Äripäev • 7. aprill 2017 kell 3:29

USA üllatusrünnak Süüria valitsusvägede pihta

USA mereväe alus USS Porter oli üks kahest sõjalaevast, millelt saadeti täna öösel Süüria poole kokku 59 tiibraketti.  Foto: Reuters/Scanpix

USA tulistas Süüria lennuväebaasi pihta täna öösel 59 tiibraketti, mis võib olla oluline pööre Süüria konfliktis, kus Assadi režiimi toetab sõjaliselt Venemaa.

USA on veendunud, et Süürias teisipäeval 80 tsiviilisiku surmaga lõppenud keemiarelvarünnaku korraldasid Süüria valitsusväed ning täna öösel tulistati Vahemerel paiknevalt kahelt sõjalaevalt riigi lääneosas asuvat Al Shayrati õhuväebaasi Süürias. Ameeriklased on kindlad, et just sellest baasist alustati hiljutist närvigaasirünnakut. Pentagoni allika sõnul tulistati 3-4 minuti jooksul välja 59 Tomahawk-tüüpi tiibraketti.

Video USS Rossi Tomahawki-rünnakust Süüriale:

USA riigisekretäri Rex Tillersoni sõnul informeeris USA kavatsetavast rünnakust ka Venemaa sõjaväe juhtkonda, kuid mitte eraldi president Vladimir Putinit. New York Times kirjutab, et kuigi Venemaa on Süürias kohal, ründas USA baasi, kus Vene lennukeid ega sõjaväelasi polnud. 

TASS vahendab Putini pressiesindaja Dmitri Peskovi esimest reageeringut USA rünnakule Süürias. Peskov ütles, et sündmuste areng on piisavalt ähvardav, tegemist on väga ohtliku ja koletisliku kuriteoga. "Kuid kiirustades sildistamine ei ole meie hinnangul õige," ütles Peskov ja lisas, et Kreml ei nõustu antud hinnangutega, sest kellelgi polnud kohe pärast rünnakut kontrollitud infot ega ligipääsu sellele piirkonnale – seepärast ei saa ameeriklaste või teiste riikide kolleegide andmed põhineda objektiivsetel tõenditel.

Rünnakut peetakse üllatuslikuks, kuigi USA president Donald Trump ja teised ametiisikud tegid eile varasemast jõulisemaid avaldusi Süüria režiimi aadressil.

Täna öösel toimunud rünnak on tähelepanuväärne ka seetõttu, et Trumpil on käimas kahepäevane kohtumine Hiina presidendi Xi Jinpingiga.

Hetkel kuum