Mari Mets • 25. november 2015 kell 9:38

Moslemid kogusid Eesti islamivõitleja abikaasale remondiraha

Kaitsjad räägivad Harju maakohtus terrorismi toetamises süüdistatavate Ramil Khalilovi ja Roman Mankoga.  Foto: Andres Haabu

Täna tunnistas kohtus Eestist Süüriasse islamivõitlejaks läinud Ivan Sazanakovi sõber Kazbulat Shogenov, et Eesti moslemid kogusid raha Lolita Sazanakovale isiklikku üürikorterisse kolimiseks, kuid seda hoiti salajas.

Shogenov on Katleri taekwondo klubi juht ning seal treenis ka Sazanakov enne Süüriasse lahkumist. Terrorismile kaasaaitamises ehk Sazanakovi Süüriasse islamivõitlejaks mineku toetamises süüdistatavad Ramil Khalilov ja Roman Manko on Shogenoviga samuti Eesti islami kogukonnast tuttavad.

Shogenov kinnitas, et kuulis Sazanakovi sõitmisest Süüriasse siis, kui naasis doktoriõpingutelt Itaaliast ning siis ka vaid kuulujuttudena, Itaalias uurimismaterjali kogudes teadis ta, et Sazanakov läks Egiptusesse araabia keelt õppima.

Ta tunnistas, et Eesti moslemid on kogunud raha, et Eestist juba 2013. aasta juulis lahkunud Sazanakovi abikaasa Lolita Sazanakova, kes jäi siia lastega oktoobrini, saaks lastega kolida õe juurest Narva üürikorterisse. Raha oli ette nähtud peaasjalikult selle korteri remondiks.

Eestist islamivõitlejaks läinud Ivan Sazanakovi abikaasa Lolita Sazanakova 2012. aasta novembris, kui perekonnas polnud veel radikaliseerumise ilminguid.  Foto: Facebook

Raha küsis Lolita tarvis kohtus süüdistatav Ramil Khalilov telefonis, kuid palus infot selle kohta mitte levitada, teab kapo tänu kõnede pealtkuulamisele.

„Ramil teatas, et on vaja Sazanakovi abikaasat aidata, et korteris remonti teha, kuna korter oli halvas seisus. Me ei räägi sellest avalikult kõva häälega, kes konkreetselt abi vajab, sest inimesed sageli häbenevad seda. See on täiesti normaalne,“ ütles Shogenov.

Ta kinnitas, et polnud teadlik, et Sazanakov oli tegelikult Süürias ja see, et tal paluti Lolitat toetada, tuli meelde alles siis, kui teda politseis küsitleti, sest islami kogukonnas on anonüümsete abivajajate toetamine nii tavaline, et need korrad ei jää hästi meelde.

Shogenov teadis, et nii Ivan Sazanakov kui ka Lolita Sazanakova olid jäänud hiljaaegu töötuks ja neil oli majanduslikult raske aeg, sellepärast ta ka ei kõhelnud Lolita toetamises.

„Kui paluti mitte levitada seda infot, siis nii ma ka tegin. Väga tihti palutakse abi, aga lisatakse, et palun ärge öelge, sest nad ei taha, et kõik teaksid.“

Lolita tänavu juunis arvatavasti Süürias, kuhu ta läks oma mehele järele kolm kuud hiljem 2013. a oktoobris.  Foto: Facebook
Hetkel kuum