• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Skeemimeister loobus kohtus ütluste andmisest

  Maksupettuses süüdistatavad enne istungit: paremal seisab Marko Kalev, esimeses reas istuvad Aivar Bärg (paremalt), Alari Sirvi, Kuldar Lugna ja Reimo Piirsoo (vasakult teine).Foto: Andras Kralla

  Maksupettuses ja kuritegeliku ühenduse organiseerimises süüdistatav Marko Kalev sisuliselt loobus täna kohtus ütluste andmisest, kuna tema kaitsja Andres Simson jättis kasutamata esmaõiguse Kalevi küsitlemisel.

  Prokurör Martin Tuulik selgitas, et Kalevi kaitsja ei soovinud kasutada oma esmaõigust süüdistatava küsitlemisel, mis tähendab, et sisuliselt ülekuulamisest keelduti. "Minul prokurörina oli seepeale võimalus taotleda süüdistatava eeluurimisel antud ütluste avaldamist, kuid ma ei kasutanud seda võimalust, sest Kalevi eeluurimisel antud ütlused polnud süüdistuse tõendamise seisukohalt olulised," selgitas Tuulik. Kui teised süüdistatavad või nende kaitsjad soovivad edaspidi kutsuda Kalevit tunnistama mõne süüdistatava nii-öelda kaitsetõendina, siis selline võimalus on neil teoreetiliselt olemas, märkis Tuulik.
  Täna keeldusid kohtus ütluste andmisest ka süüdistatavad Alari Sirvi ja Kuldar Lugna, kes küll kutsuti kohtuniku ette, kuid oma kaitsjate küsimuse peale, kas nad soovivad ütlusi anda, vastasid mõlemad, et ei soovi. Sirvi puhul otsustas prokurör Tuulik avaldada tema eeluurimisel antud ütlused, mille ta ka kohtus ette luges. "Sirvi puhul taotlesin eeluurimisel antud ütluste kohtus avaldamist, kuna need olid süüdistuse jaoks olulised," sõnas Tuulik.
  Loo peategelane valis kokkuleppemenetluse
  Marko Kalevi, Alari Sirvi ja Kuldar Lugna süüdistused eraldati täna üldmenetlusest, kuna nemad kolmekesi on sõlminud kokkuleppe prokuratuuriga ehk nende puhul jätkub protsess kokkuleppemenetlusena. Kokkulepete sisu prokurör täna ei avaldanud, kuna need tuleb enne kohtus avaldada, mida tehakse ilmselt paari nädala jooksul uuel istungil. Süüdistatavad võtavad kokkuleppemenetluse puhul süü vähemalt mingis osas omaks ja neile määratakse kokkuleppeline karistus.
  Süüdistus kuritegeliku ühenduse organiseerimises
  Põhja ringkonnaprokuratuur esitas kütuseäriahela püsti pannud Marko Kalevile mullu süüdistuse kuritegeliku ühenduse organiseerimises, mis tekitas riigile maksukuriteoga 825 000 eurot kahju.
  Asja kohtueelne uurimine kestis üle kolme aasta ja selle käigus vahistati Kalev ajutiselt 2012. aasta septembris. 
  Korduvalt maksuskeemide tõttu kohtu all olnud Kalev lõi süüdistuse kohaselt kuritegeliku ühenduse, mis koosnes vähemalt üheksast inimesest ja mille tegevus oli suunatud maksupettuse toimepanemisele vedelkütuse hulgimüügi valdkonnas. Süüdistusest pääses aga Kalevi äripartner ses samas kütuseäris – Põhja ringkonnaprokuröri Tuuliku sõnul ei kinnita tõendid Kalevi endise äripartneri Jürgen Järviku osalust maksukuriteo toimepanemisel.
  „Kuritegeliku ühenduse eesmärk oli süüdistuse põhjal pakkuda käibemaksu tasumata jätmise kaudu konkurentidest odavamat kütust ja teenida seeläbi kuritegelikku tulu,“ rääkis Tuulik. Selleks kasutati ära kuni 2012. aasta aprillini vedelkütuse seaduses olnud „auku“. Nimelt kehtestati 2011. aasta aprillis kütuse müügiga tegelevatele ettevõtetele miljoni euro suuruse tagatise nõue, mille täitmist tuli aktsiisilaopidajal kütuse väljastamisel majandustegevuse registrist kontrollida. Samas oli kuni 2012. aasta kevadeni aktsiisilaopidajal lubatud kütust väljastada ka teistele äriühingule, mis kinnitasid, et kasutavad kütust ainult omatarbeks ega müü seda edasi.
  Seda sätet kasutaski süüdistuse kohaselt Kalevi organiseeritud kuritegelik ühendus ära ja omatarbeks väljastatud kütus müüdi mitme varifirma kaudu edasi ning tekkinud käive jäeti õigesti deklareerimata, mistõttu jäi jaanuarist märtsini 2012 riigile laekumata 825 000 eurot käibemaksu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Vastukaja: rahandusminister viskab krüptobeebi koos vanniveega välja
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
Virtuaalvääringu teenuste valdkonda ei tuleks poliitilisel tasemel häbiplekistada ja hävitada, kirjutab advokaadibüroo LEXTAL partner Rauno Kinkar vastukajana rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse äsjasele väljaütlemisele.
USA Toidu-ja Ravimiamet hääletas kolmanda vaktsiinidoosi vastu
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Reedel hääletas USA Toidu-ja Ravimiamet (FDA) Pfizeri kolmanda vaktsiinidoosi heakskiitmise vastu, vahendab Yahoo Finance.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Rahandusministri arvates võiks rahapesu andmebüroo litsentside andmise peatada
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.
Rahandusminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul on virtuaalvääringu teenuste pakkujatega seotud rahapesu ja terrorismi rahastamise riskid Eestis kasvanud ja praegune olukord vajab riigi kiiret tegutsemist.