Ave Lepik • 10 aprill 2018

Venemaa hakkab päästma sanktsioonide all oligarhe

Moskva  Foto: Scanpix/Reuters

Venemaa valitsus on hakanud arutama spetsiaalsete offshore-alade loomist, et toetada oma oligarhe, kes sattusid USA sanktsioonide alla, kirjutas täna majandusleht Vedomosti viitega oma allikatele.

Offshore-piirkondadena kaalutakse Kaliningradis asuvat Oktjabrski saart ning Kaug-Idas asuvat Russkii saart. Projekti on juba valmis kirjutanud majandusministeerium ning praegu kooskõlastatakse seda vastavate ametkondadega. Plaan on projekt vastu võtta juba sel kevadel.

Väljaandega rääkinud allikas selgitas, et need, kes soovivad oma raha Venemaale tagasi tuua, saavad seda teha kiirelt ja maksuvabalt: projekt võimaldab üle kanda teistest riikidest terveid struktuure, kaasa arvatud offshore-firmasid, säilitades samal ajal nende õigusliku vormi. Selleks saavad tsooni residendid rahvusvahelise äriettevõtte staatuse, mis annab võimaluse registreerida ettevõte ühe päevaga ning jätta osa andmetest avalikustamata.

USA rahandusministeerium avaldas läinud reedel uue sanktsiooninimekirja, millesse oli lülitatud rida Vene oligarhe, tippjuhte, ärimehi ja riigiametnikke. Näiteks viisid karmid sanktsioonid drastilisse langusse Oleg Deripaskale kuuluvad En+ ja Rusali.

Esmaspäeval tabas varing rublat ja Vene aktsiaturgu. Vaid selle ainsa päevaga kaotasid sanktsiooninimekirjas olevad oligarhid kokku üle 14 miljardi dollari oma varast.

Eile õhtul teatas Venemaa asepeaminister Arkadi Dvorkovitš, et valitsus toetab kõiki ettevõtteid, kes sattusid USA uute sanktsioonide alla.

Hetkel kuum