Pille Ivask • 9. aprill 2016 kell 9:45

Naised tehnoloogiasektoris: edulood on sageli peidus

Erin Summers ja Zainab Ghadiyali  Foto: wogrammer.org

Kuigi hiljutisest uuringust selgus, et tehnoloogiasektoris töötamine on pigem meeste pärusmaa, leiab edulugusid ka naiste seast.

Mõni aeg tagasi väljaandes Forbes avaldatud uuringust selgus, et suurtest tehnoloogiaettevõtetest kohtleb mehi ja naisi võrdseimalt Apple.

Forbes kirjutab, et tehnoloogiasektor on naistele üsna üksildane: väga vähe tehnoloogiaettevõtete juhtivatest töökohtadest kuulub naistele. Selgub, et suurtest tehnoloogiaettevõtetest nagu Google, Twitter ning Facebook omavad 82 protsenti juhtivatest töökohtadest mehed.

Lisaks selgub, et naised, kes saavad tööd Silicon Valleys, peavad silmitsi seisma üha kasvava seksismiga: 60 protsenti tehnoloogiaettevõtetes kõrgetel ametikohtadel töötavatest naistest on tunnistanud, et neile on tehtud märkusi nende soo tõttu.

Wogrammeri lugu

Väljaanne CNN Money kirjutab aga, et kuigi naiste edust tehnoloogiavaldkonnas ei kirjutata just palju, ei tähenda see ometi, et edulugusid pole. Väljaanne toob näite kahe Facebookis tarkvarainseneri ametit pidava naise, Zainab Ghadiyali ja Erin Summersi kohta.

Ghadiyali ja Summers rajasid nimelt kodulehe wogrammer.org, et ühendada inseneriametit pidavaid naisi ning muuta tehnoloogiasektoris töötavate naiste kuvandit.

31aastane Summers lausus CNN Moneyle, et ta on väsinud küsimustest selle kohta, missuguseid negatiivseid juhtumeid on ta pidanud läbi elama, kuna ta on naine ja töötab tehnoloogiasektoris. „Meile meeldiks hoopis see, kui küsitaks saavutuste kohta,“ lisas ta ja märkis, tehnoloogisektoris töötavate naiste eesmärk peaks olema rääkida oma saavutustest.

Hiljutise uuringu põhjal on siiski ahistamine töökohal, sooline kallutatus ning keskendumine perele ning perekonnaseisule tehnoloogiasektoris siiski väga sagedased ning need aspektid raskendavad naiste kuvandi muutmist.

„Väga oluline on rääkida kallutatusest, ent see on vaid üks osa kogu loost,“ lausus 30aastane Ghadiyali ja lisas, et palju olulisem on rääkida naiste tehnoloogiaalastest saavutustest.

Ghadiyali, kes omandas magistrikraadi tööstustehnoloogia erialal ning on töötanud teadusuuringute assistendina tervishoiuvaldkonnas, lausus, et soo roll töökohal ei omandanud tema jaoks enne olulist tähendust, kui ta läks tööle Facebooki. Ta ütles, et inimesed kippusid temalt sageli pärima, mis tunne on just seal töötada.

„Kui minult esimene kord seda küsiti, siis ma ei saanud küsimusest kohe aru,“ meenutas ta.

Facebook, nii nagu paljud teisedki tehnoloogiaettevõtted, ei oma just eriti palju tehnilistel töökohtadel töötavaid naisi. Möödunud aasta juunis avaldatud raporti põhjal on vaid 16 protsenti ettevõtte tehnilistest töötajatest naised.

Ghadiyali ja Summers alustasid Facebookis töötamist samal päeval. Kuna naise roll tehnoloogiaettevõttes hakkas neid endid üha rohkem igapäevaselt mõjutama, otsustasid nad 2014. aastal rajada wogrammeri, mis ühendaks kõiki inseneriametit pidavaid naisi üle kogu maailma ning täidaks samal ajal ka eeskuju ja motivaatori rolli noortele naistele ja tüdrukutele.

„Kui ma olin väike tüdruk, arvasin ma, et ilmselt saab minust tulevikus kas arst, medõde või sotsiaaltöötaja. Ma ei näinud end kunagi inseneri ametis. Oleks ma vaid näinud erinevaid eeskujusid sellel alal,“ meenutas Ghadiyali.

Viimase pooleteise aasta jooksul on wogrammer kogunud 115 naisinseneri 100st erinevast riigist. Wogrammer jõuab praegu igas kuus 200 000 inimeseni.

Ghadiyali ja Summers pole piirdunud üksnes veebisaidi tegemisega. Nad tahavad õige pea välja anda ka raamatu, mille eesmärk on koguda kokku tublide naiste edulood ning nende abil teisigi naisi inspireerida.

„Naise jaoks on tavaline öelda, et nad on uhked selle üle, et nad on head emad ja head õpetajad. Naisi on raske saada oma saavutustest rääkima,“ lausus Summers.

Hetkel kuum