Äripäev • 26. juuni 2017 kell 9:21

Tsahkna ja Mihkelson lahkuvad IRList

Marko Mihkelson (vasakul) ja Margus Tsahkna IRLi suurkogul 2012. aastal.  Foto: Raul Mee

Isamaa ja Res Publica Liidu kauaaegsed liikmed Margus Tsahkna ja Marko Mihkelson teatasid täna oma Facebooki-lehtedel minutise vahega, et lahkuvad erakonnast.

Eksminister ja napilt kaks aastat erakonda juhtinud Margus Tsahkna oli IRLi liige alates 2000. aastast, kui liitus Isamaaliiduga. Mihkelson liitus IRLi ühe eelkäija Res Publicaga 2001. aastal, talle on mitu korda ka ministri kohta ennustatud, kuid selles ametis ei ole ta kordagi olnud. Mõlemad on praegu riigikogu liikmed.

"Sisemise otsuse langetasin juba siis, kui erakonna juhtkond kevadel minu ettepanekud erakonda avatumaks ja kaasaegsemaks muuta maha hääletas," kirjutas Tsahkna Facebookis. "Siis oli mulle selge, et meie teed tulevikus ei käi enam ühte rada ning uue juhtkonna vana liini jätkamine on seda otsust vaid kinnitanud. Majasuurused reklaamplakatid näitasid, et midagi ei ole muutunud."

Tsahkna tõdes, et tema nägemus erakonnast on teistsugune ja parem on endale tunnistada, et tema maailmakäsitlusele IRLi juhtkonnas toetust ei ole ning eluga edasi minna. "Visioonid ja poliittehnoloogia ei sobi kokku."

Endine minister kavatseb jätkata tööd iseseisva riigikogu liikmena ja ühegi riigikogu erakonnaga ta enda sõnul liituda ei kavatse. Samuti ei kandideeri ta sügisestel kohalike omavalitsuste valimistel, sest ilma kavatsuseta volikogus tööd tegema hakata ning poliitparti mängides petaks ta oma valijaid. 

 

Marko Mihkelson ütles, et tegi otsuse erakonnast lahkuda raske südamega. "Aga midagi pole teha, IRL ei ole kahjuks enam see poliitiline jõud, kelle seisukohad ühtiksid minu vaadetega tänasele Eestile ja meie tulevikule," kirjutas ta.

Mihkelsoni hinnangul on Eestil olnud viimastel aegadel tuntav visioonipõud. "Oleme olnud kehvapoolsed unistajad. Sama on juhtunud ka IRLis. Selle asemel, et ajaga sammu pidada või veelgi enam - martlaarilikult julgelt tulevikku rühkides ühiskonda positiivselt innustada, on valitud pigem tupiktee ehk EKRE Light," ei hoidnud ta kriitikaga tagasi.

"IRLi uus/vana juhtkond on teinud panuse parimal juhul olevikule ning hoiab kramplikult kinni poliittehnoloogia auklikust päästerõngast. See ei veena ega inspireeri mitte kedagi. Eesti aktiivse, nooremapoolse ning uuendusmeelselt mõtleva elanikkonna valikus pole IRLi olemas."

Mihkelson kirjeldas, et tema soovib näha kaasaegset, isikuvabadusi austavat, avatud ja julgetest ideedest pikitud tulevikukäsitlust Eestist. Enda sõnul püüdis ta aastate jooksul sellele ka IRLis tähelepanu juhtida, kuid edutult.

Mihkelson jätkab samuti riigikogu iseseisva liikmena ega osale ka kohalikel valimistel.

"Ma ei lahku poliitikast. Teen tööd riigikogu väliskomisjoni esimehena senikaua, kuni see on poliitiliselt võimalik."

Hetkel kuum