Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Juhatuseta ettevõtted lähevad luubi alla

    Kohtute registriosakond hakkab kontrollima ettevõtteid, millel ei ole juhatuse liikmeid – see võib olla üks viis, kuidas probleemide eest põgeneda.

    Nii leiab võlausaldajate liidu asutaja Marie Rosin, kes tõdes, et ilmselt ei ole veel mõistetud, kui tõsine probleem on, kui juhatuse liikmed ettevõtte hülgavad. „Mis sa, hulluke, firma tankistile annad! Mine lihtsalt juhatusest ära!" pole Rosin irooniaga kitsi. "Kes seda teavad, on kindlasti juristid ja advokaadid, aga reainimene, kes äri ajab, tema kõrvu ei ole see jõudnud,“ lisas Rosin, kelle teada võib juhatuseta firmasid leida juba aastast 2005.
    Selles, et ettevõte toimib inimeseta, puudub Rosina sõnul igasugune loogika. „Ettevõte ei saa iseennast juhtida,“ lausus ta. „Kui saame lubada, et juhatus võib iseseisvalt tagasi astuda, siis peaks automaatselt olema juhatuses kas või omanik.“
    Rosin leiab, et juhatus saab vastutusest kõrvale hiilida, kui makseraskuste tekkides lahkub. Küsimusele, kui paljusid juhatuse liikmeid on vastutusele võetud, on Rosinal vastus olemas. „Praktiliselt üldse ei ole.“
    Lahkuvad segaduse ajal
    Ettevõtted ei ole juhatuseta algusest peale. Firma jääb juhatuse liikmeteta tavaliselt ajal, kui tekivad makseprobleemid. Rosinale, kes on ka võlgu väljanõudva firma Kreedix omanik, meenub üks kõnekas juhtum.
    „Ettevõte oli täiesti põhjas. Üldine taust näitas, et raha ei ole võimalik sealt saada, aga olemas oli kinnistu. Läksime Kreedixiga ainult selle kinnistu pärast kohtusse – äkki saame käpa peale. Selle aja jooksul, kui kohtusse läksime, oli juhatuse liige ettevõttest kadunud. Saime kohtumääruse, et menetlus on lõpetatud, sest pole kedagi vastutusele võtta,“ kirjeldas Rosin.
    Seejärel arutas Rosin asja advokaadiga, kes soovitas uue hagi esitada ning teha kohtule ettepanek määrata juhatus, kuhu võiks kuuluda jurist. „Loobusime, see summa polnud seda väärt,“ nentis Rosin.
    Kõigil juhatuseta ettevõtetel ei pruugi üldsegi silmanähtavaid probleeme olla. „Kui võlgnevusi pole, siis ei tähenda, et probleeme ei ole. Tean inimesi, kes toimetavad ühe ettevõttega mingi piirini, ei ole majandusaasta aruandeid kunagi esitanud ning tean, et see inimene on meeletu võlglane igal pool üle Eesti, aga ettevõtted ise on puhtad,“ rääkis Rosin.
    Toome juhatuseta ettevõtetest ühe näite. Kütust müünud firmal SimCity on kopsakas maksuvõlg – riigile võlgneb firma koos intressidega 3,3 miljonit eurot. Viimane majandusaruanne pärineb 2012. aastast ning juhatust pole ettevõttel olnud juba läinud aasta veebruarist. Enne seda seisis juhatuse liikme real Ivo Kauriti nimi, varem oli juhatuses Vadim Ivanov.
    Kui minna ajas veelgi tagasi, siis kolme aasta eest loobus juhatuse liikme rollist Vitali Besstšastnov. Äripäeval ei õnnestunud tabada ei Kauritit ega Besstšastnovit. Viimane oli SimCity juhatuses aastast 2007.
    Ilmselt oli 2013. aasta Besstšastnovile pöördeline. Näiteks just siis peatas maksuamet Maardu järve juures kütuste hulgimüügi ja hoiustamisega tegeleva tulundusühistu Bitest aktsiisilao tegevuse. Kuni sama aasta veebruarini olid Bitesti juhatuses Gennadi Besstšastnov, Jevgeni Besstšastnov ja Veera Besstšastnova. Veebruaris sai juhatuse liikmeks Vitali Besstšastnov, kuid taandus juhatusest juba aprillis. Aktsiisilao tegevuse peatamise ajal juunis oli juhatuse liige Sergei Prutskoi.
    Ministeerium võtab luubi välja
    Büroo Triniti advokaat Mikk Põld nentis, et on palju äriühinguid, kus juhatuse liikmete volituste tähtaeg on lõppenud. Registrite ja infosüsteemide keskuse andmetel on äriregistris 667 juhatuseta äriühingut, millest 367 on sundlõpetamisel, sest ei ole esitanud majandusaasta aruannet.

    Miks ei ole ettevõttel juhatust?

    1)      juhatuse liige on surnud

    2)      juhatuse liige on teinud tagasiastumise avalduse

    3)      juhatuse liikmel on ärikeeld

    Kui ühingul puudub juhatus, määrab registripidaja äriühingu sundlõpetamise. Selleks annab registripidaja ühingule eelnevalt vähemalt kuue kuu pikkuse tähtaja juhtorgani koosseisu määramiseks.

    Kui see ebaõnnestub, otsustab registripidaja sundlõpetamise, mis aktiivsete võlausaldajate korral kasvab üle pankrotimenetluseks, kui ühing on maksejõuetu.

    Allikas: justiitsministeerium ja Paul Keres

    Ligikaudu 300 firmat paistab silma vaid juhatuse puudumisega. Justiitsministeeriumil on praegu käes värske nimekiri, mille põhjal alustab kohtute registriosakond kontrolli. Sundlõpetatavad firmad jätab osakond kõrvale, keskendudes ettevõtetele, mis tegutsevad juhatuseta. Kusjuures varem on registriosakond juhatuseta firmasid kontrollinud siis, kui saabus vihje või kui pandi neid muul põhjusel tähele.
    Justiitsministeeriumi eraõiguse talituse juhataja Indrek Nikluse sõnul on kahte sorti tagajärgi, kui ettevõttes pole juhatuse liikmeid. Esimesena tõstatuvad sisemised tagajärjed: kohtute registriosakond sundlõpetab ühingu.
    Teine on seotud välisega. Kui ettevõttel ei ole enam juhatuse liikmeid, siis tekib oht, et mitte keegi ei saa sõlmida näiteks olulisi hankelepinguid või võtta tööle uusi töötajaid.
    „Samas võib see kaasa tuua ka, et võlausaldajatel puudub inimene, kellega äriühingus suhelda, kellele oma pretensioone, arveid või lepingute lõpetamisteateid üle anda. Seega halvab juhatuse liikmete puudumine äriühingu tegevuse päris suures ulatuses,“ lausus Niklus. „Kuigi ei ole välistatud, et ühingus on näiteks prokurist, kes saab ühingu tegevust veel edasi viia, aga konkreetsete juhtimisotsuste tegemiseks pädevust tal siiski ei ole.“
    Advokaadile linnalegend
    Advokaadibüroo Glikman Alvin & Partnerid advokaat Paul Keres ei pea leidlikuks, kui juhatus otsustab vastutusest pääsemiseks tagasi astuda. „Pigem on selle kasulikkus nn tankistide linnalegend,“ ütles ta ja põhjendas, et juhatus vastutab kahju tekitamise eest ka pärast juhatusest tagasi astumist. Samuti peab endine juhatuse liige pankrotimenetlusest osa võtma, kui ajutine haldur pannakse paika aasta jooksul pärast juhatuse liikme lahkumist.
    Rosin ütles, et ta ei hakka Kerese sõnu kommenteerima, küll aga viskab viimasele palli tagasi. „Palun toogu lugupeetud advokaat välja kas või üksainus reaalne juhtum, kus võlausaldajal oleks olemas selline kohtulahend,“ kostis Rosin ja lisas, et paneks hea meelega selle info kõigile vaatamiseks üles.
    „See annaks ettevõtetele teada, et kui firma eesotsas on tankist või ettevõttest on kadunud juhatus, on keegi kusagil kohtus võitnud ja sellise ettevõtte juhatuse liige on oma tegevusega tekitatud kahju võlausaldajale kinni maksnud. Minu silm ei ole seda veel näinud, kuid siira huviga ootan sellist kohtulahendit,“ lisas ta.
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Paul Künnap: Soome ja Rootsi võidujooks terase pärast annab Eestile õppetunde
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Rohepöördest tingitud tööstuse ümberorienteerumise ja ka ümberpaiknemise ajaaken ei ole lõputu. Kes esimesena suudab vajalikud investeeringud teha ja enda juurde meelitada, on järgnevateks kümnenditeks võitja, kirjutab värske näite põhjal advokaadibüroo Sorainen partner Paul Künnap.
Alphabeti head tulemused tekitasid järelturul ralli
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Analüütikute prognoose ületanud Alphabeti majandustulemused kergitasid järelturul Google’i emafirma aktsiat üle tosina protsendi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Robotit arendav Eesti idufirma kaasas 1,5 miljonit eurot
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.
Eesti idufirma 10Lines kindlustas 1,5 miljoni euro suuruse investeeringu, et laiendada tegevust Ameerika Ühendriikides.