Äripäev • 13. mai 2016 kell 11:04

Gazprom müüs osaluse Eesti Gaasis

Ain Hanschmidti sõnul investeeritakse Tallinki dividendiraha Eesti Gaasi ostu.  Foto: Andras Kralla

ASi Infortar tütarettevõte Trilini Energy OÜ sõlmis täna Gazpromiga lepingu ASi Eesti Gaas 37 protsendi aktsiate omandamiseks, teatas Eesti Gaas oma kodulehel. Lepingu jõustumisel ja konkurentsiameti loa korral suureneb Trilini Energy osakaal Eesti Gaasis 88 protsendini.

“Liigume vastavalt tegevusplaanile edasi – veebruaris ostsime 51protsendi suuruse osaluse Fortumilt, nüüd 37protsendise osa Gazpromilt. Gazpromile esitatud pakkumine oli sama mis Fortumile,” märkis AS Infortar juhatuse liige ja AS Eesti Gaas nõukogu esimees Ain Hanschmidt.

“Järgmise etapina oma osaluse suurendamisel asume läbi rääkima Itera Latvijaga, kellele kuulub kümme protsenti Eesti Gaasi aktsiatest ning seejärel väikeaktsionäridega,” sõnas Hanschmidt.

Trilini Energy OÜ enamusomanik on Enn Pandile, Ain Hanschmidtile, Kalev Järvelillele jt kuuluv AS Infortar.

Ülejäänud osad jagunevad praeguste Eesti Gaasi väiksemate aktsionäride vahel (Itera Latvia juhi Juris Savickise OÜ Iglats, Viktor Golinski GVA Sistems OÜ ning Eesti Gaasi nõukogu esimehe jaTrilini Energy ühe juhatuse liikme Aarne Saare SKVL Vara OÜ).

Kui Trilini Energy ostis Fortum Heat and Gas OYlt 51% osaluse Eesti Gaasis, tegi ettevõte ostupakkumise Gazpromile (37% Eesti Gaasi aktsiatest) ja Itera Latvijale (10% aktsiapakk).

Umbes 600 väikeaktsionäril on Eesti Gaasis 1,57% suurune osalus.

OÜ Trilini Energy sõlmis 23. veebruaril Fortum Heat and Gas OY-ga lepingu ASis Eesti Gaas 51% suuruse aktsiapaki ostuks. Märtsis andis konkurentsiamet ettevõttele loa Eesti Gaasi omandamiseks. Aprillis valis Eesti Gaasi üldkoosolek ettevõttele uue nõukogu, kes kinnitas juhatuse esimeheks Ants Nooda.

AS Infortar on 404 miljoni euro suuruse omakapitaliga investeerimisettevõte, mille tegevusvaldkonnad on laevandus, kinnisvara, hotellindus ja trükitööstus. Lisaks 38% osalusele ASis Tallink Grupp kuulub ASi Infortar investeeringute portfelli ka ligikaudu 90 000 m² hotelli- ja SPA-kinnistuid Tallinnas ning üle 350 000 m² maad Tallinnas ja selle ümbruses. AS Infortar on trükikoja AS Vaba Maa omanik ning tulevase multifunktsionaalse ostu- ja meelelahutuskeskuse Tallink City arendaja.

AS Eesti Gaas tegeleb maagaasi ja elektri müügiga. Kontserni kuuluvad gaasitorustike ja rajatiste projekteerimisele ja ehitamisele spetsialiseerunud AS EG Ehitus ning jaotusteenust osutav AS Gaasivõrgud. Ettevõttele kuulub üle Eesti viis gaasitanklat. Eesti Gaas annab tööd 205 inimesele, kontserni käive ulatus möödunud aastal auditeerimata andmetel 130 miljoni euroni. AS Eesti Gaas müüs 2015. aastal maagaasi 386 miljonit m³ ja elektrit 9,7 GWh. Ettevõttel on 1570 äriklienti ja 41 160 koduklienti.

Hetkel kuum