Pille Ivask • 11 märts 2015

Hiina puhub tuumaenergiale elu sisse

Ling Ao tuumajaam  Foto: epa

Hiina elustab oma tuumaenergia sektorit, rajades uusi tuumareaktoreid, vahendab Wall Street Journal.

Hiina majanduse suurim planeerija Hiina Rahvusliku Arengu ning Reformide Komisjon võttis vastu otsuse, et riigi kirdeossa Liaoningi provintsi ehitatakse kaks uut tuumareaktorit. Reaktori ehitusega tegeleb riigile kuuluv ettevõte Hiina tuumaenergia korporatsioon.

Kahe uue reaktori ehitamisega siiski kohe pihta ei hakata. Nimelt on enne ehitamise algust tarvis Rahvusliku Tuumaohutuse Administratsiooni luba. Samuti pole teada, millal projekt valmib.

Hiina on maailma suurima tuumaenergia arenguga riik. Praegu töötab seal 24 tuumareaktorit, ehitamisjärgus on 25 reaktorit. Hiina pole avaldanud, kui palju reaktorite ehitus maksma võib minna, kuid keskmise reaktori hinna põhjal võiksid reaktorid maksta kokku kümneid miljardeid dollareid, mis omakorda pakub suurt võimalust Hiinas äriajamiseks.

Globaalne tuumaenergia turg pole viimasel ajal eriti häid päevi näinud. Kuna odav maagaas pakub tuumaenergiale konkurentsi, on tekkinud küsimus, kas tuumaenergia projektide arendamine on majanduslikult mõttekas. Siiski, kui arvestada Hiina energianõudluse kasvu, võib tuumaenergia end ära tasuda.

Hetkel kuum