Kristjan Pruul • 31. mai 2018 kell 12:46

Edelaraudtee kohtusaaga jätkub riigikohtus

Edelaraudtee.  Foto: Erik Prozes

Edelaraudtee ja riigi aastatepikkune vaidlus lepingu katkestamise viiviste üle ei lõpe niipea, nüüd võttis selle järjekordselt menetlusse riigikohus.

Jaanuaris jäi riik ringkonnakohtus Edelaraudtee raudteeveo lepingu ülesütlemisega kaotatud tuluga seoses kaotajaks. Marcel Vichmannile kuuluvale ettevõttele määrati siis hüvitisteks välja 2,8 miljonit eurot. Valitsus otsustas toona osa hüvitistest – 1,7 miljonit eurot – välja maksta, kuid kaebas otsuse edasi.

Riigil ja Edelaraudteel on pooleli kohtuvaidlus, kui suures ulatuses peaks riik raudteefirmale lepingu enne tähtaega katkestamise eest kulusid hüvitama. Jutt on 2012. aastast, kui riik otsustas uued Stadleri rongid anda Elektriraudtee, praeguse nimega Elroni käsutusse ning ütles seejärel Edelaraudteega liinivedude lepingu üles.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi hinnangul oli see ainuvõimalik tee, sest Edelaraudtee ei soovinud lepingut muuta või poolte kokkuleppel katkestada ning liisingumakseid oleks riik muidu pidanud maksma seisvate rongide eest ligikaudu 7 miljonit eurot.

Tallinna ringkonnakohus otsustas novembris, et riik peab Edelaraudteele maksma varalise kahju eest 2,2 miljonit eurot ja saamata jäänud tulu eest üle poole miljoni euro. Sellele summale lisanduvad viivised 2013. aasta oktoobrist kuni kahjude hüvitamiseni.

Riik tunnistas sellest summast vaid 1,7 miljonit eurot otseseid kulusid ning kaebas ringkonnakohtu otsuse edasi.

Edelaraudtee omanik on OÜ Moonrider, mis kuulub ettevõtja Marcel Vichmannile.

Hetkel kuum