Äripäev • 26. juuni 2016 kell 5:49

Soome väikeinvestorid vaimustuvad kullast

Väikeinvestorid otsivad, kuhu rahutul ajal varjuda.  Foto: EPA

Sel nädalal ostsid Soome väikeinvestorid vilkalt kulda, olles mures selle pärast, kuidas oma sääste rahutul ajal kindlustada.

Yle uudisteportaal kirjutas, et kullagramm on viimastel nädalatel kerkinud tempoda euro nädalas. Soome suuremad kullamüüjad on K.A.Rasmunssen ja Tavex.

Viimasel ajal ostavad kulda tavalised väikeinvestorid, kuigi selle hind on aasta algusest kõvasti tõusnud. Kui aastavahetusel sai sada grammi kulda umbes 3000 euroga, siis nüüd maksab see 3750 eurot.

„Viimasel nädalal on müük suurem kui tavaliselt, aasta algusega võrreldes nii 30-40 protsenti,“ ütles K.A.Rasmunsseni tegevjuht Niklas Sundman. Tema sõnul oli selle peapõhjus Suurbritannia rahvahääletus.

Kullaäri on Sundmani sõnul eriline valdkond. „Äri läheb kohe käima, kui hinnad muutuvad. Mõned arvavad, et hinnad tõusevad edasi ja et parem on kohe ost ära teha. Teised mõtlevad, et just müügiks on aeg sobiv,“ kirjeldas ta.

Tüüpiline klient on Sundmani sõnul tavaline palgatöötaja, kes pole tulevikus kindel ja kellel on natuke raha varutud. „Pangast mingit intressi ei saa ja säästud pole ka piisavalt suured, et nendega aktsiaturule minna, see neid ei tõmba või siis pole selleks oskusi,“ ütles Sundman. Nende jaoks on kuld midagi kindlat, mille saab kaasa ja mida võib siis ise valvata.

Hetkel kuum