Raido Neemre • 21. september 2015 kell 17:00

Ravimi hind kerkis üle öö mitmekümnekordseks

Foto: EPA

Infektsioonhaiguste spetsialistid protesteerivad eluohtliku parasiitinfektsiooni raviks kasutatava ravimi üle öö tõusnud hinna üle.

Ravimi nimega Daraprim ostis augustis idufirma Turing Pharmaceuticals, vahendab CNBC. Ettevõte tõstis tableti hinna koheselt varasemalt 13,50 dollarit 750 dollarile.

Turing hinnapoliitika ei ole aga vaid üksikjuhtum. Kuigi valdavalt pööratakse tähelepanu pigem uute vähi, hepatiit C, kõrge kolesterooli jt ravimite hindadele, siis selle varjus on ravimifirmad hakanud tõstma ka paljude vanade ravimite hindu, millest nii mõnedki on geneerilised ravimid, mis on kasutusel olnud juba pikka aega.

Mõningate ravimite hindu on tõstetud seoses nende vähese saadaolevusega, kuid teiste hinnatõus tuleneb äristateegiast, mille kohaselt ostetakse vana ja unarusse jäetud ravim ning muudetakse see kalliks “spetsiaalravimiks”.

Näiteks mitmete ravimite suhtes resistentse tuberkuloosi raviks kasutatud ravim Cycloserine, mille 30 tabletti maksis enne 500 dollarit, kuid peale Rodelis Therapeutics kätesse minekut kerkis ravimi hind 10 800 dollarile.

Darapimi kasutatakse peamiselt parasiitinfektsiooni, toksoplasmoosi raviks. Ravimata jätmisel võib haigus lõppeda surmaga.

USA ravimiamet F.D.A. kiitis Darapimi heaks juba 1953. aastal ning pikka aega tootis seda GlaxoSmithKline. Glaxo müüs USA müügiõigused 2010. aastal CorePharma-le ning eelmisel aastal omandas Impax LaboratoriesCore’i ja selle tütarfirmad 700 miljoni dollari eest. Augustis aga müüs ImpaxDaraprim-i Turingile 55 miljoni dollari eest.

Mõni aasta tagasi maksis Darapimi tablett vaid 1 dollar, kuid peale CorePharma müügiõigust kasvas hind kiiresti.

 

 

Hetkel kuum