Äripäev • 31. detsember 2015 kell 9:22

Parim uuriv lugu avalikustas pahateod riigifirmas

Ahti Asmann pidi 2015. aastal Äripäevas ilmunud artiklite tõttu Eesti Raudtee juhatuse esimehe ametist lahkuma.  Foto: Andras Kralla

Äripäeva 2015. aasta parim uuriv lugu on Koit Brinkmanni paljastatud segadus Eesti Raudtees ehk artiklid “Korralagedus Eesti Raudtees: Asmanni tool kõigub” ja “Asmann maksis 5000 eurot kütuseraha tagasi”.

Tegemist oli mõjukate lugudega, mille tulemusena lahkus Eesti Raudteed juhtinud Ahti Asmann ametist. Esimeses artiklis avalikustas Koit Eesti Raudtee varustusosakonnas valitsenud korralageduse, mille tõttu oli riigifirmast kadunud miljonite eurode väärtuses vara. Eesti Raudtee nõukogu otsustas artikli ilmumise järel, et ettevõtte juht Ahti Asmann sobib ametis jätkama. 

Lisaks selgus, et Asmanni ametiauto kütusekulu oli ligi 20 liitrit 100 kilomeetrile, sest ettevõtte kütusekaarti kasutas ka Asmanni abikaasa. Eesti Raudtee nõukogu kohustas Asmanni hüvitama umbes 5000 euro eest kütusekulu, sest see polnud kuidagi seotud Eesti Raudtee tegevusega. Seda infot üritas riigifirma nõukogu aga alguses avalikkuse eest varjata, kuigi see oli nõukogule teada, kui otsustati, et vaatamata ettevõttes valitsenud korralagedusele sobib Asmann ametis jätkama. Pärast seda, kui Koit tegi kütuse väärkasutuse avalikuks, otsustas Asmann ise ametist lahkuda.Need artiklid on hea näide, miks on uuriv ajakirjandus oluline. Kui poleks olnud Koit Brinkmanni head tööd, siis õnnestunuks riigile kuuluva Eesti Raudtee nõukogul ettevõtte juhi Asmanni pahateod kinni mätsida ja avalikkus poleks sellest teada saanud.

Aasta parima uuriva loo nominent on sügisel Piret Reiljani, Katariina Krjutškova ja Koit Brinkmanni kirjutatud artikliteseeria Reformierakonna mõjuka poliitiku Rain Rosimannuse äripartneriks olnud kütuseärimeeste uutest nippidest. Rosimannuse osalusel valminud Taavi Rõivase esimese valitsuse ehk Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonileppesse kirjutati punkt, millega lõpetati tavapärasest soodsama maksumääraga erimärgistatud diislikütuse kasutamine kodude kütmisel. See Taavi Rõivase esimese valitsuse otsus andis hoo sisse uudsele kütusesegamisärile, mille tulemusena kaotab riik maksutulu. Seadusmuudatuse üheks suurimaks võitjaks olid ärimehed Richard Tomingas, Kristjan Olei ja Sven Viidas.

Äripäevas meeskonnatööna ilmunud artiklid näitasid, kui tihedalt on omavahel seotud poliitika ja äri ning kuidas valitsusliidu otsustest lõikab kasu kitsas äriseltskond, kelle partneriks on Reformierakonna poliitik, kes ise koalitsioonikõnelustel osales. Pärast uurivate lugude ilmumist Äripäevas teatasid asjaosalised, et Rain Roismannus väljus Richard Tomingase asutatud ettevõttest.

Aasta parima uuriva loo nominent on ka Katariina Krjutšškova ja Aivar Hundimägi artikkel “Eksperiment paljastas kahtlase andmeäri”. Ajakirjanikud tõid avalikkuse ette salajase eksperimendi käigus andmemüüja, kes pakkus ettevõtetele müügiks sadu tuhandeid eraisikute ja ettevõtete kontakte, mis tema väitel pärinesid Elisast, K-Rautast ning erinevatest veebipoodidest.

Tegu on uuriva looga, mille käigus koorus ajakirjanikutöö tulemusel üha enam detaile, neid ilmestab kirjeldus põnevast eksperimendist. Lugu levis jõuliselt sotsiaalmeedias ja saavutas äärmiselt kõrge loetavuse – oma nime on andmebaasist otsinud üle 72 000 inimese. Loo tulemusel kontrollisid mitmed firmad üle IT-süsteemide turvalisuse.

Hetkel kuum