käibemaksuvabalt müüa, mis oligi kogu skeemi iva. Lisaks on maksuamet pettusel jälil ja kontrollib skeemi ettevõtteid, mis päädib sama aasta septembris vahistamistega.
    Tagasi Eestisse jõudes püüab Valdo oma ID-kaardi Jannolt tagasi saada, kuid Janno väidab, et see on Valdole juba tagasi antud ja nii ei jää Valdol lõpuks muud üle kui oma kadunuks jäänud ID-kaart kehtetuks muuta.
    Baltic Ehituse asju Valdo enam ei aja, ta uurib vaid, mis on ettevõttega juhtunud, sest muretseb, et ettevõtte nimi on tema teadmata muudetud Baltic Fueliks ning tekkinud on ka maksuvõlg. Valdol soovitatakse mitte muretseda. Baltic Fuel kustutatakse Äriregistrist pankrotimenetluse raugemise tulemusel 2013. aastal.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Teadlane: kuidas päästa noored passiivsusest
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Eesti noorte poliitiline ja ühiskondlik aktiivsus ning panustamine kooli, kogukonna või ühiskonna tegemistesse jääb rahvusvaheliselt alla keskmise, kirjutab sotsioloog ja haridusteadlane Meril Ümarik.
Prognoosid viitavad tänavusele maailmakaubanduse olulisele kasvule
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Maailmakaubandus peaks sel aastal oluliselt kasvama, kuna inflatsioon aeglustub ja USA tugev majandus kogub hoogu. Seda näitavad nii OECD, IMFi ja Maailmapanga prognoosid, kirjutab Financial Times.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Sääsepeletajate müüja: müüme toodet, millesse ise usume
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Homeyard OÜ, mis on tuntud kodu- ja aiatoodete poolest, eristub läbimõeldud tooteportfelliga, keskendudes peamiselt sääsepeletajatele. Ettevõtte juht ja omanik Alari Ilves ütles saates “Kiired ja vihased”, et tema ei usu ütlusesse, et hea müügimees müüb kõik tooted maha.
Mitmesaja ettevõtte mentor: proovige teinekord turge, mis pole Läti
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tehnopoli äriarendusjuht ja ingelinvestor Martin Goroško jagab kolme kasvunippi, kuidas ettevõtted võiksid uusi turge võtta ning kasvada.
Tänasest on meil Eesti Rohetehnoloogia Liit
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Äripäeva raadio rohetehnoloogiasaates "Cleantech" räägime värskelt loodud Eesti Rohetehnoloogia Liidust. Liit on loodud, et ühendada, toetada ja esindada rohetehnoloogia ettevõtteid, mis tegelevad keskkonda ja kliimat säästvate toodete, teenuste ja protsesside arendamise, kaubastamise, kasutamise, rahastamise ja muul moel toetamisega.
Asjatundja: autoturg seisab kaubandussõja lävel Tesla müük kidub, Musk hämab
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Eesti autoostja on segaduses, Euroopa muretseb Hiina autode pealetungi pärast, Tesla kogeb kehva müüki, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Bentley Continental GTC roolis tundub elu kui lill
Kaasaegse kunsti galerist ja teemantide nõustaja Maria Shevchenko armastab elus kolme asja: kunsti, luksust ja kiirust. Kõik need kolm leidis ta ühel nädalavahetusel Bentley Continental GTC näol. Proovisõidust luksusliku kabrioletiga sündis alljärgnev mõtisklus elamise kunstist.
Kaasaegse kunsti galerist ja teemantide nõustaja Maria Shevchenko armastab elus kolme asja: kunsti, luksust ja kiirust. Kõik need kolm leidis ta ühel nädalavahetusel Bentley Continental GTC näol. Proovisõidust luksusliku kabrioletiga sündis alljärgnev mõtisklus elamise kunstist.
Raadiohommikus: börsitulemustest, kinnisvarast ja puidutööstusest
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.
Esmaspäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis saab kuulda värskeima börsifirma Infortari tulemustest, kuid teeme juttu ka Tele2 juhiga ning räägime olukorrast puidutööstuses ja kinnisvaraturul.