Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Parim uuriv lugu avalikustas pahateod riigifirmas

  Ahti Asmann pidi 2015. aastal Äripäevas ilmunud artiklite tõttu Eesti Raudtee juhatuse esimehe ametist lahkuma.Foto: Andras Kralla

  Äripäeva 2015. aasta parim uuriv lugu on Koit Brinkmanni paljastatud segadus Eesti Raudtees ehk artiklid “Korralagedus Eesti Raudtees: Asmanni tool kõigub” ja “Asmann maksis 5000 eurot kütuseraha tagasi”.

  Tegemist oli mõjukate lugudega, mille tulemusena lahkus Eesti Raudteed juhtinud Ahti Asmann ametist. Esimeses artiklis avalikustas Koit Eesti Raudtee varustusosakonnas valitsenud korralageduse, mille tõttu oli riigifirmast kadunud miljonite eurode väärtuses vara. Eesti Raudtee nõukogu otsustas artikli ilmumise järel, et ettevõtte juht Ahti Asmann sobib ametis jätkama. 
  Lisaks selgus, et Asmanni ametiauto kütusekulu oli ligi 20 liitrit 100 kilomeetrile, sest ettevõtte kütusekaarti kasutas ka Asmanni abikaasa. Eesti Raudtee nõukogu kohustas Asmanni hüvitama umbes 5000 euro eest kütusekulu, sest see polnud kuidagi seotud Eesti Raudtee tegevusega. Seda infot üritas riigifirma nõukogu aga alguses avalikkuse eest varjata, kuigi see oli nõukogule teada, kui otsustati, et vaatamata ettevõttes valitsenud korralagedusele sobib Asmann ametis jätkama. Pärast seda, kui Koit tegi kütuse väärkasutuse avalikuks, otsustas Asmann ise ametist lahkuda.Need artiklid on hea näide, miks on uuriv ajakirjandus oluline. Kui poleks olnud Koit Brinkmanni head tööd, siis õnnestunuks riigile kuuluva Eesti Raudtee nõukogul ettevõtte juhi Asmanni pahateod kinni mätsida ja avalikkus poleks sellest teada saanud.
  Aasta parima uuriva loo nominent on sügisel Piret Reiljani, Katariina Krjutškova ja Koit Brinkmanni kirjutatud artikliteseeria Reformierakonna mõjuka poliitiku Rain Rosimannuse äripartneriks olnud kütuseärimeeste uutest nippidest. Rosimannuse osalusel valminud Taavi Rõivase esimese valitsuse ehk Reformierakonna ja sotsiaaldemokraatide koalitsioonileppesse kirjutati punkt, millega lõpetati tavapärasest soodsama maksumääraga erimärgistatud diislikütuse kasutamine kodude kütmisel. See Taavi Rõivase esimese valitsuse otsus andis hoo sisse uudsele kütusesegamisärile, mille tulemusena kaotab riik maksutulu. Seadusmuudatuse üheks suurimaks võitjaks olid ärimehed Richard Tomingas, Kristjan Olei ja Sven Viidas.
  Äripäevas meeskonnatööna ilmunud artiklid näitasid, kui tihedalt on omavahel seotud poliitika ja äri ning kuidas valitsusliidu otsustest lõikab kasu kitsas äriseltskond, kelle partneriks on Reformierakonna poliitik, kes ise koalitsioonikõnelustel osales. Pärast uurivate lugude ilmumist Äripäevas teatasid asjaosalised, et Rain Roismannus väljus Richard Tomingase asutatud ettevõttest.
  Aasta parima uuriva loo nominent on ka Katariina Krjutšškova ja Aivar Hundimägi artikkel “Eksperiment paljastas kahtlase andmeäri”. Ajakirjanikud tõid avalikkuse ette salajase eksperimendi käigus andmemüüja, kes pakkus ettevõtetele müügiks sadu tuhandeid eraisikute ja ettevõtete kontakte, mis tema väitel pärinesid Elisast, K-Rautast ning erinevatest veebipoodidest.
  Tegu on uuriva looga, mille käigus koorus ajakirjanikutöö tulemusel üha enam detaile, neid ilmestab kirjeldus põnevast eksperimendist. Lugu levis jõuliselt sotsiaalmeedias ja saavutas äärmiselt kõrge loetavuse – oma nime on andmebaasist otsinud üle 72 000 inimese. Loo tulemusel kontrollisid mitmed firmad üle IT-süsteemide turvalisuse.
 • Hetkel kuum
Seotud lood

Analüüs: sügis tööstuses võib kujuneda suheliselt ebameeldivaks
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Sügis oma väljakutsetega ettevõtetele on ees – suured saavad hakkama, väikestel nii lihtsalt ei lähe, kirjutab KPMG auditi osakonna projektijuht Ilja Fenenko Äripäeva Infopanga masina- ja metallitööstuse konkurentsiraportile antud kommentaaris.
Jaapani Softbank kukkus rekordilise kahjumiga käpuli
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Jaapani tehnoloogiainvestor SoftBank Group Corp. teatas esmaspäeval rekordilisest enam kui 23 miljardi dollari suurusest kvartalikahjumist, kuna tema Vision Fundi investeeringud kannatasid tehnoloogiaaktsiate hindade languse tõttu.
Reaalajas börsiinfo
Raadiohitid: ostuidee karuturul ja tippjuhtimise vähem nähtav pool
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Äripäeva raadio kuulajatele pakkus sel nädalal enim huvi aktsiaturgudel toimuv, karuturu taustal esile kerkinud ostuidee ja usutlus tippjuhi Tarmo Noopiga.
Leedu vedajad hädas riiulifirmadest tööjõuvahendajatega
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Leedus registreeritud riiulifirmad palkavad aina enam tööle veokijuhte kolmandate riikidest, kellele antakse Leedu elamis- ja tööluba, kuid tegelikult hakkavad nad tööle hoopis Saksamaa ja Belgia firmades. Selline skeem ajab Leedu veokijuhtide kvoodi kiiresti lõhki ja riigi enda ettevõtjad jäävad roolikeerajateta.
Ameerika energiafirmad ei hooli Joe Bideni üleskutsest – tootmine jätkub vanamoodi
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.
Ameerika Ühendriikide president Joe Biden kutsus riigi energiafirmasid suurendama tootmist, et suruda kerkivaid kütusehindu alla. Ettevõtteid see ei kõiguta, vahendab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.