Äripäev • 23. september 2015 kell 10:00

Savisaar: skandaali taga on IRL

Edgar Savisaar  Foto: Andres Haabu

Täna põgusa pressikonverentsi andnud Tallinna linnapea Edgar Savisaar ütles, et tema hinnangul on tema vastu suunatud korruptsiooniskandaali taga Isamaa ja Res Publica Liit.

"Ma olen puhas nagu prillikivi!" rõhutas Savisaar oma sõnavõtus. Ta märkis, et antud olukorras pole asi kapos, mis on lihtsalt tellija tööriist, aga tellijate poliitika on Eestile juba palju kahju teinud. "Ärge muretsege, kõik on tegelikult korras. Pidage meeles, ükski supp ei ole nii palav nagu teda keedetakse," ütles linnapea.

Savisaare hinnangul on praeguse skandaali taga IRL, sest on olnud skandaalid sotside ja Ossinovski vastu, Tallinna Sadama ja Reformierakonna vastu ning nüüd on kord tema ja Keskerakonna käes. "Mulle tundub, et IRL on sedavõrd nurka aetud, et mistahes vahenditega püüab poliitilist maastikku segamini ajada, et enda ujumisvõimalusi parandada," rääkis Savisaar.

Linnapea märkis, et on kolm põhjust, miks teda praegu rünnatakse.

"Esimene põhjus on see, et ma olengi tagasi poliitikas ja ma olen mitte lihtsalt poliitikas tagasi, vaid täie rauaga ja kui vaja siis ka kahe jalaga," teatas Savisaar. Ta lisas, et tema poliitika erineb oluliselt selles, mida ajavad need, kes kapole ülesandeid annavad, ja see avaldab oma mõju.

"Teine põhjus oli see, et Toompeal võimul olev seltskond ei suutnud muudmoodi varjata megavargust Tallinna Sadamas ja appi võeti üks isiklik rünnak, mis on neil varem aidanud skandaale peita või summutada," ütles Savisaar. Ta tõi näiteks IRLi elamislubadeskandaali, mida tema hinnangul summutati Savisaare kirikuraha skandaaliga, millest selgus, et Savisaar küsis Venemaal raha Lasnamäele kiriku ehitamiseks. 

Kolmas põhjus on Savisaare sõnul asjaolu, et läheneb Keskerakonna 15. kongress ning praegune valitsus tahab muuta ja kõigutada Keskerakonda, teha sellest sült, mis ei erineks valitsusparteidest. "Aga see ei lähe läbi, seda on tehtud enne. Selliste rünnakutega on juba rohkem kui piisavalt kogemusi, tunnetan nende tehnoloogiat," märkis linnapea. 

Ajakirjaniku küsimusele, kas ta plaanib tagasi astuda, vastas Savisaar, et ta alles alustab seda võitlust. Kapo ei ole Savisaarelt tema enda sõnul seni midagi küsinud, kuid kahtlemata küsitakse ja Savisaar kinnitas, et tema tahab ka neilt küsida.

Nelja episoodi, milles Savisaart altkäemaksu võtmises kahtlustatakse, nimetas ta absurdseks.

Eile esitas kaitsepolitsei Tallinna linnapeale Edgar Savisaarele kahtlustuse korduvas altkäemaksu võtmises. Kahtlustuse järgi võttis Edgar Savisaar 2014. ja 2015. aastal korduvalt altkäemaksu varade ja soodustustena nii enda kui ka Keskerakonna kasuks kokku mõnesaja tuhande euro väärtuses.

Kahtlustus esitati veel kuuele inimesele: Aivar Tuulbergile, Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile ja Hillar Tederile altkäemaksu andmises, Kalev Kallole altkäemaksu andmisele ja võtmisele kaaasaaitamises ja Villu Reiljanile altkäemaksu vahendamises. 

Hetkel kuum