Äripäev • 23. oktoober 2017 • 1 min
Jaga lugu:

Vene teadlased ennustavad kosmilist majanduskasvu

Venemaa teadlased loodavad riigile eriti optimistlikku majanduskasvu.
Venemaa teadlased loodavad riigile eriti optimistlikku majanduskasvu.  Foto: PantherMedia/Scanpix

Venemaa majandus kasvab aastatel 2017-2035 keskmiselt 3,7 protsenti aastas, aastatel 2021-2025 kasvab SKP aga iga aasta 5 protsenti, vahendas täna ajaleht Izvestija Venemaa Teaduste Akadeemia prognoosi.

Aastaks 2035 on muutunud SKP struktuur, leiavad teadlased. „Kui praegu koosneb see suuresti tööstus- ja teenindussektorist, siis tulevikus see osa väheneb ja märkimisväärselt kasvab kõrgtehnoloogilise tootmise maht,“ vahendas Izvestija teadlaste seisukohta.

Majanduseksperdid aga kahtlevad Teaduste Akadeemia prognoosis. SKP sellise kasvutempo jaoks on vaja struktuurseid reforme ja naftabarreli hinna tõusu 100 dollarile, selgitavad nad.

Maailmapank teatas eelmisel neljapäeval, et Vene majandus on seisakust väljas ja kasvab tempokalt: nende prognoosi järgi kasvab Venemaa SKP sel aastal 1,7 protsendi, järgmisel aga 1,8 protsendi võrra.

Strateegiliste uuringute keskuse juhi, endise rahandusministri Aleksei Kudrini arvates võib Venemaa aastaks 2035 tänu struktuursetele reformidele SKPd kahekordistada. Kui aga mitte midagi muuta, ei kasva riigi majandus isegi kõige edukamatel aastatel üle 2,5 protsendi ning aastaks 2035 on kasv võrreldes 2016. aastaga vaid 50protsendine, leiab Kudrin.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt