• Jaga lugu:

  Lankots tööpuudusest: leib küpsetamata ei jää

  Leibur AS juhatuse esimees Asso Lankots. Foto: Eiko Kink

  Sellist tunnet ei ole, et leib jääks küpsetamata või laiali vedamata, lausus Leibur AS juhatuse esimees Asso Lankots, märkides, et Leibur ei ole tööpuuduse poolelt drastilistesse probleemidesse sattunud ning suutnud täita kohad, mis on mingil hetkel vabad olnud.

  "Ajad on erinevad, praegu on meil vaja jooksvalt vähem lisatööjõudu palgata kui mõnel muul ajal. Lühiajaliselt juurde värbamine ei ole hetkel meil teema," ütles Lankots.
  Ta tõdes, et teisest küljest on tööjõupuudus probleem. "Ei saa öelda, et lihtsama tööjõu värbamine oleks väga kerge, see on selline töövõtja töögrupp, mis on ettevõtete vahel üsna liikuv, aga neid siiski on saada," märkis ta. "Pigem on olnud probleeme spetsiifilisi oskusi või sertifikaate omavate töötajate leidmisel. Eesti väiksus kindlasti ei aita kaasa, siiamaani oleme hakkama saanud ning sõltuvalt olukorrast ka lahendused leidnud."
  Lankotsi sõnul on erinevaid lahendusi: kas väljast värvata või seest koolitada. Üks võimalus on see, kui ettevõttes elu ja olukord muutuvad ning muutuste käigus on inimestel võimalik juurde õppida ka uusi oskusi, teha ettevõte sisest liikumist ja karjääri. "Me eelistame ettevõtete sisest inimeste edutamist ja liikumist. Kõik sõltub kandidaadi enda motivatsioonist. Tuleb kohaneda, see on ettevõtte üks suuremaid oskusi," lausus Lankots. 
  Mis puudutab noori, siis Lankotsi sõnul ei ole nemad noori teadlikult ignoreerinud või eelistanud. „Ettevõtet tervikuna vaadates on meil mõistlik erinevate vanuserühmade tasakaal, noorte tasakaal on väiksem, aga ei ole olematu,“ sõnas Lankots. „Noortel on vähem kogemusi, aga meil on koostööleping sõlmitud Tallinna Tehnikaülikooliga. Meil on olnud mitu juhtumit, kus võtame inimesed praktikale ja lõpuks tuleb sellest pikaaegne töösuhe.“
  Lankots lisas, et neil ei ole plaani, et nad võtaksid aasta jooksul mingi teatud arvu noori, kõik sõltub olukorrast. „Meil ei ole noorte inimeste kartusi ning kogemused noortega on meil olnud pigem positiivsed,“ märkis ta.  
  Leiburi juht ütles, et noortele on probleem ka madal töötasu ning võrreldes Skandinaavia riikidega tunduvadki meie töötasud madalad. „Kui on vähegi liikuv, silmaringi ja kogemusi ihkav noor, siis on Eesti väike ja sotsiaalne ruum tegelikult piiratud. Kes tahab vaheldust kogeda, läheb mujale, suurematesse keskkondadesse elu kogema,“ sõnas Lankots. „Enamik sinna ei jää, pigem kogetakse ja tullakse kogemuste võrra rikkana tagasi.“
  Tänane riigikontrolli aastaraport keskendus tööturu probleemidele. 2040. aastaks on töökäsi võrreldes praegusega üle 70 000 vähem. Olulisem aspekt on see, et 15-29 aasta vanustest noortest 34 000 noort, kes ei tööta ega õpi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Juhan Aguraiuja: viis taastuvenergia trendi, millel silm peal hoida
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Taastuvenergia ei tähenda ammu enam ainult päikest, tuult ja biomassi – uute tehnoloogiate kõrval vaadatakse senistele lahendustele otsa uue ja värskema pilguga. Danpower Eesti juht Juhan Aguraiuja toob välja viis olulist taastuvenergia trendi.
Nasdaq ainukesena napis plussis
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
Peale väga edukat juulit langesid nii S&P 500 kui ka Dow Jones augusti esimesel kauplemispäeval, vaid Nasdaq suutis välja võidelda napi kasvu, vahendab Yahoo Finance.
T1 alghind on isegi suurima võlausaldaja arvates liiga kõrge
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Pealinna uusim kaubanduskeskus T1 läks võlgade katteks 85 miljoni euro eest oksjonile, kuid isegi suurim võlausaldaja leiab, et sellise hinnaga ostjat ei tule.
Nordica sai iseseisvaks lennufirmaks
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.
Nordic Aviation Groupi kuuluv Nordica teatas, et alustab tegevust iseseisva lennuettevõttena ja teeb täna oma nime alt esimesed regulaarlennud.