Äripäev • 24. august 2015 kell 8:30

Ossinovski: olen väga mures

Oleg Ossinovski Skinest sattus Lätis raudtee altkäemaksuskandaali.  Foto: Raul Mee, Äripäev

Oleg Ossinovski tunnistas Läti Televisooni saates „De Facto“, et on puhkenud skandaali tõttu mures.

Viimasel ajal avalikkuse eest varju hoidva Eesti rikkaima ärimehe Oleg Ossinovski tabasid Läti Televisooni ajakirjanikud juhuslikult Riia tänavalt oma advokaadi Saulvedis Varpinši seltsis. Ta ütles, et ei saa kaasust täpsemalt kommenteerida, kuid tunnistas, et elab toimuvat sügavalt üle. „Ma väga muretsen selle pärast, mis juhtus. Muretsen väga Ugise (Läti Raudtee endine juht Ugis Magonis on vahistatud – toim) pärast. Arvan, et uurimine selgitab kõik. Ma ei tea kõiki detaile, kuid mulle tundub, et see lõpeb hästi. Tõsi, siin on väga palju emotsioone,“ rääkis Ossinovski.

"De Facto" andmetel on Läti korruptsioonivastase võitluse büroo KNAB töötajad Ossinovskiga küll kohtunud, kuid ametlikku staatust selles juhtumis pole talle endiselt omistatud. Samas tunnistas Ossinovski Lätis palgatud advokaat Varpinš, et just Ossinovski andis Ugis Magonisele raha, kuid lisas, et tegu oli kahe osapoole vahelise tehinguga. „See oli kahe eraisiku vaheline tehing. KNABi hinnangul on seal altkäemaksu võtmise ja andmise tundemärke. Kellel on õigus, näitab aeg,“ rääkis Varpinš.

Küsimusele, miks tehing tehti sularahas, mitte ülekandega, vastas advokaat: „Sularahas? On tehinguid, kus üks pool soovib näha sularaha, kuid ka selles küsimuses selgitab KNAB välja, kas midagi on rikutud – maksmata on jäänud mingid maksud, kuid vähemalt mitte Ossinovski poolt.“

Ossinovski on kohtunud Magonisega ka varem. Näiteks oli Eesti esirikkur üks külalistest Läti Raudtee endise juhi uhkel juubelipeol, mis peeti Rundali lossis, kuid pole avalikustanud, mida ta kingiks tõi. „Kui te arvate, et see oli üle mõistuse kallis kingitus, siis muidugi mitte. Kingitus oli tagasihoidlik. Me oleme kõik tagasihoidlikud inimesed,“ ütles Ossinovski. 

Kõnealune sünnipäev pälvis Lätis palju tähelepanu, kuna teiste hulgas osales sellel ka USAs musta nimekirja kantud Venemaa Raudteede juht Vladimir Jakunin.

Ossinovski ja Magonisega seotud skandaal puhkes augusti alguses, kui 6. augusti öösel vahistati Läti Raudtee endine juhatuse esimees Ugis Magonis, keda kahtlustatakse 500 000eurose altkäemaksu võtmises. Selle summa eest olevat ta sõlminud tehingu Oleg Ossinovskile kuuluva ettevõttega Skinest nelja kasutatud veduri ostuks. Veidi hiljem selgus, et Eesti ametivõimud otsisid samal nädalal läbi ka Ossinovski Tallinna tööruumid. Oleg Ossinovskile pole ametlikult ühtegi süüdistust esitatud.

Hetkel kuum