Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kreeka uusima partei juht imetleb Venemaad ja tahab Grexitit

  Kreeka uusima partei Rahvuslik Ühtsus juht Panagiotis LafazanisFoto: epa

  Kreeka poliitmaastiku uusima tulija Rahvusliku Ühtsuse juht Panagiotis Lafazanis ütles intervjuus CNBC-le, et Kreeka vajab uut hingamist ning näeb võimalike lahendustena koostööd Venemaaga ning eurotsoonist lahkumist.

  Vasakradikaalse Syriza sees on kired lõkkele löönud: kasinusmeetmete vastu olevad liikmed on parteist välja astunud ning uue poliitilise jõu moodustanud.
  Teisipäeva seisuga oli Syriza keskkomitee 201 liikmest 53 esitanud lahkumisavalduse. Lahkumist põhjendasid nad vastuoluga kolmandale abipaketile. Enne seda, möödunud neljapäeval, teatas oma tagasiastumisest teatavasti peaminister Alexis Tsipras.
  Muutumine üha radikaalsemaks
  Parteist lahkunud liikmed kritiseerivad Tsiprast tugevalt. Nii on nad näiteks väitnud, et hiljutised arengud jätavad nii Kreeka enda kui ka Kreeka vasakpoolsete ajalukku musta jälje. 53 lahku löönud poliitikut on juba teatanud, et nad pooldavad äsjaloodud Rahvusliku Ühtsuse parteid (Laiki Enotita). Uue erakonna juht on endine energiaminister ning Syriza kaasasutaja Panagiotis Lafazanis.
  Lafazanis on Tsiprast Kreeka abiprogrammi pärast verbaalselt kõvasti nahutanud. Paljud analüütikud väidavad, et pärast 20. septembri valimisi saab Lafazanisest poliitilistes arengutes üks võtmetähtsusega tegelasi ning kasinusprogrammi suur kriitik. Politoloogid arvavad, et valimistel hakkavad võidu nimel võitlema Syriza ning Uus Demokraatia.
  Lafazanis andis CNBC-le eksklusiivintervjuu, milles ta lahkas oma poliitilisi arusaamisi. Esmatähtsana märkis ta, et kasinusmeetmed on tarvis saata kus seda ja teist. Tema hinnangul peab Kreeka lõpetama teistele allumise ning hakkama käima mööda uut, iseseisvat ja suveräänset rada.
  Samuti peaks tema sõnul palkasid ning pensione tõstma sellele tasemele, kus nad olid enne 2010. aastat. Peale selle näeb partei agenda ette pankade ja eramonopolide natsionaliseerimist. „Rahvuslik Ühtsus tahab jätkata Syriza programmi parimate ideedega,“ selgitas ta ja lisas, et partei toetab detsentraliseeritud majandust, mida juhivad ametiühingud, töötajate nõukogud ning omavalitsuste liidud.
  Syriza positsioon ohus
  Kreekas usuvad nii mõnedki, et Rahvusliku Ühtsuse loomine võib valimistel Syriza positsiooni ohtu seada. „Alexis Tsipras loobus kõigist Syriza programmi põhialustest,“ lausus Lafazanis ja lisas, et Tsiprase nõustumine tingimustega toob endaga kaasa hävitavad muutused, näiteks palkade ja pensionite languse, mis paneb pikas perspektiivis lõpliku põntsu Kreeka majandusele.
  63aastane Lafazanis mõistis hukka nii erastamise kui ka maksutõusud ja pensionikärped. Ta leiab, et uus kasinusprogramm on üdini vale ning ei lahenda Kreeka majanduslikke probleeme. „Kreeka pole müüa,“ rõhutas ta.
  Võimaliku lahendusena näeb ta euroalast lahkumist. „Kui meil on võimalik oma programmi täita, siis lahkume eurotsoonist ning taastame oma valuuta. Erinevalt euroala propagandistidest ei usu ma, et sellised arengud oleksid Kreeka jaoks hävituslikud,“ rääkis ta.
  Möödunud kuul arutles Saksamaa rahandusminister Wolfgang Schäuble Kreeka abiprogrammi üle ning käis välja Kreeka võimaliku lahkumise eurotsoonist. Liidukantsler Angela Merkel mõistis selle plaani hukka.
  Kuna Lafazanis on marksist, väidab ta, et paljud huvigrupid ja erakonnad Euroopas ja Saksamaal juhivad Euroopat üha totalitaarsemasse suunda. „Nad loodavad, et valimised toovad endaga kaasa suurema poolehoiu kasinusmeetmetele,“ ütles ta.
  Vaatab Venemaa suunas
  Lafazanise umbusaldus Euroopa poliitika ja poliitikute vastu on pannud ta kiikama Venemaa suunas. Näiteks on ta oma kodulehekülje nimetanud „Iskraks“.
  Seega ei tule ka kokkusattumusena, et Lafazanis on sel aastal kõvasti vaeva näinud, et Venemaa ja Kreeka omavaheline koostöö energiasektoris tiheneks. Lafazanis on olnud aktiivselt kaasatud läbirääkimistesse, mis puudutavad gaasitoru, mis läheks ka läbi Kreeka.
  Lafazanis ütleb, et Venemaa on usaldusväärne partner, samuti imetleb ta Vladimir Putinit. „Kreeka peab arendama uue, multidimensionaalse rahvusvahelise poliitika ning arendama suhteid Venemaaga,“ leidis ta.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Vandeadvokaat ühistranspordist: alarahastuse vältimine on riigi vastutus
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Olukord ühistranspordi korralduses – osaliselt nii-öelda tasuta transpordis – on vilets juba aastaid, kuid kallinenud kütuse tõttu kasvas see kriisiks. Hiljuti rahuldas riigikohus kolm ettevõtjate kaebust, kuid alarahastatud teenindajate seis üha halveneb, kirjutab vedajaid kohtus esindanud vandeadvokaat Jaana Nõgisto.
Enefit Greeni aktsiat tabas järsk langus
Balti aktsiaturg lõpetas neljapäeva plusspoolel, kui Vilniuse börsiindeks vedas Balti indeksi tõusule. Enefit Greeni aktsia järsk langus viis Tallinna börsiindeksi miinusesse.
Balti aktsiaturg lõpetas neljapäeva plusspoolel, kui Vilniuse börsiindeks vedas Balti indeksi tõusule. Enefit Greeni aktsia järsk langus viis Tallinna börsiindeksi miinusesse.
Reaalajas börsiinfo
Edukat tippjuhti Tarmo Noopi kutsuti buldooseriks, aga see on nüüd minevik Lahkumisintervjuu!
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Veerandsada aastat A. Le Coqi juhtinud Tarmo Noop (54) meenutab lahkumisintervjuus, et karjääri alguses kutsuti teda buldooseriks. Praegu ei kujuta ta ettevõtte juhina ette noort 24aastast, kellel puuduvad, nagu temal toona, varasemad kogemused.
Raadiohommikus: õlletehase uus juht ja värske iduedu
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.
Veerand sajandit A. Le Coqi õlletehast vedanud Tarmo Noobilt võtab teatepulga üle Jaanus Vihand, kes avab Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis ametivahetuse tagamaid ja selgitab joogitööstuse suurimaid väljakutseid.
Erametsakeskus: paberi- ja küttepuidu hinnad on uskumatult kõrged
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.
Ebanormaalselt kõrged okaspuupalkide hinnad saavutasid oma tipu aprillis, püsisid mais ja hakkasid juunis langema. Ülejäänud sortimentide hinnad on aga jätkanud küllalt kiiret kasvamist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.