Sirje Rank • 11. jaanuar 2017 kell 9:00

Obama ameeriklastele: kaitske oma demokraatiat!

Barack Obama  Foto: Scanpix/Reuters

Elu läheb paremaks ja muutused toimuvad siis, kui riigi kodanikud ise selle elu kujundamises kaasa löövad, rõhutas ametist lahkuv USA president Barack Obama oma hüvastijätukõnes.

Nii oli tema kõne keskne teema demokraatia ning vajadus seda „kiivalt“ kaitsta. See on olnud Ameerika edu pant.

Obama hoiatas alla vandumast hirmudele ja eelarvamustele ning poliitilise debati eest, mis eriarvamusi halvustab. Ka majandusliku ebavõrdsuse süvenemine on ohtlik. Kogu kõne oli läbi pikitud USA ühiskonnas muret tekitavatest poliitilistest arengutest.

„Kui me ei loo võimalusi kõigile inimestele, siis pettumus ja lõhed, mis on meie edenemist pidurdanud, süvenevad järgnevatel aastatel veelgi,“ hoiatas Obama. „Kui iga majanduslikku teemat kirjeldatakse kui võitlust rasket tööd tegeva valge keskklassi ja vääritute vähemuste vahel, jäävad kaotajaks mistahes nahavärviga töölised,“ jätkas ta.  Vastandumine teravneb, kapseldumine oma mulli ja üksnes meelepärase info aktsepteerimine halvab debati ja ideede võistluse.

Obama hoiatas ka väliste ohtude eest. „Esiteks vägivaldsed fanaatikud, kes väidavad end kõnelevat islami nimel,“ ütles Obama. „Viimasel ajal üha enam ka autokraadid välisriikide pealinnades, kes näevad vabades turgudes, avatud demokraatiates ja tsiviilühiskonnas ohtu oma võimule. Kahju, mida need meie demokraatiale teha võivad, on suurem kui autopommi või relvarünnaku tagajärjed. See esindab hirmu muutuste ees, hirmu inimeste ees, kes näevad teistmoodi välja või palvetavad teistmoodi. Põlgust õiguskorra vastu, mis valitsejatelt aru andmist nõuab, sallimatust erimeelsuste ja vaba mõtte vastu, usku, et selle, mis on tõde või õigus, otsustab mõõga või relva jõud või propagandamasin.“

Väliste ohtude suhtes tuleb jääda valvsaks, kuid eelkõige ei või Ameerika ise oma väärtusi minetada, manitses Obama. „Venemaa ja Hiina ei suuda maailmas saavutada sarnast mõjukust, kui me ise ei ütleks lahti sellest, mille eest me oleme seisnud, muutudes pelgalt veel üheks suuriigiks, mis oma väiksemaid naabreid kimbutab.“

Demokraatiat tuleb kaitsta ja sisustada iga päev, toonitas Obama. See ei ole midagi sellist, mis on iseenesest olemas. Ilma inimesteta, kes seda ellu viivad, poleks USA konstitutsioon enamat kui tükk pärgamenti.

Oma kaheksale aastale tagasi vaadates ütles Obama, et palju on ära tehtud, millesse ta kaheksa aastat tagasi ehk uskudagi ei söandanud – USA majandus uue depressiooni lävelt tagasi pööratud, autotööstus uuesti jalule aidatud, palju uusi töökohti loodud ning 20 miljonile inimesele tervisekindlustus tagatud.

Nii lõpetas kümne päeva pärast ametist lahkuv president oma kõne optimistlikul toonil, korrates kaheksa aasta tagust valimiskampaania loosungit: „Jah me suudame! Jah me suutsime! Jah me suudame!“

Hetkel kuum