Indrek Mäe • 4. märts 2018 kell 9:30

Saksa sotsid otsustasid Merkeliga koalitsiooni astuda

Baieri konservatiivide liider Horst Seehofer, kantsler ja konservatiivide liider Angela Merkel ja sotsiaaldemokraatide juht Martin Schulz.  Foto: epa

Saksamaa Sotsiaaldemokraatlikus erakonnas (SPD) toimunud sisehääletusel jäi peale koalitsiooni minek Angela Merkeli poolt juhitavate Kristlike demokraatidega, see tähendab et Euroopa suurim majandus saab endale uue valitsuse.

Valitsusse mineku poolt hääletas kaks kolmandikku. Seda on rohkem, kui analüütikud varasemalt ennustasid, kirjutab CNBC. „Suur enamus sotsiaaldemokraatidest järgis partei juhatuse nõuannet hääletada koalitsioonimineku poolt,“ rõõmustas SPD juht Olaf Schulz. „Nüüd on selgus majas, sotsid ühinevad Saksamaa järgmise valitsusega.“

Schulz kinnitas ka, et valimisaktiivsus sotside sisehääletusel oli „väga-väga suur.“

Hääletuse tulemusena on saab Merkel asuda juhtima oma neljandat valitsust. Tema uus valitsusaeg langeb ajale, mil Euroopa Liit on Suurbritannia ühenduses lahkumise järel otsimas uut liidrit majandus- ja julgeolekuküsimustes.

Sotside otsus lõpetab enam kui viis kuud kestnud poliitilise ebakindluse, mis järgnes Saksamaal toimunud parlamendivalimistele. Loodavat valitsust on nimetatud ka „suureks koalitsiooniks,“ mida pole Saksamaal pärast 2013. aastat nähtud.

Merkel vannutatakse valitsusjuhina ametisse tõenäoliselt märtsi keskel.

SPD plaanis pärast Septembris toimunud parlamendivalimistel oodatust kehvema valimistulemuse tegemist jääda opositsiooni, kuid nõustus hiljem Merkeli parteiga läbi rääkima.

Hetkel kuum