Eliisa Matsalu • 25. mai 2017 kell 13:46

Aas: olen Sarapuud usaldanud

Foto: Eiko Kink

„Ma tõepoolest olen Arvo Sarapuud usaldanud," kommenteeris Tallinna linnapea kohusetäitja ja linnapeakandidaat Taavi Aas kapo kinni peetud Arvo Sarapuu skandaali.

Kaitsepolitsei pidas kinni Tallinna keskerakondlasest abilinnapea Arvo Sarapuu, kes sai kahtlustuse toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. Tallinna linnavalitsus korraldas täna pärastlõunal pressikonverentsi, et kommenteerida juhtunut.

„Avaldan kahetsust ja vabandan, et selline asi on juhtunud,“ avas Aas pressikonverentsi. Ta ütles, et on erakonna esimehe, peaminister Jüri Ratasega otsustanud, et Arvo Sarapuu ei saa abilinnapea kohal jätkata ja Aas on vastava avalduse Sarapuult ka küsinud. „Mida kiiremini see juhtub, seda parem,“ ütles ta. Ühtlasi ei näe Aas võimalust, et Arvo Sarapuu osaleks sügisel kohalike omavalitsuste valimistel.

„Ma tõepoolest olen Arvo Sarapuud usaldanud. Ei saa öelda, et olen teda hukka või süüdi mõistnud - seda saab teha vaid kohus. Kuid me oleme raskes olukorras,“ ütles Aas. Küsimuse peale, kas tal tõesti mingeid kahtlusi polnud, tõdes Aas, et on lasknud asja uurida linna sisekontrollil. „Pean tunnistama, et nad ei leidnud midagi sellist, mis oleks andnud alust arvata, et Sarapuu on BWMiga seotud,“ ütles ta. „Loomulikult olen ka ise temaga rääkinud ja ta on alati kinnitanud, et tal puudub seos BWMiga,“ lisas Aas.

Aas ütles, et tal on hea meel, et Tallinna linnavalitsus võttis juba vastu otsuse, et BWM ei saa Tallinnas prügiveoga jätkata. „Selle otsuse vastuvõtmisel polnud meil vähimatki aimu, et mingi uurimine käib. See oli linnavalitsuse enda otsus,“ ütles ta.

Aas märkis, et ei ole kunagi öelnud, et Tallinna linn on BWMiga lepingu lõpetanud, vaid öelnud seda, et BWM ei teosta prügivedu. „Kinnitan siin üle, et mingisugust tasu või ülekandeid Tallinna linn BWMile ei tee,“ ütles ta.

Täna selgus, et prokuratuur uurib Sarapuu seotust prügiäriga juba esimesest märtsist. „See oli sama aeg, mil BWM võttis üle prügiveo Nõmmel. Kinnitan, et kui meile oleks öeldud tollal, et on mingeid kahtlusi, siis me poleks kindlasti käitunud nii, nagu me seda tegime,“ ütles ta.

Aas märkis, et kõik keskkonnaga seotud teemad võtab linnajuhtimises üle Kalle Klandorf ja ettevõtlusalaga hakkab loodetavasti tegelema abilinnapea Eha Võrk.

Kaitsepolitseiamet ja riigiprokuratuur menetlevad alates 1. märtsist kriminaalasja, mille raames esitati täna Tallinna abilinnapeale Arvo Sarapuule kahtlustus teadvalt toimingupiirangu rikkumises eriti suures ulatuses. Abilinnapea on ka kinni peetud.

Kahtlustuse kohaselt mõjutas Sarapuu tegevus oluliselt ja vahetult OÜd Baltic Waste Management, mis allub väljaspool Sarapuu ametiseisundit tema korraldustele ja tegutseb tema huvides.

Riigiprokuröri sõnul suunas Sarapuu kahtlustuse kohaselt keskkonnaametis ja Tallinna Jäätmekeskuses BWM OÜ kohta esitatud klientide kaebuste lahendamist ettevõtte huvides, vältimaks töövõtulepingutest või seadusest tulenevate sanktsioonide rakendamist. „Nende sanktsioonide tulemusena oleks võidud Baltic Waste Managementiga sõlmitud lepingud lõpetada ja ettevõttel ei oleks olnud võimalust käivet tuua ja kasumit teenida,“ selgitas riigiprokurör.

Tallinna linnas koordineeris Sarapuu keskkonnaameti tegevust, milleks on jäätmehoolduse kavandamine ja arendamine, jäätmehoolduse korraldamine ning jäätmeveo rakendamine.

Hetkel kuum