Äripäev • 21. juuli 2015 kell 6:21

Maxima Eesti: maksuameti ajapikendus tuli kasuks

Leedu jaekett Maxima.  Foto: Raul Mee

Maxima Eesti taotles esimese deklaratsiooni esitamise tähtaja muutmist seetõttu, et algselt pakutud tähtajaks oli ettevõte kaasatud ettevalmistustesse, mis olid seotud Leedu üleminekuga eurole.

1. novembrist 2014 jõustus 1000euroste arvete deklareerimise nõue.

Nõude põhjal peavad ettevõtjad esitama iga kuu käibemaksudeklaratsiooni lisa (KMD INF), kus tuleb deklareerida lepingupartnerite müügi- ja ostuarvete andmed, kui nendega on tehtud kuu jooksul vähemalt 1000 euro väärtuses tehinguid.

"Tänu tähtaja pikendusele õnnestus meil kohaneda nii euro kasutuselevõtuga kui ka esitada tähtajaks nõutud deklaratsioon," märkis Maxima Eesti pearaamatupidaja Aljona Luchkina. 

Tema sõnul nõudis märkimisväärseid pingutusi muudatuste kaardistamine ning väljatöötatud tehnilise lahenduse testimine. "Mõistagi pakkus uue süsteemi juurutamine, nagu ka iga teine uuendus, meie spetsialistidele uusi väljakutseid, aga ka sellega kaasnevat lisakoormust," ütles Luchkina. "Tänu maksuameti asjatundlikule toele, paindlikule tarkvarale ja lisaajale suutsime me leida kõigis neis ümberkorraldustes enda jaoks ka kasu – optimeerisime oma ettevõtte arveldamisprotsessi," tõi ta eraldi välja.

Mullu augusti lõpuni sai maksu- ja tolliametilt taotleda üle 1000eurose kogusummaga tehingute deklareerimise kohustuse poole aasta võrra edasilükkamist. Selleks tuli ettevõtteil oma raamatupidamistarkvara arendajalt küsida kinnitust arendustööde tähtajaks valmimise kohta. Pikenduse sai 390 ettevõtet. Osa taotlusi rahuldas maksuamet osaliselt, st lisaaega anti vähem kui kuus kuud.

Maxima Eesti oli üks neist ettevõttest, kes palus maksuametilt pikendust, et jõuda valmis 1000euroste tehingute deklareerimisega kaasnevate muudatustega.

Hetkel kuum