Äripäev • 24. mai 2016 kell 10:45

Artur Talviku juhtum: pada sõimab katelt

Riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni juht Artur Talvik  Foto: Raul Mee

Artur Talvikut ajas eile marru, et riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni raport meediasse lekkis. Veel mõni kuu tagasi oli aga hoopis tema see, keda siseasjade lekitamises süüdistati.

Eile lekkis meediasse riigikogu Tallinna Sadama uurimiskomisjoni raport, mille hinnangul võimaldas korruptsiooniriski tekke Tallinna Sadamas nõrk ja ülepolitiseeritud nõukogu.

Lekkinud raport ärritas uurimiskomisjoni juhti Artur Talvikut, kes ütles Postimehele, et raporti mustand on lekitatud avalikkusele pahatahtlikult ja kokkuleppeid rikkudes. "Mind ajab see nii õudselt marru. Ma ütlesin, et meil tuleb see 14. juunil välja ja enne seda ma ei taha kusagil kommenteerida. Ja nüüd selgub, et on kusagil üles läinud," ütles Talvik Postimehele. Talviku sõnul ei saanud lekitamine olla juhuslik, vaid selle taga pidi olema katse raportit diskrediteerida. "Kellelgi olid asjad läbi mõeldud. Midagi juhuslikku siin pole."

Samas tasub meenutada, et alles jaanuaris oli Talvik ise see, keda Tallinna Sadama uurimiskomisjoni asjade lekitamises kahtlustati. Talvik tuli toona meedia ette uudisega, et tema kui sadamaafääridele pühendunud uurimiskomisjoni juht avastas kiivalt hoitud saladuse – Poolast tellitud praamid on 17,5 miljonit eurot kallimad kui Türgi omad.

Toona leidis Reformierakonda kuuluv Valdo Randpere, et Artur Talviku soolo seab kahtluse alla kogu komisjoni töö, kuna ta lekitab andmeid ajakirjandusse nendega konsulteerimata. "Milleks see komisjon siis üldse on? Artur istugu siis, kurat, ajalehes ja tehku koos seda asja. Komisjon on siis nagu mingi Arturile valimisplakatite valmistaja või?" rääkis Randpere Postimehele.

Hetkel kuum