Rootslane on rikkam kui kunagi varem

22. detsember 2016, 09:45
Keskmine rootslane on praegu rekordiliselt rikas.
https://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20161222/NEWS/161229901/AR/0/AR-161229901.jpg

Aktsiate hinnatõus börsil ja elamukinnisvara kallinemine on viinud Rootsi majapidamiste vara rekordtasemele, näitavad SEB panga värsked andmed.

Samas ei või unustada, et rekordilisel tasemel on praegu ka Rootsi majapidamiste võlakoormus. Ning et jõukus on jagunenud ebaühtlaselt, mis tähendab, et sugugi mitte kõik majapidamised ei ole rekordiliselt rikkad.

„Koondpildina ei ole Rootsi majapidamised kunagi olnud jõukamad kui praegu. Nii bruto- kui netovara kasvas kolmandas kvartalis uutele rekordtasemetele,“ ütles Rootsi majanduslehele Dagens Industri SEB panga privaatpanganduse ökonomist Jens Magnusson.

Rootsi majapidamiste brutovara kasvas kokku 17,812 triljonile Rootsi kroonile (1,85 triljonile eurole). Summa on umbes samas suurusjärgus neljakordse Rootsi sisemajanduse kogutoodanguga. Kui siit võlad maha võtta, jääb netosummaks 14,122 triljonit krooni, mis on samuti kõigi aegade rekord.

Magnusson möönab, et rootslaste kiire võlakoorma kasv teeb muret – aasta baasil on kasvutempo 7,1%. Veidi on tempo eelnenud kvartaliga võrreldes aeglustunud. Septembri seisuga oli rootslaste võlakoorem 3,69 triljonit Rootsi krooni.

Kui kinnisvaraturul peaks tulema korrektsioon, oleks sellel väga valus mõju nii Rootsi majapidamistele, mis on liiga palju laenu võtnud, kui ka majandusele tervikuna, kui tarbimine järsult vähenema peaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
22. December 2016, 09:51

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing