• Jaga lugu:

  Kabanov: midagi teha ei osanud, aga raha tuli

  Äriedu algab tootest - kui ehitada hea toode, siis raha tuleb, rääkis intervjuus Gaselli Kongressi esineja, ZeroTurnaroundi asutaja ja juht Jevgeni Kabanov.

  Kui ajad on head, siis juhtida on lihtne, aga kui ajad on rasked, siis sa saad aru, kas oled hea juht. Neil hetkedel õpid kõige rohkem.

  Jevgeni Kabanov
  Raskem aeg paneb juhtimisoskuse tõsiselt proovile, aga annab samas imelise võimaluse õppida, räägib Kabanov intervjuus.
  Kas olete vahel mõelnud, et tahaks olla tagasi töötaja positsioonil?
  Kindlasti on olnud aegu, kus juhtimine on raske ja tahaks, et saaks kellelegi öelda: "Ma ei tea, mida teha.“ Aga need hetked on ka kõige väärtuslikumad juhina – sa avastad, kas sul on julgust või ei ole. Kui ajad on head, siis juhtida on lihtne, aga kui ajad on rasked, siis sa saad aru, kas oled hea juht. Neil hetkedel õpid kõige rohkem.
  Kas meenub mõni konkreetne olukord, kus olite tõeliselt uhke ZeroTurnaroundi üle?
  Teate, ma olen kogu aeg oma ettevõtte üle väga uhke. See on üks juhtimise omapärasid. Meil on väga head kvartali- ja aastatulemused.
  Kui millegi uuega alustada, läheb kuus kuud kuni aasta enne, kui sellest ideest miskit realiseerub. Oma töö mõju näeb nii pika aja pärast, mistõttu on väga raske mõnele oma otsusele tagasi vaadata ja mõelda, et see oli nüüd väga hea otsus. See on juba möödas.
  Viis aastat tagasi oli mul suhtumine, et nüüd hakkame seda või teist tegema. Nüüd ma pakendan seda hoopis nii, et kuulge, teeme ühe eksperimendi ja vaatame, mis tulemus on. Ma ei eelda, et plaan on edukas, ma eeldan, et see kukub läbi. Ja kui ei kuku läbi, siis teeme natuke suurema eksperimendi. Ja kui see ka õnnestub, siis me teeme veel suurema eksperimendi.

  Eesti gaselliliikumine tähistab 17. sünnipäeva – nii kaua on Äripäev koostanud Gaselli TOPi

  Gasell on kiiresti kasvanud ettevõte, kes on kasvatanud viimase kolme aasta jooksul käivet ja kasumit vähemalt 50%.

  Gaselli Kongress on tunnustus ja inspiratsiooniüritus kiiresti kasvavatele ettevõtetele, kus edukad inimesed räägivad sütitavalt oma loo.

  Konverentsil esinevad Bo Henriksson, Mihkel Raud, Helen Sildna, Priit Salumaa jpt.

  Registreerumine ja lisainfo gasell.aripaev.ee 

  Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit

  Kuidas leiate üles säravaid töötajaid ja kuidas neid hoida?
  Palju asju, mida me ettevõttekultuurist oleme õppinud, oleme toonud Nortalist. Taavi Kotka lõi Eesti kontoris väga hea töökultuuri, me tõime selle sealt siia üle ja ehitasime selle peale ZeroTurnaroundi kultuuri. Kõige tähtsam, mida inimesed otsivad, on huvitav töö, väljakutsed, head kolleegid, selge pilt, millega ettevõte tegeleb ja kuidas töötaja saab seda mõjutada.
  Kas töökultuurid erinevad teie USA ja Eesti kontoris?
  Kindlasti, osati sellepärast, et riikide kultuur on erinev, aga ka sellepärast, et USAs on meil müügiosakond ja Eesti arendusosakond. Eestis istuvad kõik kõrvaklappides vaikselt oma arvutite taga, USAs on kõik püsti, muusika mängib ja töö käib telefonis. Eestlased on ka tagasihoidlikumad. USAs on konkurents tugev, töötajad tahavad kiiresti midagi saavutada, muretsetakse oma karjääri pärast, töökohti vahetatakse kiiremini kui Eestis.
  Kas see, et ZeroTurnaround on Eesti ettevõte, on teile pigem kasu või kahju toonud?
  Nii ja naa – arendajate kogukonnale on see vähem tähtis, nad on harjunud open source projektidega, et Linux on Soomest ja et kõik on rahvusvaheline. Teisalt, meie ise oleme ikka uhked, et oleme Eestist.
  Mis teid iga päev liikumises hoiab?
  Ma olen ambitsioonikas. Minu ambitsioon on see, et ma tahan mõju. Ma tahan, et mu mõju kasvaks. Ma tahan ehitada organisatsiooni, mis seda mõju avaldab. See organisatsioon, mille me oleme aastate jooksul üles ehitanud ja meeskond, kes selle arendamist jätkab, need on asjad, mis panevad mind käima. Kuidas saame mõju suurendada, kuidas organisatsiooni paremaks teha ja kliente õnnelikumaks muuta? 
  Kas teil on eeskujusid, kelle tegemisi jälgite, et ise paremaks saada?
  Ausalt öeldes õpin ma väga palju oma meeskonnast ja direktorite nõukogust. Targemaid inimesi on palju. Minu jaoks on iga interaktsioon võimalus õppida. Keegi võib Eesti start-up-kogukonnast arvata, et nad õpivad minult, aga mina õpin neilt täpselt sama palju! Asju tehakse nii erinevalt ja isegi, kui teistel nii palju kogemusi ei ole, on neil asju, mida nad teevad õigesti ja neilt saab õppida.
  Kas teil on kindel põhimõte, millest te kunagi ei tagane?
  Ma ei ole kõige suurem ühelauseliste motode fänn. Erinevate inimeste ja organisatsioonidega töötavad erinevad asjad. Inimeste erinevus ongi see, mis teeb maailma huvitavaks.
  Aga peamiselt ikka see, et kõik algab tootest. Ma usun, et kui ehitada hea toode, siis raha tuleb. See pole alati nii triviaalne, aga meil oli täpselt nii. Vaatamata sellele, et me ei osanud tarkvara ehitada, turundust ega müüki, raha ikkagi tuli! Ma olen kõige alguses ikkagi ehitaja, mulle meeldib toodet luua ja toode peab olema ülihea. Sellest, et toode peab olema hea, ma ei tagane.
  Juhtimises olen ma oma positsiooni aastate jooksul ikka muutnud. Meil on alati olnud avatud kultuur – igasuguseid asju saab küsida ja arutada, ei ole keelatud teemasid. Kõik positiivsed ja negatiivsed asjad on kõigile avatud, kõike saab läbi rääkida. Olulised on arutelu ja läbipaistvus.
  Autor: Marili Niidumaa, Äripäeva konverentsid
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Gregor Raudvere: kalli elektri kurja juur
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Iga ministeerium, kohalik omavalitsus ning eri ametiasutused vaatavad energeetikat vaid oma mätta otsast ja just seda suppi me praegu kõrge elektri hinna näol helbime, kirjutab ettevõtja, OÜ Adepte Group juhatuse liige Gregor Raudvere.
Asjatundjad teevad indeksitesse investeerimise siililegi selgeks
Investor Toomase korraldatud “Indeksitesse investeerimise kiirkursusel” tõdes Toomas oma avasõnades, et investori eesmärk on teenida mõistliku riskiga võimalikult suurt tulu. Investor Toomas on oma investeeringuid aktiivselt juhtinud, aga võrdleb neid sellegipoolest suuremate indeksifondidega.
Investor Toomase korraldatud “Indeksitesse investeerimise kiirkursusel” tõdes Toomas oma avasõnades, et investori eesmärk on teenida mõistliku riskiga võimalikult suurt tulu. Investor Toomas on oma investeeringuid aktiivselt juhtinud, aga võrdleb neid sellegipoolest suuremate indeksifondidega.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.