Alyona Stadnik • 23. november 2015 kell 14:30

Lankots tööpuudusest: leib küpsetamata ei jää

Leibur AS juhatuse esimees Asso Lankots.   Foto: Eiko Kink

Sellist tunnet ei ole, et leib jääks küpsetamata või laiali vedamata, lausus Leibur AS juhatuse esimees Asso Lankots, märkides, et Leibur ei ole tööpuuduse poolelt drastilistesse probleemidesse sattunud ning suutnud täita kohad, mis on mingil hetkel vabad olnud.

"Ajad on erinevad, praegu on meil vaja jooksvalt vähem lisatööjõudu palgata kui mõnel muul ajal. Lühiajaliselt juurde värbamine ei ole hetkel meil teema," ütles Lankots.

Ta tõdes, et teisest küljest on tööjõupuudus probleem. "Ei saa öelda, et lihtsama tööjõu värbamine oleks väga kerge, see on selline töövõtja töögrupp, mis on ettevõtete vahel üsna liikuv, aga neid siiski on saada," märkis ta. "Pigem on olnud probleeme spetsiifilisi oskusi või sertifikaate omavate töötajate leidmisel. Eesti väiksus kindlasti ei aita kaasa, siiamaani oleme hakkama saanud ning sõltuvalt olukorrast ka lahendused leidnud."

Lankotsi sõnul on erinevaid lahendusi: kas väljast värvata või seest koolitada. Üks võimalus on see, kui ettevõttes elu ja olukord muutuvad ning muutuste käigus on inimestel võimalik juurde õppida ka uusi oskusi, teha ettevõte sisest liikumist ja karjääri. "Me eelistame ettevõtete sisest inimeste edutamist ja liikumist. Kõik sõltub kandidaadi enda motivatsioonist. Tuleb kohaneda, see on ettevõtte üks suuremaid oskusi," lausus Lankots. 

Mis puudutab noori, siis Lankotsi sõnul ei ole nemad noori teadlikult ignoreerinud või eelistanud. „Ettevõtet tervikuna vaadates on meil mõistlik erinevate vanuserühmade tasakaal, noorte tasakaal on väiksem, aga ei ole olematu,“ sõnas Lankots. „Noortel on vähem kogemusi, aga meil on koostööleping sõlmitud Tallinna Tehnikaülikooliga. Meil on olnud mitu juhtumit, kus võtame inimesed praktikale ja lõpuks tuleb sellest pikaaegne töösuhe.“

Lankots lisas, et neil ei ole plaani, et nad võtaksid aasta jooksul mingi teatud arvu noori, kõik sõltub olukorrast. „Meil ei ole noorte inimeste kartusi ning kogemused noortega on meil olnud pigem positiivsed,“ märkis ta.  

Leiburi juht ütles, et noortele on probleem ka madal töötasu ning võrreldes Skandinaavia riikidega tunduvadki meie töötasud madalad. „Kui on vähegi liikuv, silmaringi ja kogemusi ihkav noor, siis on Eesti väike ja sotsiaalne ruum tegelikult piiratud. Kes tahab vaheldust kogeda, läheb mujale, suurematesse keskkondadesse elu kogema,“ sõnas Lankots. „Enamik sinna ei jää, pigem kogetakse ja tullakse kogemuste võrra rikkana tagasi.“

Tänane riigikontrolli aastaraport keskendus tööturu probleemidele. 2040. aastaks on töökäsi võrreldes praegusega üle 70 000 vähem. Olulisem aspekt on see, et 15-29 aasta vanustest noortest 34 000 noort, kes ei tööta ega õpi.

Hetkel kuum