Mis saab tühjaks jäänud ministeeriumimajadest?

Superministeeriumi hoone Tallinnas Suur-Ameerika tänaval.  Foto: Sander Ilvest, Postimees/Scanpix
Inga Lill • 18. detsember 2017 kell 3:00

Augustis said viis ministeeriumi uued tööruumid superministeeriumiks ristitud ühishoones. Veel pole kindel, mis saab kolinud ministeeriumite senistest peahoonetest Tallinna südames.

Suur-Ameerika 1 asuvasse majja kolisid suve lõpus justiits-, rahandus-, sotsiaal-, haridus- ning majandusministeerium. Uude hoonesse kolimine jättis tühjaks mitu kesklinna piirkonna kinnistut. Mis hoonetest edasi saab, peaks selguma uue aasta alguses. Mõni maja on siiski juba maha müüdud.

Sotsiaalministeeriumi endine hoone

Gonsiori 29, Gonsiori 29a, Kollane 2

Gonsiori 29  Foto: Jaanus Lensment/ Postimees/ Scanpix

Hooned müüdi jaanuaris 2017 enampakkumisel 3,8 miljoni euroga Kaamos Gruppi kuuluvale Avala OÜ-leKinnistute kogupind: 4656 m2Riigi Kinnisvara AS on valduse üle andnud Avala OÜ-leGonsiori 29 hoone võeti kasutusele 1951. aArhitektid Peeter Tarvas ja Heiki Karro

Avala rajab hoonesse Grand Gonsiori kortermaja. Majja luuakse ligikaudu 75 kõrgete lagedega 1–4-toalist korterit ning mõned äripinnad. Maja rekonstrueeritakse täielikult, samas säilitatakse selle ajalooline välisfassaad. 

Tõnismägi 5a  Foto: Raul Mee

Justiitsministeeriumi endised hooned

Tõnismägi 5a, Tõnismägi 8

Tõnismägi 5a

Kinnistu pind: 1788 m2Kasulik pind: 2942 m2Ehitismälestis. Üürimaja 1909-1910. a. Mälestisena kuulub kompleksi „Raviasutuste kompleks Tõnismägi 5, 1909–1939“

Tõnismägi 8

Kinnistu pind: 850 m2Kasulik pind: 594 m2Ehitismälestis. Hoone pärineb 19. sajandi algusest ning on ajalooliselt ehitatud asutusehooneks. Majas asus aastatel 1886–1914 pimedate kool-varjupaik. 1977. aastal koostas K. Aksel Välismaaga Sõpruse ja Kultuurisidemete Arendamise Eesti Ühingule kuulunud hoone rekonstrueerimise eskiisprojekti. Justiitsministeeriumile kuulunud hoone rekonstrueeriti 2013. aastal.

Mõlemad hooned on Riigi Kinnisvara ASi omandis ja konserveeritud. Hoonete hoolduskulud on ca 1500 eurot kuus.

Riigi Kinnisvara AS kaardistab praegu riigiasutuste olukorda ja vajadusi, et nende töökeskkonda paremaks teha. Kehvematel pindadel töötavad asutused kolitakse ümber ning ebasobivad või suuremaid investeeringuid vajavad hooned müüakse.

Harju 11  Foto: Andres Haabu

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi endine hoone

Harju tn 11 / Müürivahe tn 1

Hoone antakse üle Riigi Kinnisvara ASile väärtusega 3,9 mln eurotKinnistute kogupind: 3952 m2Kasulik pind 4945 m2Arheoloogiamälestis. Asub muinsuskaitsealal, on UNESCO maailmapärandi objekt. Harju 11 kinnistu hoonestus pärineb teise maailmasõja järgsest perioodist, mil varasemate kinnistute kohale rajati administratiivhoone. Arhitekt Heiki Karro projekteeritud klassitsistlikke elemente kasutav ehitis valmis 1957. Esinduslikum on hoone pilastritega ehitud kumer peasissepääs Harju ja Müürivahe tänava nurgal. 

Valitsuse otsusega on hoone üle antud Riigi Kinnisvara ASile ning dokumentide vormistamine käib. Pärast üleandmist otsustab Riigi Kinnisvara AS hoone edasise kasutuse.

Hetkel kuum