Äripäev • 18. jaanuar 2017 kell 13:01

Aegade suurim korruptsiooniasi Soomes

Helsingi linna haridusameti arvutihanked võimaldasid miljonite eurode ulatuses kuritegelikku tulu teenida.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Helsingi linna haridusametis peeti möödunud reedel kinni mees, keda kahtlustatakse suuremahulises korruptsioonis.

Tegemist on Helsingi linna haridusameti praeguse turvajuhi Hannu Suoniemiga, keda kahtlustatakse suuremahulises pettuses ja räiges ametikoha ärakasutamises ajal, mil ta töötas IT-juhina, kirjutas MTV Uutiset.

Politsei kinnitab uurimist. „Teadaolevalt on tegemist summade poolest Soome kõigi aegade suurima korruptsioonijuhtumi uurimisega,“ ütles uurija Ismo Siltamäki. „Uurimise all on miljonite eurode liikumine. Parasjagu teeme selgeks, kes selles osalesid ja kuidas summad nende vahel jagunesid,“ ütles Siltamäki Helsingin Sanomatele. Ta pole nõus selgitama, kuidas sai üks inimene kas või teoreetiliselt teenida miljonite eurode ulatuses ebaseaduslikku kasu nii, et keegi seda ei märganud. Tegevus toimus aastatel 2006–2016.

Portaali MTV Uutiset andmetel on politseil teisigi kahtlusaluseid.

Helsingi haridusameti juhi Liisa Pohjolaineni sõnul on nad kahtlustega kursis ja on teinud politseiga koostööd.

Ametis töötab 400 inimest ja selle aastaeelarve on 670 miljonit eurot.

IT-hangetes liiguvad suured summad, kirjutab Helsingin Sanomat. Näiteks Helsingis praegu käimas olevale digitaliseerimise projektile kulub aastatel 2016–2019 37 miljonit eurot.

Lehe teatel on see juba teine korruptsiooniasi, mis viimastel aastatel Helsingit puudutab. Möödunud sügisel jõudis kohtusse korruptsioonijuhtumi arutelu, mis puudutas Helsingi külje all asuva Vantaa endist linnapead ja ehitushankeid.

Siltamäe sõnul on hea küsimus, miks sellised asjad just Helsingis ilmsiks tulevad. „Ei oska öelda, kas Helsingis on selline tegutsemine kergem kui kuskil mujal. Muidugi on Helsingi mahult ja inimeste arvult suur, et ehk pole neid nii lihtne kohe märgata.“

Hetkel kuum