Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Mida jälgida vanasse majja korterit ostes?

    Vanade majade korterid võiksid olla kuni 35% odavamad kui sama piirkonnad uued, leiab Ober Haus Kinnisvara Tallinna peakontori juht Taavi ReimetsFoto: Meeli Küttim, Äripäev

    Palju vanemaid maju on korda tehtud, aga mõnes ei ole siiski küttekulude kokkuhoidu saavutatud.

    Ostes korterit vanemasse majja, tasub hinnata hoonet kui tervikut: kuidas maja välja näeb, millised on seal elades kulud ning kuidas käib majas otsuste tegemine.
    Tallinna äärealad on jõudsalt arenenud, rohkelt on kerkinud uusi elumaju, meelelahutus- ja kaubanduskeskusi. Millal valida korter uude, millal vanasse hoonesse?“Viimasel ajal on uusarendusi päris palju turule tulnud ja tasapisi nendesse kortereid ostetakse. See näitab, et vajadus on olemas. Kui pere sissetulek võimaldab laenu võtta, siis eelistataksegi osta korter uues majas,” rääkis Uus Maa äärelinna piirkonna juht Marina Hodus. Ta lisas, et samas pakutakse kortereid põnevates vanemates majades, millel on oma ostjaskond: “Inimesed, kes hindavad ajalugu.” Tema sõnul tuleb arvestada, et vanematel majadel on remondifond ja tihti ka laen. “Aga seda ostjad mõistavad,” lisas ta.
    1Partneri elamispindade grupi juhi Mihkel Oiderma sõnul on korteriturul, seda ka uusarenduste puhul, uueks trendiks suuremate korterite eelistamine. “Enam ei ole kahetoalise korteri kiirmüügi ülemvõim, hinnas on neljatoalised.” Hästi lähevad tema sõnul kaubaks korterid, kus ruutmeetrite ja tubade suhe on paigas ehk siis väiksemad neljatoalised, mille ostuhind ja ekspluateerimiskulud on väiksemad.
    Üldistes korterituru trendides Oiderma suuri muutusi tänavu kevadel ei näe: inimesed enam linnast välja ei kipu ja hindavad elu korterites. “Ega äärelinnast eriti välja ei liiguta, korterivahetusedki toimuvad pigem äärelinna sees,” lisas ta.Tarbija võidab igal juhul
    Ober-Haus Kinnisvara Tallinna peakontori juhi Taavi Reimetsa sõnul võidab tarbija igal juhul sellest, et uute korterite valik üha laieneb. “Uutest arendusprojektidest teatatakse pea iga nädal, neid on Tallinnas ja linna lähipiirkonnas üle saja,” märkis Reimets, kes ei usu, et kõik arendajad oleksid oma arendusriske õigesti hinnanud.
    Vanade majade korterid võiks Reimetsa hinnangul olla 20–35% odavamad kui sama piirkonna uued korterid. Kesklinnas ja selle lähipiirkonnas on tarbijatele üldjuhul vastuvõetav uute korterite hinnatase 2000–2800 eurot ruutmeetri eest, äärelinnas sõltuvalt  asukohast 1500–2000 eurot ruutmeetrist. “Üksikute eksklusiivsete arendusprojektide hinnavahemik on 3000–5000 eurot ruutmeeter. Klient hindab eelkõige kesklinna ja selle lähistel paiknevaid väiksemaid eripäraseid arendusprojekte. Samas on Tallinnas mitmeid arendusprojekte, mille müük kestab juba mitu aastat,” märkis Reimets.

    Uusarendused äärelinnas

    Mustamäel – Pöörise, Sipelga 3, Hõbemetsa, Mäepealse, Kadaka pst 138

    Haaberstis – Pärnaõue, Rannamõisa kodud, Räägu

    Põhja-Tallinnas – Põhja pst 5, Niine kodud, Erika 15, Fiski residents, Vibu

    Lasnamäel – Uuslinna, Paepargi, Liikuri, Meeliku

    Hinnatase erinevate piirkondade vahel on ühtlustumas
    Oiderma märkis, et näiteks Kalamaja, Pelgulinna, Mustamäe, Kristiine ja osalt ka Lasnamäe Kadrioru-poolse serva hinnad on samas kategoorias ning mõni kilomeeter kesklinnast eemal hinna puhul suurt rolli ei mängi.
    ASi Arco Real Estate juhatuse liige Maia Daljajev soovitas uue korteri ostmisel pöörata tähelepanu terviklikule kontekstile ning eelistada kvaliteetseid maju. “Maja üldine olukord on ülioluline. Oma korteri võib ju hiilgavaks teha, ent kui korterelamus on ehituslikke või tehnilisi probleeme, hakkab see lõpuks ka superkorteri omaniku elu häirima.” Ta lisas, et uute ja vanade korterite hinnavahe on turul üsna suur, samas piirkonnas võib ruutmeetri hind erineda 500–1500 euro võrra.
    Ka Oiderma rõhutas, et korteriostul vanemasse majja tuleks jälgida, mis on majas toimunud: millised on trepikojad, kas katus on vahetatud ja maja soojustatud. “Ja ka seda, kuidas on soojustatud! Palju vanemaid maju on korda tehtud, aga mõnes ei ole reaalset kokkuhoidu küttearvetes saavutatud. Maja näeb küll kena välja, aga kasu sellest pole ja lisaks on ka laenurahad peal,” märkis Oiderma.
    “Kui fassaadis pole näha ventilatsiooniavasid, on see ohumärk – tekkima hakkavad probleemid. Äärelinnaski on muutunud probleemiks parkimine, ka selle kohta tasub samuti lähemalt uurida, millised kokkulepped on tehtud,” õpetas ta.  
    Kortermaja puhul ei tohiks alahinnata ka korteriühistu olemasolu ja toimivust. Daljajevi sõnul võiks lisaks maja üldise seisukorra vaatamisele juba enne ostu tutvuda korteriühistu tegemiste ja igapäevase majandamisega. “Kuna uus omanik saab pärast ostu ka kohe korteriühistu liikmeks, on  loomulik, et eelnevalt tuleks uurida, millisesse seltskonda ta kuuluma hakkab. Esmamulje tekib juba maja juures ja trepikojas,” lisas ta.

    Mida jälgida vanasse majja korterit ostes?

    elamu seisukord

    tehtud ja planeeritavad remonditööd

    korteriühistu olemasolu

    laenukoormus

    parkimisvõimalused

    üldine heakord

    korteri seisukord

    kommunaalkulud

    Kinnisvaraspetsialistid Tallinnas suurt hinnatõusu ei oota
    allinna “mägedel” on järelturu korterite pakkumist Arco Real Estate ASi juhatuse liikme Maia Daljajevi sõnul nii palju, et hinnatõusuks seal praegu ruumi ei ole. Samas tuleb pikas perspektiivis arvestada siiski sellega, et kinnisvarahinnad tõusevad.
    2013. ja 2014. aasta neljanda kvartali võrdluses tõusis Tallinna korterite keskmine ruutmeetri hind aastaga 12%:   kesklinnas 14%, Mustamäel 3%, Lasnamäel 11%, Kalamajas 26%. Tehingute arv sama perioodi võrdluses tõusis kesklinnas 5%, Lasnamäel 6% ja Kalamajas 20%, ent langes Mustamäel 10%.  “Huvi on ostjatel nende piirkondade vastu, kus linnaruum jõudsalt areneb: ehitatakse juurde uusi keskusi, laiendatakse parkimisvõimalusi, ehitatakse uusi eluhooneid. Mustamäele kerkib praegu palju uusi elamuid ja kuna tallinlane on üsna paikkonnatruu, kolitakse tihti just sama piirkonna vanemast elamust uude,” kommenteeris Daljajev.
    Uus Maa äärelinna piirkonna juhi Marina Hoduse arvates pole suurt hinnatõusu üheski äärelinna piirkonnas tulemas.“Järelturu korterite hinnad on tõusnud tasapisi, igal aastal 10–15%. Juba eelmise aasta keskpaigast on märgata hindade stabiliseerumist ja isegi väikest langust ning see tendents jätkub. Inimesed otsivad praegu soodsamaid alternatiive ja pilk heidetakse ka seni vaeslapse osas olnud piirkondadele, nagu Pelgurand, Kopli ja Sitsi. Kriminogeensus on kadumas ja tegemist on mõnusa elukeskkonnaga, kus hinnatase endiselt pealinna keskmisest soodsam,” rääkis Hodus.Magalarajoonid tublisti arenenud
    1Partneri elamispindade grupi juhi Mihkel Oiderma sõnul on Mustmäe, Lasnamäe, Õismäe ja ka Kopli üha enam hinda minemas ja kunagised magalarajoonid on tublisti arenenud.“Infrastruktuur areneb, juurde on tulnud palju kabandus- ja meelelahutuskeskusi, häid söögikohti, restorane, kinosid. “Mägedel” toimuv rahvuslik segunemine, kus eestlased kolivad
    Lasnamäe veerele ja venekeelset elanikkonda leiab palju Mustmäelt ja Õismäelt, hoiab pealinna ka getostumise eest,” rääkis ta. ­Oiderma hinnangul on äärelinna kinnisvaraturg normaalses seisus, liiga suuri võnkumisi pole. “Kõigile turuosalistele on situatsioon soodne ja liigselt rapsida pole vaja. Igal korteril on pigem õiglane hind, mitte mingist trendist põhjustatud, nagu näiteks Kalamajas vahepeal juhtus,” lisas ta.
    Ober-Haus Kinnisvara Tallinna peakontori juht Taavi Reimets on kindel, et kasvav uute korterite pakkumiste hulk hakkab vanade korterite hinnale mõju avaldama.“Tallinnas on alates 2014. aasta kevadest müügipakkumiste arv kasvanud pea 30%, mis on viimase kahe aasta suurim. Kuna pangahoiuste intressid on madalad, on paljud kliendid jätkuvalt huvitatud ka investeerimisest äärelinna korteritesse, et neid seejärel välja üürida,” rääkis ta.
    Korterite müügipakkumiste arvu kasv ja nõudluse vähenemine praegusel pakutaval hinnatasemel on Reimetsa sõnul hakanud mõjutama korteriturgu.“Mustamäel, Lasnamäel ja Õismäel on hinnad olnud viimastel kuudel suhteliselt stabiilsed.
    Piirkondade populaarsuse määrab ostujõud ja pakutav hinnatase. Kopli asumis pole mingit hinna- ega populaarsuse tõusu. Aga kui rääkida Põhja-Tallinnast, siis kindlasti on kasvanud Pelgulinna populaarsus, endiselt on hinnas Kalamaja asum, ehkki sealne massiline kinnisvaraarendus on veelgi hoogu juurde saamas. Kahtlemata on populaarne ka Lilleküla, kus hinnatase läheneb kiiresti kesklinna ääre­alale,” andis ta ülevaate.
  • Hetkel kuum
Andrus Kaarelson: erakonnad, ühinege tööandjate majandusleppega!
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Majanduse kasvule pööramiseks vajame valitsuste ja valimiste ülest ühiskondlikku kokkulepet, kirjutab parlamendivälise erakonna Parempoolsed liige Andrus Kaarelson.
Põhjamaade Notre Dame: Kopenhaageni börsihoone tulekahju šokeerib Taanit
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Teisipäeval, renoveerimistööde käigus, süttis 1625. aastal ehitatud Kopenhaageni börsihoone. Kohalikud jälgivad pisarsilmi, kuidas ajalooline ehitis tules hävib.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Finora Pank värbas Tallinna Sadama tippjuhi
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Eesti ettevõtjatele kuuluv Finora Pank värbas panga operatiivjuhiks ja juhatuse liikmeks Hanno Hussari.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Advokaadibüroo Lextal muudab nime
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Alates 16. aprillist on advokaadibüroo Lextal uus nimi Widen, koondades ühise nime alla kolm bürood.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.