Alyona Stadnik • 10. mai 2016 kell 9:45

Teder: Mossack Fonseca on ju nagu supermarket

Hillar Teder on üks neid Eesti ettevõtjaid, kelle nimi tuleb välja Panama paberitest.  Foto: Raul Mee

Eesti üks jõukamaid ettevõtjaid Hillar Teder, kelle nimi jookseb läbi ka Panama paberitest, ütles, et pole kasutanud Panama ettevõtteid, küll aga on kasutanud oma äritegevuses inglise keeleruumi ja jurisdiktsiooni ettevõtteid.

"Elame Eestis siiski Euroopa äärealal ja meie majandus on mikroskoopiline. Mis on meile imelik, on Euroopas igapäevane," ütles Teder. 

Panama paberite järgi on Hillar Teder alates 2015. aastast seotud ettevõttega Faith Foundation. "Ma ei tea midagi Faith Foundationist. Nemad teavad midagi minust. Aga mida, seda ma ei tea," ütles Teder. Faith Foundationit pakkus Panama advokaadibüroo Mossack Fonseca oma klientidele offshore-vara varjamiseks, kirjutas swissinfo.ch. 

Samuti jookseb Panama paberitest läbi Tederiga seotud firma AS Ühendatud Kapital. "Ühendatud Kapital oli holding ja omas kindlasti tütreid Venemaal. Võis omada ka Vene partnereid läbi ettevõtete kolmandates riikides," selgitas Teder. "Tegutses aastail umbes 2000-2010. Seoses äristruktuuri muutustega "magas" pikalt ja likvideeriti.“

Küsimusele, kas Teder on ostnud mõne ettevõtte Mossack Fonsecalt, vastas ta, et ei tea. "Tegemist on ju supermarketiga, kes müüb mitte vorsti, mööblit või autosid, vaid ettevõtteid," sõnas ta. "Ma arvan, et me pole vajanud Panama ettevõtteid, küll oleme kasutanud ja kasutame oma äritegevuses inglise keeleruumi ja jurisdiktsiooni ettevõtteid Briti Neitsisaartel või Manil ja ettevõtetele tulumaksuvabasid piirkondi nagu Eesti ja Küpros."

Teder segitas, et Euroopa mõistes suuri panku nagu UBS ja Credit Suisse Eestis ei ole. "Suurte pankade jaoks algavad huvitavad tehingud 30 miljonist ja neil on välja töötatud standardsed tehinguplatvormid, mis sisaldavad enamasti ka kindlas jurisdiktsioonis registreeritud ettevõtteid." Ta lisas, et kui tahta suurte pankadega äri ajada, siis pead ennast nende kommete järgi sättima. Enamasti kehtib see nii Londonis ja Zürichis.

Hetkel kuum