• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täna selguvad Bonnieri preemia nominendid

  2014. aasta Bonnieri preemia laureaati Kärt Anvelti õnnitleb Äripäeva nõukogu liige Hans-Jacob Bonnier.Foto: Andras Kralla

  Täna valitakse Eesti 2015. aasta parimad uurivad lood ehk Bonnieri preemia nominendid. Kokku laekus konkursile 18 tööd.

  Äripäev esitas konkursile viis tööd.
  Koit Brinkmanni artiklid "Korralagedus raudteel" ja "Asmann jäeti ametisse".
  Artiklid sundisid ametist lahkuma Eesti Raudtee juhi Ahti Asmanni. Näiteks üritas riigifirma nõukogu varjata Asmanni kütusekaardi kasutust, kuid just tänu neile artiklitele sai avalikkus sellest teada ning nõukogul ei jäänud muud võimalust, kui Asmanniga leping lõpetada.
  Piret Reiljani, Koit Brinkmanni ja Katariina Krjutškova artiklid "Kütuseärimeeste uued nipid", "Kütusesegajad tahavad vallutada Aasia ja Aafrika" ning "Rosimannus väljus Tomingase kütuseärist".
  Artikliseerias avalikustati, kuidas Reformierakonna ja sotside valitsusliidu otsustest sai kasu ärimeeste grupp, kes oli ka seotud koalitsioonikõnelustel osalenud Rain Rosimannusega. Pärast artikli ilmumist taandus Rosimannus kirjeldatud kütuseärist ning käivitus debatt seaduse muutmise vajadusest, et panna kinni Taavi Rõivase esimese valitsuse poolt kütusesegajatele tekitatud maksuauk.
  Ajakirjanikud avalikustasid salajase eksperimendi käigus andmemüüja, kes pakkus ettevõtetele müügiks mahukat andmebaasi, mis tema sõnul pärines Elisast, K-Rautast ning erinevatest veebipoodidest.
  Piret Reiljani ja Marta Jaaksoni artiklid "Jultunud maksuskeem Tallinki pardal" ja "Meelis Lao kokkupõrge endiste kapokatega".
  Artiklid kirjeldasid ümbrikupalga maksmist Tallinki laevadel fototeenust pakkunud firmas. Selle ettevõttega seoses tekkis konflikt ka kurikuulsa Meelis Lao ja endiste politseinike vahel. Ümbrikupalga maksmise tõestamine on väga keeruline, ajakirjanikel see aga õnnestus. Tallink lõpetas koostöö maksupetturitega sel ajal, kui Äripäev teemat uuris ja reporteritööd tegi. Peterburi laevakompanii lõpetas aga koostöö pärast Äripäeva artiklite ilmumist
  Artiklid avalikustasid skeemi, kuidas välisinvestoritele kuuluvad fondid ostavad vahendajaid kasutades Eestis metsamaad kokku. Lisaks tutvustati vahendajaid, kes sellest ärist teenivad ning kirjeldati ka võtteid, kuidas üritatakse metsamaa omanikke tüssata ning kinnistu hinda alla kaubelda.

  Bonnieri preemia varasemad võtjad

  1995 Tarmo Vahter (Eesti Ekspress)

  1996 Enno Tammer (Postimees)

  1997 Kaja Koovit, Väinu Rozental (Äripäev)

  1998 Kärt Karpa (Eesti Päevaleht)

  1999 Peep Sooman (Äripäev)

  2000 Taivo Paju (Postimees)

  2001 Anneli Ammas (Eesti Päevaleht)

  2002 Mihkel Kärmas (Eesti Ekspress)

  2003 Sulev Vedler (Eesti Ekspress)

  2004 Birgit Püve (Eesti Ekspress)

  2005 Peeter Raidla (Äripäev)

  2006 Kadi Heinsalu (Äripäev)

  2007 Krister Kivi, Janar Filippov (Eesti Ekspress)

  2008 Tarmo Vahter (Eesti Ekspress)

  2009 Piret Reiljan (Äripäev)

  2010 Tuuli Koch (Postimees)

  2011 Rasmus Kagge, Mihkel Kärmas (Eesti Rahvusringhääling)

  2012 Piret Reiljan (Äripäev)

  2013 Margus Järv ja Dannar Leitmaa (Eesti Ekspress)

  2014 Kärt Anvelt (Eesti Päevaleht)

  Bonnieri preemiale kandideerivad veel 7 tööd Eesti Ekspressist. Nendeks on Krister Kivi, Kristjan Pihli, Villu Päärti, Mikk Salu ja Allar Tankleri artikkel 30 kriitilist päeva Edgar Savisaare elus; Tarmo Vahteri, Mikk Salu ja Margus Järve artiklid IRLiga seotud poliitperekonna pangaarvete saladustest; Andres Puttingu ja Viktoria Ladõnskaja artikkel salaja Eestisse tööle tulnud ukrainlastest; Kristjan Pihli artikkel alkohoolikust kirurgist; Sulev Vedleri, Mikk Salu ja Allar Tankleri artiklid Tallinna Sadama altkäemaksuafäärist; Sulev Vedleri, Kristjan Pihli, Tarmo Vahteri ja Mikk Salu artikkel Edgar Savisaare salajasest lembereisist Marabellasse ning Kristel Kivi reportaaž põgenikelaagrist.
  Eesti Päevaleht kandideerib kolme artikliga. Nendeks on Tuuli Jõesaare artiklisari MMSi-skandaalist, Ann-Marii Nergi artiklisari PPA vormihankest ning Kadri Ibruse artiklisari kohtuotsusest, mis puudutas 12aastast tüdrukut rünnanud viit poissi.
  Postimees osaleb konkursil kahe tööga. Tuuli Kochi ja Risto Berendsoni artiklid sellest, kuidas poliitikud küsisid laevaärimees Vjatšeslav Leedolt raha ja Katrin Lusti artiklisari tuntud eestlaste raha põletanud Rumeeniasse investeerinud fondist.
  Lisaks ajalehtedes ilmunud lugudele kandideerib Bonnieri preemiale ka "Pealtnägija" Rasmus Kagge eksperimendiga Tallina taksomaffiast.
  Parimad uurivad lood valib välja žürii, kuhu kuuluvada Äripäeva, Postimehe, Eesti Ekspressi, Eesti Päevalehe, Maalehe ja Õhtulehe peatoimetajad ning Eesti Ajalehtede Liidu tegevjuht. Võitja avalikustatakse veebruari lõpus.
 • Hetkel kuum

Ragmar Saksing: väetame roheidud viljakaks, mitte abituks ülalpeetavaks
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Kas rohetehnoloogia iduettevõtted vajavad eri- või hoopis ärikohtlemist? Kui tahame, et nad oleksid tugevad ja kestlikud, ei peaks neid kohtlema teistest erinevalt, kirjutab teadus- ja ärilinnaku Tehnopol rohetehnoloogia valdkonna juht Ragmar Saksing.
Rootsi suurpank lõpetab tegevuse Soomes ja Taanis
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Kaks aastat pärast Baltimaadest lahkumist lõpetab Rootsi üks suuremaid panku Handelsbanken tegevuse Soomes ja Taanis, teatades kavatsusest mõlemad filiaalid maha müüa.
Piletilevi ostis Leedu konkurendi
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Rahvusvaheliselt piletimüügi ja sündmuskorralduse valdkonnas tegutsev Piletilevi Group, kellele kuuluvad Eestis Piletilevi, Lätis BilesuServiss ja Leedus Bilietai piletimüügi keskkonnad, omandas lisaks Leedu piletite vahendusteenuse pakkuja Tiketa.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uusi sanktsioone
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.
Euroopa Liit kaalub Valgevene vastu uute sanktsioonide kehtestamist, vahendab Reuters.