• Jaga lugu:

  Jaak Läänemets: olen 21. sajandi talupoeg

  Täna Äriplaanil osalenud firma Avispeamees juht, Uuetoa talu peremees Jaak Läänemets naerutas publikut, nimetades end 21. sajandi talupojaks.

  Teraviljakasvatusega tegelevas Uuetoa talus kasutusel masinad on näiteks satelliitide kaudu automaatroolimisel ja kuivatis toimuvat protsessi saab jälgida näiteks iPadis. Kasutuses on Uuemaa talus 1400 hektarit maad, põhitöö tehakse ära viie mehega.
  "Põllumajandus on meile väga selgelt äri, selle eesmärk on tulu teenimine," ütles Läänemets. "Kindlasti on meie kohus kõige efektiivsemalt majandada kasutuses põllumaad. Tegeleme saagikuse suurendamisega ja hoiame kulud kontrolli all."
  Suur saak, suured kulud
  Saagikus on planeerimise küsimus. „On võimalik saada väga suurt saaki, aga sellega kaasnevad suured kulud. Põllumajanduses tehakse plaanid pikalt ette,“ lausus Läänemets ja muigas, et vahel näib, et kui ei oleks plaani, ei saaks midagi muuta. „Meie tulemust mõjutab enim peaaktsionäri ehk ilma plaan. Põllumajanduses peab olema hea kohanemisvõimega, suutma plaane kiiresti muuta,“ sõnas ta ja tõdes, et eksimine on valus – viga õnnestub parandada alles järgmisel aastal.

  Jaak Läänemets

  Uuetoa talu peremees, osaühingu Avispeamees juht ja KEVILI nõukogu esimees Jaak Läänemets on üle 20 aasta tegelenud teraviljakasvatusega. Selle kõrvalt on tal jäänud aega panustada aktiivselt maaelu ja ühistegevuse edendamisse terves Eestis, kuid eriti Väike-Maarja vallas.

  Läänemets on öelnud, et just ühistegevuses peitub jõud. Tema sõnul on põllumeeste ühistu KEVILI vägev nähtus, sest kuulub põllumeestele, on põllumeeste ja liikmetele lähevad tegemised väga korda.

  2016. aastal paistis Läänemets silma paljuga – põllumajandussektori tippjuht, Väike-Maarja valla aasta tegija ning tema 2005. aastal loodud KEVILI avas Rõngus Lõuna-Eesti kaasaegseima ja suurima viljaterminali.

  Läänemets märkis, et keeruline on leida noori, kes tööd põllumajanduses naudivad. „Väljakutse on leida noori. Parim praktika on, et meil on üles kasvanud kolm poega,“ sõnas Läänemets, kes veab talupidamist eelkõige vanema pojaga. „Samuti oleme meeskonda kaasanud kaks tubli noort meest, kes on endale kodud soetanud. Nutikad lahendused teevad noortele töö huvitavaks ja palka suudame maksta üle Eesti keskmise,“ avaldas Läänemets.
  Edukust aitab suurendada ühistegevus, nentis Läänemets, tuues näiteks KEVILI, kes koondab 149 teraviljakasvatajat. Korraldavad ka seminare, käivad välismessidel – jõudnud Kuubale, Uus-Meremaale ja Lõuna-Aafrikasse.
  Riigi ja põllumeeste liit
  Eesti ja riik saaks teha Läänemetsa hinnangul paremat koostööd. Peab propageerima oma puhast loodust ja tervislikku elukeskkonda, samuti tervislikku toitu.
  „Toetuste suurus pole tähtis. Võitleme, et konkurentsitingimused oleksid naabrite ja teiste liikmesriikide põllumeestega ühesugused. Ebanormaalne, kui ühed riigid maksavad toetusi ja teised mitte, nii ei saa turule minna. Saame peksa üsna alguses,“ rääkis Läänemets toetuste teemal.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.