Sirje Rank • 6. juuli 2017 kell 6:41

Euroopale on avanemas Jaapani turg

Foto: Scanpix/Reuters

Euroopa Liidu piimatoodete valmistajatele ja teistele tootjatele terendab Jaapani turu avanemine, samas kui Jaapani autotootjad saavad lihtsama juurdepääsu Euroopa turule.

Kolmapäeval jõudsid Euroopa Liit ja Jaapan n.ö poliitilisele kokkuleppele vabakaubanduslepingu sõlmimiseks, mis täieliku jõustumise korral kaotaks omavahelisest kaubavahetusest 99% tariifidest.

 „Oleme saavutanud poliitilise kokkuleppe,“ teatas Euroopa Komisjoni kaubandusvolinik Cecilia Malmström eile Twitteri vahendusel. Täna annavad sellele kinnituse Jaapani peaminister Shinzo Abe, Euroopa Komisjoni president Jean-Claude Juncker ja Ülemkogu president Donald Tusk.

„See on Euroopa Liidu ja Jaapani vastus Donald Trumpi poliitikale,“ ütles agentuurile Bloomberg Saksamaa saadik Euroopa Parlamendis Daniel Caspary. „Euroopas usume me, et sildade ehitamine on mõistlikum kui müüride ehitamine.“

Esialgu on reas kaubagruppides kavandatud üleminekuajad, mis paneb näiteks Jaapani autotootjad nurisema, et nad on Korea tootjatega võrreldes Euroopa turul kehvemas seisus. Lõuna-Koreal on ELiga vabakaubandusleping. 

Kokkuleppe järgi kaovad seitsmeaastase üleminekuaja järel imporditariifid Jaapani autodele, Jaapan laseb turu vabamaks Euroopa Liidu põllumajandussektori toodetele. Euroopa juustude imporditariifid alanevad ja kaovad perspektiivis hoopis. Üleminekuaeg on 15 aastat.  Euroopa Liit on maailma suurim juustu eksportija. Hinnatakse, et lepingu jõustumisel kasvab toidukaupade, sh liha- ja piimatoodete eksport Jaapanisse täiendava 10 miljardi euro võrra.

Poliitiline kokkulepe tähendab, et mõnedes küsimustes kõnelused veel jätkuvad. Kui ka nendega saadakse ühele poole, peavad kokkuleppe ratifitseerima ka liikmesriigid ja Euroopa Parlament. See ei tõota lihtsalt kulgeda, näitavad raskused ELi ja Kanada vabakaubanduslepingu ratifitseerimisel.

Euroopa Liidu ja Jaapani vabakaubanduslepingust teatamine on ajastatud päevale vahetult enne G20 liidrite tippkohtumise algust Saksamaal Hamburgis. See toetab kohtumise võõrustajat Saksamaa kantslerit Angela Merkelit, kes lubab kaitsta avatud majandust ja vabakaubandust erinevalt USA uue valitsuse kursist. G20 kohtumise eel, kus osaleb ka Donald Trump, möönis Merkel, et kõnelused tulevad rasked.

Hetkel kuum