• Jaga lugu:

  Äripäeva Turunduse TOPi võitis salapärane Soome noormees

  Foto: Erakogu

  Äripäeva täna ilmunud Turunduse TOPi võitis 26aastase salapärase soomlase Eestist veetav ühemehe veebiäri, mis teenis eelmisel aastal 1,14 miljonit eurot kasumit. Millega see noormees siis tegeleb?

  Ilma pärast! Nali naljaks, kuid ma olen endiselt seisukohal, et alustavate ettevõtete jaoks on Eesti ärikliima üks parimaid maailmas.

  Nii vastas Mikko Juhani Yrjänä küsimusele, miks ta otsustas oma veebiärifirma asutada just Eestis.
  Dextrous Marketing OÜ tegeleb soomlasest omaniku ning ainsa töötaja Mikko Juhani Yrjänä sõnul tulemuslike reklaamiteenuste müügiga internetis.
  Suure tõenäosusega tegeleb Yrjänä Äripäeva andmetel affiliate-turundusega.
  Dextrous Marketing OÜ müügitulu kasvas mullu eelneva aastaga võrreldes 122 protsendi võrra, kasum paisus 700 240 euro võrra. Suurimate agentuuritulu teenijate hulgas tõusis firma aasta varasemalt 27ndalt kohalt 9ndale. "See on peamiselt olemasolevate kliendisuhete tugevdamise ning paremate tehingute läbirääkimise tulemus ning kopsakas summa ongi omakorda selle tulemuseks," kommenteeris ettevõtte omanik Mikko Juhani Yrjänä üldsõnaliselt.
  Agentuuri kliendibaas kasvas mullu väga vähe ning omanik ei soovi avaldada, kes on ettevõtte suurimad kliendid. "Kuna tehingud, mis klientidega sõlmitakse, on ettevõtte üheks suurimaks konkurentsieeliseks, siis seetõttu ei soovi ma neid avalikustada,” lisas ta.
  Yrjäna selgitas, et Dextrous Marketingi ärimudel toimib nii, et kliendid maksavad ainult reklaami tulemuste eest, mitte traditsioonilise reklaami avaldamise eest. “Klassikaline” reklaam toimib nii, et klient teeb kampaania eest ettemaksu, see avaldatakse, kuid selle tulemuslikkusel pole mingit garantiid. “Töötame digitaalse turunduse agentuurina ning enamus meie ettevõtte kasumist tuleb turundusteenuste pakkumisest meie klientidele. Meiega maksab klient ainult otseste tulemuste eest, mille meie reklaam on genereerinud,” toonitas ta
  Ta lisas, et ettevõte pakub sõltuvalt kliendi vajadusest laia teenuste spektrit. “Tavaliselt tellivad meie kliendid kogu oma digitaalse reklaamivajaduse meilt ning meie vastutame kõige eest – kampaania planeerimise ja elluviimise ning igapäevaste tegevuste sujuva toimimise eest.”
  Nii nähtav kui ka tagaplaanile jääv töö
  "Pakume nii nähtavat kui tahaplaanile jäävat veebiarendust, kampaaniate planeerimist, disaini, arendust ja täideviimist, turu-uuringuid ning vajadusel isegi tootearenduse konsultatsiooni,” loetles Yrjänä.
  Dextrous Marketingi aastaaruande järgi on firmal üks töötaja, kuid LinkedIni andmetel on ettevõttel kolm töötajat Mauritiu­sel. “Dextrous Marketingil on ainult üks täiskohaga tööaja siin Eestis ning ülejäänud töötajad on vabakutselised, kellega oleme vastavalt vajadusele lepingulistes töösuhetes veebidisaini, tarkvaraarenduse ja copywriting tööde jaoks,” selgitas Yrjänä.Ta ise töötab ja elab täiskohaga Eestis. Küsimusele, miks ta otsustas oma firma asutada Eestis, vastas soomlane: "Ilma pärast! Nali naljaks, kuid ma olen endiselt seisukohal, et alustavate ettevõtete jaoks on Eesti ärikliima üks parimaid maailmas".
  Ettevõtte eelkäija IdealOne UÜ asutati 2013. aastal ning muutus mõne aja möödudes osaühinguks, siis omakorda Dextrous Marketing OÜks. Yrjänä selgitab kõiki neid muudatusi asjaoluga, et omal ajal soovitati tal osta juba asutatud firma, kuna see oli kõige kiirem viis oma firma luua. Sellest on tingitud ka hilisem nimevahetus.
  “Hindan Eesti ärikliimat kõrgelt. Kuna ma ei räägi eesti keelt väga hästi, siis teinekord tekib siin-seal raskusi, kuid pean tunnistama, et olen meeldivalt üllatunud, kui hästi eestlased räägivad inglise keelt. Üldiselt on Eestis oma ettevõtte juhtimine väga lihtne,” tõdes soomlane.

  Äripäeva TOPid on koostatud Äripäeva Infopanga andmete põhjal. TOPi saab osta ka eraldi andmefailina Äripäeva e-poest SIIT.

  Taustalt IT-spetsialist
  Rääkides endast, märkis Yrjänä, et on IT-taustaga ning tal on Helsingi Metropolia Ametikõrgkooli arvutiteaduste inseneri bakalaureusekraad. Enne oma ettevõtte asutamist Eestis, töötas ta Soomes ühe videomängude tootja juures IT-spetsialistina. “Olen erinevate turundusvormidega kokku puutunud umbes kaheksa aasta jagu, kuid ligikaudu viis aastat tagasi hakkasin turundusega päris tõsiselt tegelema.”
  Viimaste trendidena turunduses, mida ta praegu kasutab, tõi Yrjänä välja avalikult kättesaadavatest tööriistadest Hotjari. “Kasutan seda, et tuvastada kliendi käitumist kodulehtedel. Ülejäänud tööriistad, mida kasutame, oleme arendanud firmasiseselt.”
  Yrjänä märkis, et SEO ei mängi turunduses enam nii suurt rolli nagu varem, kuid Facebook on kindla peale väga suur tegija. “Näib, et see muutub iga päevaga üha olulisemaks,” tõdes ta.

   Eesti digiturundusmaastikul väga huvitav juhtum

  Teie Mikko Juhani Yrjänä kohta saadetud küsimuse peale tekkis mul endal ka huvi uurida, kellega on siis tegu. Ise ma temast varem kuulnud ei olnud ning ei ole meil ka LinkedInis ühiseid tuttavaid, kuigi mul on seal päris suur soomlaste võrgustik. Kirjelduse järgi on tegemist ilmselt affiliate-turundajaga ehk siis ilmselt on püsti pandud mingi võrdlussait, kust korjatakse päringuid-taotlusi ning müüakse need siis klientidele maha. See selgitaks suurt käivet ning olematut töötajate hulka. Sellist käivet üksi saavutada on ikka raske või tegelikult täitsa võimatu. Affiliate-turundus on täiesti levinud ja igati legaalne, aga võidakse kasutada ka kahtlasemaid võtteid.

  Mul on tunne, et kuna tegemist on pigem üle maailma tegutseva affiliate-turundajaga, siis on teda raske Eesti digiagentuuridega ühte patta panna. Tõenäoliselt tuleb kogu tema käive Eestist väljapoolt ning Eestis on tal vaid elukoht või ettevõte. LinkedInist on ka näha, et sellel ettevõttel on Mauritiusel kolm töötajat.

  Karl Pae
  esimene Google Euroopa peakontoris töötanud eestlane, Google Certified koolitaja
  Vaata ligi 130 eduka turundusäris tegutseva ettevõtte suurt edetabelit SIIT
  TOPi metoodika
  Ettevõtted seati valdkonna pingeritta kuue näitaja põhjal: 2016. aasta müügitulu; 2016. aasta müügitulu kasv võrreldes 2015. aastaga; 2016. aasta ärikasum; 2016. aasta ärikasumi kasv võrreldes 2015. aastaga; rentaablus ja varade tootlikkus aastal 2016.
  Iga näitaja põhjal reastati ettevõtted edetabelitesse, iga koht järjestuses andis kohale vastava arvu punkte. Kuue tabeli punktid liideti. Mida rohkem esikohti, seda kõrgemale koondtabelis ettevõte jõuab. 
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tõnu Mertsina: jaekaubandus buumib
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Jaekaubanduse kasv on tugev ka ilma välisturistideta ja on võtnud eelmise kümnendi finantskriisi eelsete buumiaastate mõõtmed, kirjutab Swedbanki peaökonomist Tõnu Mertsina.
Maailma suurima puuviljafirma taastulemine börsile läks lörri
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Täna NYSE börsile tagasi tulnud puuviljafirma Dole aktsia kukkus esimesel börsipäeval emissioonihinnaga võrreldes 9,38%.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Soome sai täna kirja 765 koroonanakatumist
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.
Meie naaberriigis Soomes tuvastati täna 765 koroonanakatumist, nakkus levib kiiresti aktiivsete noorte seas, kelle osakaal kasvab ka haiglapatsientide seas.