Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Ravimi hind kerkis üle öö mitmekümnekordseks

  Foto: EPA

  Infektsioonhaiguste spetsialistid protesteerivad eluohtliku parasiitinfektsiooni raviks kasutatava ravimi üle öö tõusnud hinna üle.

  Ravimi nimega Daraprim ostis augustis idufirma Turing Pharmaceuticals, vahendab CNBC. Ettevõte tõstis tableti hinna koheselt varasemalt 13,50 dollarit 750 dollarile.
  Turing hinnapoliitika ei ole aga vaid üksikjuhtum. Kuigi valdavalt pööratakse tähelepanu pigem uute vähi, hepatiit C, kõrge kolesterooli jt ravimite hindadele, siis selle varjus on ravimifirmad hakanud tõstma ka paljude vanade ravimite hindu, millest nii mõnedki on geneerilised ravimid, mis on kasutusel olnud juba pikka aega.
  Mõningate ravimite hindu on tõstetud seoses nende vähese saadaolevusega, kuid teiste hinnatõus tuleneb äristateegiast, mille kohaselt ostetakse vana ja unarusse jäetud ravim ning muudetakse see kalliks “spetsiaalravimiks”.
  Näiteks mitmete ravimite suhtes resistentse tuberkuloosi raviks kasutatud ravim Cycloserine, mille 30 tabletti maksis enne 500 dollarit, kuid peale Rodelis Therapeutics kätesse minekut kerkis ravimi hind 10 800 dollarile.
  Darapimi kasutatakse peamiselt parasiitinfektsiooni, toksoplasmoosi raviks. Ravimata jätmisel võib haigus lõppeda surmaga.
  USA ravimiamet F.D.A. kiitis Darapimi heaks juba 1953. aastal ning pikka aega tootis seda GlaxoSmithKline. Glaxo müüs USA müügiõigused 2010. aastal CorePharma-le ning eelmisel aastal omandas Impax LaboratoriesCore’i ja selle tütarfirmad 700 miljoni dollari eest. Augustis aga müüs ImpaxDaraprim-i Turingile 55 miljoni dollari eest.
  Mõni aasta tagasi maksis Darapimi tablett vaid 1 dollar, kuid peale CorePharma müügiõigust kasvas hind kiiresti.
   
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Henn Sarv: mõttetu hinnaga elektrit ei pea ostma
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Kui sõltud elektri börsihinnast, lülita vool täna tunniks ajaks välja - mõttetu hinnaga pole mõtet elektrit osta, kirjutab IT-koolitaja Henn Sarv.
Saksamaa suurim Vene gaasi importija teatas 12,3 miljardi euro suurusest kahjumist
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
11 249 töötajaga Saksa kommunaalettevõte Uniper, mis sai eelmisel kuul 15 miljardi euro suuruse riikliku päästepaketi, teatas esimese poolaasta 12,3 miljardi euro suurusest puhaskahjumist, mis oli peamiselt tingitud Venemaa gaasitarnete vähenemisest, mis sundis ettevõtet ostma kõrgema hinnaga mujalt.
Reaalajas börsiinfo
Kui juhid, siis tee seda hästi
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Juhi töö on raske. Loomulikult mitte füüsiliselt, vaid vaimselt ja eelkõige emotsionaalselt. Vastutus ja pinge on suur. Uuringud näitavad, et 50-70% sellest, kuidas töötajad tajuvad organisatsioonis valitsevat õhkkonda, sõltub ühe inimese-liidri-tegevusest.
Riik valmistub mereparkide lubade oksjoniks
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Eestis meretuuleparke tahetakse ehitada hulgim ning nii mõnegi taotluse põhjal võib öelda, et sageli ka ühte ja samasse kohta, mistõttu kavatseb valitsus luua korra, kuidas konkureerivad hoonestusloa taotlused enampakkumisele panna.
Valitsus teisaldab punamonumendid Narvas. Kallas: Venemaa üritab monumente ära kasutada
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.
Valitsus võttis teisipäeva varahommikul vastu otsuse teisaldada Narvas avalikust ruumist seitse Nõukogude Liidu sõjamonumenti.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.